Müzedeki de sokaktaki de çalınıyor

Güncelleme Tarihi:

Müzedeki de sokaktaki de çalınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2006 10:48

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ülke genelinde müze envanteri tutulduğunu ve envanter kayıtlarının her yıl güncellendiğini bildirdi. Koç bu yıl üç heykelin başının çalındığını, bulunması çalışmalarının ise sürdüğünü belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün, Bodrum Sualtı Müzesindeki "Tanrının bulunmadığı yer" anlamına gelen Latince yazıtla ilgili önergesini yanıtladı. Koç öncelikle yapılan bilimsel inceleme sonucunda, yazının Ortaçağ'dan değil, 1993'ten kalma olduğunun saptandığını anımsattı.

YAZIYI SİLİN TALİMATI VERMEDİM

CHP'li Hakkı Ülkü'nün, bir eserin tarihi değeri olup olmadığının nasıl saptandığıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Koç, bakanlık birimleri, deneyimli akademisyenler aracılığıyla bir objenin, kitabenin tarihi eser olup olmadığının saptandığını belirtti. Bilimsel kiriterlerin ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası içeriği doğrultusunda değerlendirme yapıldığını kaydeden Koç, tarihi yapıya ikinci bir zarar vermemek amacıyla 1993'te yazıldığı anlaşılan bu yazanın silinmesi veya kazınması talimatını vermediklerini de açıkladı.

Haberin Devamı

BU YIL ESKİŞEHİR, DENİZLİ VE BOLU'DA SOYGUN

Bakan Koç, müzelerin kaydının tutulup tutulmadığı, son envanterin ne zaman çıkartıldığı ve kayıp eserler için neler yapıldığı sorusunu da yanıtlarken, 2006'da Eskişehir'den Hygieia Heykelinin Başı, Denizli Müzesi'ne bağlı Herkaleia Ören yerinden anıt mezardaki Artemis başı ve Bolu Müze bahçesinden de stele ait Herme başının çalındığını bildirdi.

Toplam 285 resmi ve özel müze ve bağlı birimde envanter tutulduğunu anlatan Koç'un yanıtı şöyle:"Ülkemiz genelinde bir müze envanteri bulunmaktadır ve envanter kayıtları her yıl itibariyle güncellenmektedir. Bakanlığımıza bağlı olarak halen 93 Müze Müdürlüğü, 92 adet bağlı birim ve 100 adet de özel müzede envanter kayıtları yer almaktadır. 2006 yılında Eskişehir'den Hygieia Heykelinin Başı, Denizli Müzesi'ne bağlı ören yeri Herkaleia Ören yerinden anıt mezardaki Artemis başı ve Bolu Müze bahçesinden de stele ait Herme başı çalınmış olup, bu eserlerin yurtdışına çıkışlarının önlenmesi, araştırılarak bulunması ve kaçakçılığı yapanların yakalanması amacıyla, fotoğraflı envanter bilgileri; Başbakanlık, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ve Denizcilik Müsteşarlığına, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Asayiş Daire Başkanlığı ve İnterpol Daire Başkanlığı'na, Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, Dışişleri Bakanlığı, Yurtdışı Tanıtma ve Kültür İşleri Genel Müdürlüğü'ne ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığına iletilmiş olup, Yurtdışında araştırılması için de İçişleri Bakanlığının aracılığıyla İnterpol Bülteninde yayınlanmıştır."

Haberin Devamı

“GENÇLERE SANAT SEVGİSİ AŞILANMIYOR”

Öte yandan ANKA’ya açıklama yapan Anadolu Üniversitesi Heykel Bölüm Başkanı Aytaç Marmara Katı, heykel tahribatındaki nedenler arasında din ve politik faktörler de bulunduğunu bildirdi. Türkiye’de heykel konusunun henüz emekleme döneminde olduğunu anlatan Katı, heykelin resimden çok sonra geldiğini ve henüz toplum olarak alışılamadığını söyledi.

Belediyelerin iyi niyetle heykel yaptırdığını, ancak ehil kişilere yaptırılmayan heykellerin görsel kirliliğe neden olduğunu ifade eden Katı, “Heykeller ucuza yaptırılıyor, gençlere sanat sevgisi de aşılanmıyor, çünkü sanat eserine zarar vermemek bir eğitim meselesi” dedi. Katı, heykelere zarar veren kişilerin psikolojisinin de incelenmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!