Mustafa Altıoklar’ı çıldırtan 2010 sinema projeleri

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Altıoklar’ı çıldırtan 2010 sinema projeleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 00:00

Gün geçmiyor ki 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın çalışmalarıyla ilgili bir tartışma çıkmasın. İktidar kavgaları kadar projelere yapılan itirazlar da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Son olay da, yönetmen Mustafa Altıoklar’ın zehir zemberek mektubu.

Haberin Devamı

Yanlış anlaşılmasın, bütün bunları kesinlikle şeffaflık adına doğru buluyorum.
Sonuçta alınan vergilerle yürütülüyor işler. Kimin nereye ne kadar para verdiği ve kimin  bundan pay aldığını bilmek herkesin hakkı.
En son yönetmen Mustafa Altıoklar’ın Film Yönetmenleri Derneği Başkanı olarak üyelerine gönderdiği açıklamayı okudum.
2010 Ajansı, yapılacak işleri 12 Yönetmenlik altında toplamıştı biliyorsunuz. Bunlardan biri de Sinema Yönetmenliği ve Altıoklar da burada Danışma Kurulu’nda görev yapıyor.
Sinema Yönetmenliği projelerinin neler olduğu ana hatlarıyla açıklanmış ama bütçeleri belirtilmemişti. Bu vesileyle ilk kez 2010 için yapılan film projeleri bütçeleriyle  birlikte açıklanmış oluyor.
Ama Mustafa Altıoklar’ın bir takım itirazları var. Ve bunları yüksek sesle diye getiriyor. En fazla tepkiyi de, Hollywood’da film afişi tasarımcısı olarak çalışan Emrah Yücel’e. Yücel, çeşitli yönetmenlerin anlatacağı küçük İstanbul hikayelerinden bir film yapmayı tasarlıyor. Altıoklar, ayrıca oklarını “halkla ilişkilerci” dediği Mehmet Çelebi’ye de yolluyor. ABD’de bir PR Ajansı olan Çelebi, Sharon Stone ve Andy Garcia’nın Kurtlar Vadisi’nde oynamasını, Christina Aguilera’nın Var mısın Yok Musun programı için Türkiye’ye gelmesini ayarlamıştı.
YUKARIDAN GELEN
EMİRLE 40 MİLYON TL
Verdiğimiz tabloda hangi projeye ne kadar bütçe ayrıldığını inceleyebilirsiniz.
Danışma Kurulu bir karar verme organı değil, projeler hakkında görüş bildiriyor ve bu görüşler Artistik Komite’ye sunuluyor. Son kararı Yürütme Kurulu veriyor.
Altıoklar bütün bu bilgileri dernek üyelerine aktardıktan sonra sinema projeleriyle ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:
“Bugüne kadar Türkiye Sineması’na hiçbir katkısı olmamış, hiçbir sinema filminin yapım, yönetim ya da senaryo üretimi aşamasında yer almamış afişçi Emrah Yücel ve halkla ilişkiler şirketi sahibi Mehmet Çelebi’nin henüz bırakın senaryoyu, sinopsisleri dahi olmayan projelerine  “yukarıdan” gelen emirle toplam 40.000.000 TL destek verilmesini asla kabul etmeyeceğimizi bildirdim. Bazı üyelerin afişçiyle halkla ilişkilercinin Amerika’da iyi lobi yapabileceklerini (ne demekse?) belirtmeleri üzerine itirazım kurulda maalesef yeteri kadar destek bulamadı.
Üyesi olduğum bir kurulda ki tartışmaları sizlere aktardığım için  üyelikten ihraç edilme ihtimali,  taşıdığım sorumluluğun karşısında tek kelimeyle “anlamsızdır”.
Üstelik Danışma Kurulu üyeliği ne maddi, ne manevi, ne de dolaylı bir kişisel çıkar pozisyonudur. Neden istifa etmediğimi soracak olursanız eğer, cevabım açıktır: Desteklenmeyi hak eden projelerin haklılığını savunmak ve sürece, sinema tarihimiz adına şahit olmak için…
Vergilerimizle oluşturulan bir fondan Amerikan sinemasına destek verilmesine izin vermeyeceğimi ve sizlerden alacağım güçle mücadeleye devam edebileceğimi bildirmek ister, keyfiyeti bilginize arz ederim.  Mustafa Altıoklar”

Haberin Devamı

Mustafa Altıoklar’ı çıldırtan 2010 sinema projeleri

Haberin Devamı

İşte edebiyatımızın gelecekteki ustaları

Notos dergisinin daha önce yaptığı edebiyat soruşturmalarına burada yer vermiştim. Son sayısındaki soruşturma, edebiyatımızda geleceğin ustaları kim olacak sorusunun yanıtını arıyor.
54 seçicinin önerdiği 82 yazar arasından seçilmiş geleceğin 25 ustası.
Derginin yöneticisi Semih Gümüş soruşturmayı yaparken, önde gelen Fransız edebiyat dergilerinden Lire’in 2005 yılında yaptığı, dünya edebiyatında geleceğin ustalarını seçmeyi amaçlayan soruşturmadan (Aslı Erdoğan da o elli yazar arasında yer almıştı) esinlendiklerini söylüyor.
Gümüş neyi amaçladıklarını ise şöyle açıklıyor:
“En genci yirmi yedi, en yaşlısı kırk altı yaşındaki (ortalama yaşları 37,7) yazarların adları, denebilir ki, yayımlamaya hemen 1980’den önce ya da hemen sonra başlamış, yaş ortalaması elliyi geçmiş ya da geçti geçecek, artık edebiyatımızın geçmişine bağlanmış bizim kuşaktan hemen sonra gelmeye başlayan kuşağın yazarlarını gösteriyor. Soruşturmamızın amacı da bu sonucu ortaya çıkarmaktı.”
İşte çoğu ustalık beratını çoktan almış ama gelecekte de usta olarak kalacak 25 edebiyatçı ve yaşları.
· Sema Kaygusuz (36)
· Faruk Duman (34)
· Behçet Çelik (4 0)
· Ayfer Tunç (44)
· Murat Uyurkulak (36)
· Sibel K. Türker  (40)
· Barış Bıçakçı (42)
· Elif Şafak (37)
· Murat Gülsoy (41)
· Yavuz Ekinci (29)
· Aslı Erdoğan (41)
· Murat Yalçın (38)
· Ahmet Büke (38)
· Müge İplikçi (42)
· Küçük İskender (44)
· Şebnem İşigüzel (35)
· Abdullah Ataşçı (35)
· Onur Caymaz (31)
· Ayhan Geçgin (38)
· Türker Armaner (40)
· İnan Çetin (42)
· Karin Karakaşlı (36)
· Ethem Baran (46)
· Orçun Türkay (32)
· Kaya Genç (27)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!