Muş'un ‘seçim işçileri’

Güncelleme Tarihi:

Muşun ‘seçim işçileri’
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Seçim gezisinde kısmetimize düşen bir başka Doğu iline, ‘‘Burası Muş'tur, yolu yokuştur’’ dedik, çıkıp geldik.

Hemen itiraf edelim, yokuş görmedik. Düz ova, genişce asfalt yol. İlk durağımız tabii ki, Hürriyet Haber Ajansı muhabiri Mehmet Aydın'ın yanı. Kenti dolaşmaya başladık. 'Ne ararsan var' dedirten marketlere, beyaz eşya mağazalarına, kunduracıya, kuruyemişciye girip çıktık. En hareketli yerlerden biri Özel İdare Pasajı, Muş'un 'ortadireğine' hitap ediyor.

ŞEKER, BARİT, TİGEM

Esnafın çoğu, siftah yapamadıklarını söyledi. Pasajın en kıdemli esnafı Hacı Mehmet Uçar. Manifaturacı Hacı, ‘‘Köyler bitti, köylü bitti, biz de bittik. Seçimden sonra herşeye zam gelecekmiş’’ dedi. Kentlinin, memurun ekonomiye katkısını sorduk. Biri hemen atıldı, ‘‘Memur yarım metre kumaş alıyor. Köylü ise tütünü, pancarı sattığında gelip top top alıp giderdi’’ dedi. Oysa, polisin, subayın, diğer memurların kent ekonomisini ayakta tuttuğu gerçeği apaçık ortada.

Kentin üç önemli kuruşundan, şeker fabrikası çalışıyor. Muş Ovası'nda 70 bin dönüm arazisi, 2.5 milyon baş hayvanı bulunan TİGEM, yıllarca zarar etmiş, kendini toparlamaya çalışıyor. Barit fabrikası ise kırsaldan maden getirilemeyince kapanmış.

HAVA BEDAVA, SEÇİM ÇAYI DA

İşsizlik her yerde var ama Muş'ta dayanılır gibi değil. Boşaltılan köylerden çıkanlar, hayvanını satmış, eline geçen parayı da iş kuramadan, çalışacak iş bulamadan tüketmiş. kent nüfusu, 40 binden 70 bine fırlamış. Her evde düzinelerce çocuk.

Partiler seçim çalışmasını İl Özel İdare İşhanı'ndaki merkezlerinden yürütüyor. Bunların dışında 'seçim bürosu' yapılan kahveler tıklım tıklım. İşsizler 'seçim işçisi' oluvermiş, bir partiden diğerine koşuşturuyor. Zira parti merkezi ve seçim bürosunda diledikleri kadar çay içiyor, yemek yiyip karınlarını doyurabiliyor. Hatta, 'diş kirası' olarak harçlık bile alabiliyor.

ŞEMDİN'DEN KONUŞMADILAR

Muş'a gelinir de, Şemdin Sakık sorulmaz mı? Muşlular, Şemo için ne sorduksa 'Eyidir', 'Evat' deyip geçiştirdiler. Ama biz size bilgi verelim.

Sakık'ın köyü Zengök boşaltılmış. Ailenin Muş merkezindeki Zengök Oteli, yıllardır kapalı. Babaları Sabri Sakık ölünce, Şemdin ve bazı varisler dağda olduğu için veraset işlemi yapılamamış.

PKK karşıtı mitinglerde ‘‘Şemo dağda, Sırrı Meclis'te’’ sloganlarında adı geçen eski milletvekili Sırrı Sakık, şimdi HADEP'te yetkisiz ve etkisiz kalmış. Sakık kardeşlerin en küçüğü lise mezunu Namık, HADEP'in gereğinde Meclis'e sokmak için gösterdiği bağımsız aday.

HADEP FAKTÖRÜ

Aşiretler ve bölgenin feodal yapısı, Muş'ta etkin. Ancak HADEP için konuşulan bir olay var. O da bu partinin ülke barajını aşması halinde, Muş'ta birkaç milletvekilliğini alacağı. Eğer aşamazsa FP 2, DYP ve ANAP 1'er olur. MHP'de canlılık ise 'sürpriz' getirebilir.

FP, geçen seçimde RP'den Meclis'e giren Sebahattin Yıldız ve Nedim İlci'yi ilk iki saraya almış. ANAP da milletvekili Erkan Kemaloğlu'nu listebaşı yapmış. DYP'nin listebaşı adayı Mümtaz Yavuz.

Muş'da 5 de bağımsız aday var. DYP küskünü Necmettin Dede, eski milletvekili Alaattin Fırat, Muş Belediye Başkanı ve FP küskünü Abdülkadir Turan ile Mehmet Kart ve Namık Sakık.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!