Musul artık ‘Üç bahar arası’ez üstlendi.

Güncelleme Tarihi:

Musul artık ‘Üç bahar arası’ez üstlendi.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2009 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün Erbil’den Irak ziyaretlerinin üçüncü durağı Musul’a geçerek, Türkiye’nin Musul Başkonsolos-luğu’nun resmi açılışını yaptılar.

Çağlayan açılışta yaptığı konuşmada, uzun zamandır Musul’u ziyaret eden ilk yabancı bakanlar olduklarına dikkati çekerek, Musul’un Arapça “İki bahar arası” anlamına geldiğini, kendilerinin ziyaretiyle birlikte bundan sonra şehrin “Üç bahar arası” olarak adlandırılabileceğini kaydetti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’la Bağdat ziyaretlerini hatırlatan Çağlayan, en zor günlerinde Irak’ın yanında olan Türkiye’nin bundan sonra da desteğini sürdüreceğini söyledi. Çağlayan, konsolosluk arsasının Irak yasaları gereğince 25 yıllığına kiraya verildiğini vurgulayarak, “Biz buraya 25 yıllığına gelmedik. İnşallah kıyamete kadar da sizinleyiz. Dolayısıyla bu yasada değişiklik yapmanız ve oraya ‘kıyamete kadar’ yazmanız gerekecek” diye konuştu.

Bakanlara hediye at

Musul Valisi Ethil El Nuceyfi konsolosluktaki tören sırasında bakanlar Ahmet Davutoğlu ve Zafer Çağlayan’a birer at hediye etti. Davutoğlu bu hediye üzerine çok teşekkür ederek, “Benim atalarım buraya zaten ata binerek gelmişler, ben de bu ata binerek giderim” diye espri yaptı. Davutoğlu’na ayrıca Türkmenler tarafından bir Osmanlı subayından kalmış antika plak hediye edildi. Musul Üniversitesi de Davutoğlu’na fahri profesörlük unvanı verdi.
Davutoğlu, Musul’a geçmeden önce Erbil’de Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkililerinden Neçirvan Barzani ortak basın açıklaması yaptı. Davutoğlu, yaptıkları görüşmelerde ortak geleceğe yönelik vizyonu beraberce şekillendirdiklerini belirtti. Davutoğlu, “Bu vizyonda barış, güvenlik, gelişme var, istikrar var, terör yok. Ekonomik geri kalmışlık, ön yargı yok. Türkiye ile Irak arasında artık insan ve mal akışı olacak, ama güvenliği tehdit eden bir terör adımı olmayacak” mesajı verdi. Barzani de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güvenliğine yönelik bir tehdidi kendilerine yönelik bir tehdit olarak gördüklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!