Müslümanlara hakaretten yargılanan İngiliz lider beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Müslümanlara hakaretten yargılanan İngiliz lider beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 11:08

Danimarka'da bir gazetenin İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler yayınlaması ve bazı Avrupa gazetelerinin destek vermesiyle başlayan gerginlik sürerken, İngiltere'de Müslümanlara hakaret eden parti lideri yargılandığı çok sayıdaki davanın bir kısmından “ifade özgürlüğü” gerekçesiyle beraat etti.

İngiltere Milliyetçi Partisi (BNP) lideri Mark Griffin ve bir parti üyesinin birlikte yargılandıkları davaya bakan yargıç, parti lideri ve üyesini, öldürülen bir siyahı “uyuşturucu satıcısı”, İslam dinini “kötü”, Asyalı mültecileri “hamam böcekleri” olarak tanımlamalarına rağmen serbest bıraktı. Bu ve benzeri yorum ve ifadelerinin bir kısmından suçsuz bulunan Griffin ve parti üyesi Mark Collett'e yöneltilen bazı suçlamalar konusundaysa jüri henüz karar veremedi.

Mark Griffin ve Mark Collett, Leeds ağır Ceza Mahkemesi'nde bakılan davalarından ayrılırken, aldıkları sonucu hukukun zaferi olarak nitelediler. Geri adım atmayı ve bundan sonra sarf ettikleri sözlere dikkat etmeyi düşünmediklerini açıkça belirten ikili, bir grup aşırı milliyetçi parti üyesi tarafından da kahraman gibi karşılandı.

Mark Griffin, inandıklarını söyleyip gerekirse yine mahkemeye gideceklerini belirtirken, “bu akşam pek çok İngiliz hayata biraz daha başı dik bakabiliyor. Biraz daha dik yürüyebiliyor” diyerek, vatandaşlarının kendileriyle gurur duyduğunu öne sürdü.

Gelişme, bazı İngiliz gazeteleri tarafından ilk sayfadan ve manşetten duyuruldu. The Independent ve The Daily Mail, İslam dünyasında karikatürlere duyulan tepki sürerken, İngiltere'de Müslümanlara hakaret eden bir siyasetçinin serbest bırakılmasının dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Independent, “ifade özgürlüğünün bedeli ne?” sorusunu yöneltirken, Mail de “İşte İfade Özgürlüğünün bedeli” başlığının altında gelişmeleri duyurdu. Gazetenin haberinde, aşırı milliyetçi çizgisiyle tanınan BNP'den “tiksindirici” diye söz edildi ve parti lideri ve üyesinin serbest bırakılmaları eleştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!