Muş'ta 5.0 büyüklüğünde deprem

Güncelleme Tarihi:

Muşta 5.0 büyüklüğünde deprem
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2012 13:47

Muş'ta 13.35'te merkezüssü Bulanık Sultanlı olan 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Komşu illerde de hissedilen depremde hasar meydana geldi, can kaybı yok.

Haberin Devamı

MUŞ’ta bugün saat 13.35’te Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Muş’un yanı sıra Erzurum ve Ağrı’da da hissedilen deprem, Bulanık ilçesi’ne bağlı Sultanlı Köyü’nde 20 evde hasara yol açtı. Köyde yıkılan 5 ahırın enkazı altında kalan küçük ve büyük baş hayvanlar telef oldu.

MUŞ'TA KORKUTAN DEPREM / WEB TV

DEPREMİ BÖYLE CANLANDIRDILAR / WEB TV

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 5.0 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Bulanık İlçesi Sultanlı Köyü olduğunu açıkladı. Saat 13.35’te yerin 5 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Muş’un yanı sıra Erzurum ve Ağrı’da da hissedildi. İlk tespitlere göre depremde önemli hasar olmadı. 

DEPREM BÖLGESİNDEN FOTOĞRAFLAR

20 EV HASAR GÖRDÜ  

Haberin Devamı

Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan, 107 hane ve yaklaşık 1000 nüfuslu Sultanlı Köyü’nde yaklaşık 20 evde hasar meydana geldi. Köyde 5 ahır yıkıldığını ve hayvanların göçük altında kaldığını belirten Köy Muhtarı İbrahim Çiligel, şöyle dedi:

"Yer yerinden oynadı. Evlerin duvarları çatladı. Büyük bir korku ile kendimizi dışarı attık. Çok şükür tamemen yıkılan ev yok. Can kaybı ve yaralının da olmaması bizi sevindirdi. Yıkılan ahırların altında kalan hayvanları kurtarmaya çalışıyoruz."

Depremden hemen sonra Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ile Belediye Başkanı BDP’li Ziya Akkaya, köye giderek incelemelerde bulundu. Hafif kar yağışının olduğu bölgede yolun kapanmaması için ilçe Özel İdaresi karla mücadele ekipleri sürekli çalışıyor.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

 Muş Valisi Ali Çınar, 5.0 büyüklüğündeki depremin  ardından ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını bildirdi.

Vali Çınar yaptığı yazılı açıklamada, Bulanık merkeze 15 kilometre  mesafede bulunan Sultanlı köyünde, 5.0 şiddetin bir deprem meydana geldiğini  anımsattı.

Çınar, şu bilgileri verdi:

“Bulanık merkez ve bağlı köylerde hissedilen deprem nedeniyle ilk  tespitlere göre, can kaybı yaşanmadığı ve yaralı bulunmadığı öğrenilmiştir.  Deprem nedeniyle Bulanık merkez ve bağlı köylerde bazı evlerde hafif hasar ve  çatlaklar meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Muhtemelen  ihtiyaçların tespit ve gereken yardımların sağlanması için İl Afet ve Acil Durum  Müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri bölgeye  gönderilmiştir.”

Sultanlı köyüne giderek incelemelerde bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit  Görükmez de, Bulanık ilçe merkezinde bazı binalarda çatlaklar olduğunu  belirterek, “Rüstemgedik Beldesindeki bir okulda da çatlak var. Bunun dışında  Sultanlı köyündeki evlerde çatlaklar var. Can kaybımız yok, ancak hafif  sıyrıkları olar bir kaç vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri  ambulanslarımızda yapılıyor. Yıkılan ahırların alında kalan 3-5 hayvanımız telef  oldu. Onun dışında ön incelemelerimizi yapıyoruz. Muş'tan gelecek teknik ekip de  daha sonra hasar tespitini yapacak” dedi.

Haberin Devamı

KIZILAY'DAN ÇADIR VE BATTANİYE
         
Türk Kızılayı'nın Muş'ta merkez üssü Bulanık  Sultanlı olan 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından bölgeye, afet  müdahale ekibi ile çadır ve battaniye gönderdiği bildirildi.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin komşu illerde de  hissedildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Meydana gelen deprem sonrasında alarm durumuna geçen Türk Kızılayı Afet  Operasyon Merkezi (AFOM), Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden bölgeye  öncü ekip yönlendirdi.

Maddi hasar meydana getiren depremle ilgili bölge illerdeki Türk Kızılayı  müdahale ekipleri de haberdar edildi. Gelişmeleri yakından takip eden AFOM, AFAD  ile işbirliği içerisinde gerekli yardım malzemesinin bölgeye ulaştırılabilmesi  için hazırlıkları tamamladı.

Türk Kızılayı Erzurum Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Van Yerel Afet  Müdahale Merkezleri'nden 2 ekip, beraberinde toplu barınma çadırı, yeterli sayıda  aile barınma çadırı ve battaniye ile yola çıktı.

Haberin Devamı

BİRİNCİ DERECEDE DEPREM BÖLGESİ

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli  Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi  (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, 5.0 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Bulanık  bölgesinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını, ancak bu  büyüklükte bir depremin can kaybına neden olmasının beklenmediğini bildirdi.

Kalafat,  yerel saat ile 13.35'de Muş'un  Bulanık ilçesine bağlı Sultanlı köyünde aletsel büyüklüğü 5.0 olan orta şiddette  bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin sığ odaklı (5 kilometre) olup  Muş ve yakın ilçelerinde, Erzurum ve Ağrı'da hissedildiğini belirtti.

Bölgede bulunan binaların yüzde 1-2'sinde hafif ve orta hasar meydana  gelmesinin muhtemel olduğunu belirten Kalafat, “Türkiye deprem bölgeleri  haritası kapsamında Bulanık bölgesi birinci Derece deprem bölgesi içerisinde yer  almaktadır. Ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması  beklenmemektedir” dedi.

Muş ve yakın çevresinin Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu kesiminde yer  aldığını, genel olarak bölgede çok sık aralıklarla olmasa da tahripkar depremler  meydana geldiğini anlatan Kalafat, bunlara örnek olarak 7 Mart 1966'da 5.6 moment  büyüklüğündeki Varto-Hınıs, 19 Ağustos 1966'da 6.0 moment büyüklüğündeki Varto,  24 Kasım 1976'da 6.3 moment büyüklüğündeki Çaldıran ve 27 Mart 1982'de 5.7 moment  büyüklüğündeki Bulanık-Varto depremlerinin verilebileceğini bildirdi.

Geçen yıl şubat ayında olan ve yerel büyüklüğü 4.2-4.7 arasında değişen  depremlerin bölgede tedirginlik yarattığına işaret eden Kalafat, şunları  kaydetti:

“Bölgedeki yapı stoku da dikkate alındığında orta büyüklükteki  depremler, özellikle kaynağa yakın köyler ve yığma taş ile kerpiç binalarda  hasara, kısmen de olsa yıkıma, yaralanma ve can kaybına neden olabilirler. Bu  büyüklükte bir depremden sonra yerel büyüklüğü yaklaşık 4.0 civarında artçıların  olması beklenmelidir. Bu ise özellikle hasar görmüş yığma kerpiç binalarda  hasarın artmasına, bazen yıkıma neden olabilir. Bu yüzden yörede yaşayan  vatandaşlarımızın tedbirli ve bilinçli olması gerekmektedir.”

Kalafat, depremden sonraki süreçte bölgede hafif şiddette 4 artçı deprem  meydana geldiğini de bildirdi.
     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!