Müthiş pazarlık iddiası

Güncelleme Tarihi:

Müthiş pazarlık iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:37

Haberin Devamı

"Türkiye'ye bir Kürt kedisi bile vermem" diyen Talabani'nin aniden dönüşü çok çeşitli senaryolara ve iddialara neden oluyor.

 

Ankara kulisleri müthiş bir iddia ve senaryoyla çalkalanıyor.

 

Buna göre olay şu:

 

PKK aniden sözde ateşkesten vazgeçip sanki bir yerden talimat almış gibi saldırmaya başladı.

 

Önce şehirlerde bombalı saldırı yaptı. Sonra askerlerimize yöneldi. Hain pusular kurup askerimizi şehit etti.

Ardından bir baskın daha yapıp askerlerimizi rehin aldı. Türkiye ayağa kalktı. Türk askeri geniş bir operasyon için hareketlendi.

 

Haberin Devamı

İşte bu sırada ABD devreye girdi.

 

Talabani ile Bush arasında iki özel görüşme gerçekleşti. Bu görüşmelerde Kürdistan otonom devletinin gündeme geldiği ileri sürüldü.

 

Şimdi Türkiye "ölümü görüp sıtmaya razı olan" bir ülke durumuna düşürülüyor. Yani biz PKK'yı bitirelim ama siz de kırmızı çizgi dediğiniz Kürt devletinin kurulmasına karşı çıkmayın..."

 

Yani Türkiye PKK'nın kamplarının kapatılması, bitirilmesine karşı, Kuzey Irak'ta kurulacak Kürt devletine göz yumacak.

Türkiye daha önce buna kesinlikle izin vermeyeceğini söylüyordu. Talabani ve Barzani'yi muhatap almayacağını açıklamıştı.

 

Ama şimdi PKK'nın bu saldırıları karşısında Talabani ve Barzani'yi muhatap almak zorunda kaldı. Daha önce Türkiye'ye davet edilmeyen Talabani şimdi İstanbul'da 3 Kasım'da toplanacak zirveye davet edildi. Türkiye'ye geldiğinde Talabani cumhurbaşkanı olarak karşılanacağı için kendisine askeri tören düzenlenecek...

 

Bunun anlamı ise şu:  "Türkiye'nin ABD tarafından PKK'nın bitirilmesi karşılığında kurulacak Kürt devletine karşı çıkmasının pazarlığı"

Haberin Devamı

Bu pazarlık ABD ile Talabani-Barzani arasında Ankara'nın bilgisi dışında yapılıyor.

 

 

Benzeri bir haber The Daily Telegraph gazetesi'nde yayınlandı.


Bu haberde“Talabani'nin göründüğü kadar hantal olduğunu düşünmek hata olur. Irak Cumhurbaşkanlığı yapan Kürt lider, sınır ötesi operasyon sorununu kendi nihai amacı için kullanması sürpriz olmayabilir” yorumu yapıldı."Talabani'nin PKK'yı etkisizleştirerek bağımsız Kürt devleti için ABD'den onay alabileceğini" belirtildi.

 

 

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, PKK'yı etkisizleştirmesi halinde bağımsız Kürt devleti için ABD'den onay alabileceği öne sürüldü.

 

  İngiliz The Daily Telegraph Gazetesi, Celal Talabani'nin, her zaman hesap yapan biri olduğunu savunarak, Talabani'nin Türkiye ile yaşanan PKK krizinin avantajına kullanabileceğini iddia etti.

 

Gazete, şunları yazdı:

 

Haberin Devamı

   “Talabani'nin göründüğü kadar hantal bir adam olduğunu düşünmek hata olur. Irak Cumhurbaşkanlığı yapan Kürt lider Irak- Türkiye arasındaki sınır ötesi operasyon sorununu kendi nihai amacı için kullanması sürpriz olmayabilir” yorumunda bulundu.

 

  ABD’nin bağımsız bir Kürdistan’a karşı olduğu konusunda kuşkularının bulunmadığını kaydeden gazete, buna karşın Talabani'nin PKK’yı etkisizleştirerek ABD'den ödün koparabileceğini ve bağımsız Kürt devleti için Washington'dan onay sağlayabileceği görüşünü dile getirdi.

 

"PKK’nın bürolarını kapatmak ise ilk adım olabilir" diye yazan gazete, "Eğer, Talabani'nin yönetimindeki Irak Kürtleri, Türkiye'nin işgalini önleyecek adımları atarlarsa Washington, Kürtlerin Irak'tan ayrılmasını hazmedecek kadar minettar olabilir ve sayın Tabalani, her zaman istediği ulus devletine kavuşur" yorumunu yaptı...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!