Müzebüs'de 200 bin öğrenci

Güncelleme Tarihi:

Müzebüsde 200 bin öğrenci
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 15:57

Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonundan seçilen 60 objenin bulunduğu gezici müze Müzebüs’ün Kocaeli durağında, 200 bininci öğrenciye ulaşıldı.

2003 yılında yola çıkan Müzebüs’ün, Kocaeli’nin Körfez İlçesi’ne bağlı Hereke semtindeki Sümer İlköğretim Okulu’nda 200 bininci öğrenciye ulaşılması nedeniyle tören düzenlendi.

Müzeye gelemeyen öğrencilere ulaşmak amacıyla Rahmi M. Koç Müzesi’nin 2003 yılından bu yana sürdürdüğü gezici müze geleneği, Kocaeli ile devam etti. Müze koleksiyonundan seçilmiş 60 objenin bulunduğu Müzebüs’ün 200 bininci öğrenciye ulaşması nedeniyle ziyaret edilen Hereke’de bulunan Sümer İlköğretim Okulu’nda tören düzenlendi.

Rahmi M. Koç Müzesi Eğitim Danışmanı Emine Bayam yaptığı konuşmada maddi imk?nsızlıklar, zaman bulamama veya uzaklık nedeniyle müzeye gelemeyen ilköğretim okullarına, gezici bir araçla müzenin götürülmesini planlayarak 2003-2004 eğitim yılı başında Müzebüs projesini İstanbul’da hayata geçirdiklerini anlattı. Bayam, "Müzemize diğer illerden gelen talepler, böyle bir uygulamanın İstanbul dışında bulunan diğer ilköğretim okullarına da sunulmasını, müzemize gelemeyen ilköğretim okullarına gezici müzemizin götürülerek, öğrencilerin öğretim programlarına uygun müze objelerinden yararlandırılmasını ve uygulamalı eğitim ve öğretim sağlanmasını gündeme getirdi" dedi.

İlk uygulamayı Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla 23 Ekim 2003’te Siirt-Eruh’ta başlattıklarını belirten Bayam, amaçlarını şöyle anlattı:

"Çağdaş anlamda müzeyi tanımlama, müze eğitiminin temel ilkelerini kavratma, müze koleksiyonunu eğitim amaçlı kullanma, ilköğretim okullarının programlarındaki ünitelerle bağlantılı müze objelerinden yararlanarak müzeye gelemeyen okullara uygulamalı eğitim imkanı sağlama, tarihi eserleri koruma bilincini geliştirebilme, teknolojinin gelişim süreci hakkında öğrencileri bilgilendirme ve teknolojinin getirdiği sorunlarla mücadelede hepimize düşen görev ve sorumlulukları düşündürme."

60 FARKLI OBJE

Müzebüs, şu ana kadar 80 il ve KKTC’deki bin 155 ilköğretim okulunu ziyaret etti ve 200 bin öğrenciye eğitim verdi. Eğitim-öğretim yılı boyunca yaz kış, köy kasaba demeden ilerleyen Müzebüs’te ulaşım, iletişim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 60 obje sergileniyor. Bu objeler arasında buhar makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati, güneş pilli araba vb. bulunuyor. Müzebüs’ün ziyaret rotasında yer alan okullar, milli eğitim müdürlükleri ile irtibata geçilerek belirleniyor.



MB(MB/AAA)(FOTOGRAFLI)



DHA-Genel - Türkiye-Kocaeli / İzmit -
2011-05-04 12:26:18
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!