Müze yeni yerinde

Güncelleme Tarihi:

Müze yeni yerinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 14:40

Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Beyoğlu'ndaki yeni yerinde vatandaşların ziyaretine açıldı.

Haberin Devamı

Türker İnanoğlu tarafından 2001'de Kavacık'ta kurulan, 30 Aralıkta yeni yüzüyle Beyoğlu'ndaki beş katlı binasında hizmet vermeye başlayan müze ve sanat kitaplığı, Türk sinema ve tiyatro sanatının hafızalarda iz bırakan sanatçılarının resimlerini halkla buluşturuyor.

Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet verecek olan müze, ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Halkın ilk günden yoğun ilgi gösterdiği müzede, 1904 yapımı Türkiye'ye gelen ilk sinema ve projeksiyon makinesi ile 1912 yapımı üç objektifli kamera, en fazla ilgi uyandıran objeler arasında.

Nostalji dolu yağlı boya tabloların duvarları süslediği müzede, 6 bine yakın Türk filmi afişi, on binlerce film fotoğrafı, binlerce çok değerli sinema belgesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Ayrıca müzede, 1960-1970 yılların unutulmaz Ses ve Hayat dergilerinin sanat sayfalarının çizeri Faruk Alpkurt'un “artist karikatürleri” de yer alıyor.

Müze yeni yerinde

Sanat Kitaplığı bölümünde ise 60 bin civarındaki kültür, sanat, edebiyat, tarih ve sinema ile ilgili önemli sanatçılara ait kitap koleksiyonları ilgi uyandırıyor.

ESKİ FİLMLER GÖSTERİLECEK

Müzede yaklaşık 5 bin adet orijinal Türk sineması da bulunuyor. Ziyaretçiler, belirlenen günlerde bu filmleri izleme fırsatı bulacaklar.

Karagöz-Hacivat Köşesi, İsmail Dümbüllü Ortaoyunu Salonu, Behzat Butak Tiyatro Belgeleri Salonu ile Belgin Doruk, Adile Naşit, Kemal Sunal ve Ayhan Işık'ın da aralarında yer aldığı sanatçıların bal mumu heykelleri ziyaretçilerin ilgisini çeken bölümler arasında yer alıyor.

Lütfi Ömer Akad Sinema Makineleri Salonu, Nişan Hançer Film Setleri ve Kamera Arkası Fotoğrafları Salonu, Adnan Öztrak Televizyon Dünyası ve Cihazları Salonu, Fuat Uzkınay Film-Fotoğraf Çekim Cihazları Salonu, Ali Efendi Sinema Salonu, Halit Refiğ Film Seslendirme Cihazları Salonu, Türker İnanoğlu 53 Yılın İzleri Salonu, ziyaretçileri adeta Türk sinema tarihinde yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

MÜZE FİKRİ VAKIFLA BAŞLADI

Müze Müdürü Erol Şenel, yaptığı açıklamada, müze fikrinin Türker İnanoğlu Vakfı'nın kurulmasıyla birlikte başladığını söyledi.

Vakfın kuruluş amaçları arasında Erler Film'in 50 yıllık birikimi ile Türker İnanoğlu'nun elinde bulunan objelerin ve belgelerin dağılmamasının yer aldığını ifade eden Şenel, sinema sektörü emekçilerine de yardım ettiklerini bildirdi.

Televizyon ve sinema sektöründe yetişmiş personel açığı olduğunu, buna yanıt vermek için Sinema Televizyon Eğitim Merkezi kurduklarını anlatan Şenel, şöyle konuştu:

“Bunu uygulamalı yaptığımız için 11 yılda 900'ü aşkın mezunumuzu bu sektöre kazandırdık ve açığı kapattık. Onları okuturken bir yandan da kendilerini geliştirici eğitim vermek durumundaydık. Kapsamlı bir kitaplık kurduk. Şimdi sanat, kültür, edebiyat ve sinema sektörünü anlatan kitaplardan oluşan kitaplığımız da bu binamızda hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Çevremizden ve sanat camiasından gördüğümüz destekle Türkiye'de şimdiyle kadar yapılmamış olan bir müze kurmaya karar verdik. 1999 yılında aldığımız bu kararı uygulamaya koyduk ve müzemizi 2001 yılı şubat ayında Kavacık'ta açtık. Kavacık çok bilinen bir yer olmadığından 11 yıl sonra müzemizi Beyoğlu'na taşımaya karar verdik. Beyoğlu, İstanbul'un en hareketli yeri olduğundan müzemizin kuruluş amacına daha çok hizmet edeceğine inanıyoruz. Şu anda müzemizi ziyaret edenlerden herhangi bir ücret almıyoruz. Ancak daha sonraki zamanlarda vakfımıza da katkı sağlaması amacıyla az bir ücret almayı planlıyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!