Muş ve Kars'ta kanatlı hayvanların itlaf çalışmaları başladı

Güncelleme Tarihi:

Muş ve Karsta kanatlı hayvanların itlaf çalışmaları başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 19:38

Yurdun çeşitli yerlerinde kuş gribine karşı önlemler alınıyor.

Haberin Devamı

MUŞ

Muş'un merkeze bağlı Harman ve Kır köyleriyle Malazgirt İlçesi'nde, bazı kanatlı hayvanların ölümlerinin şüpheli görülmesi üzerine inceleme başlatıldı. Bölgeye giden ve kümeslerde incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, itlaf edilmek üzere kanatlı hayvanları topladı. Telef olan hayvanlardan alınan numuneler de incelenmek üzere Fırat Üniversitesi'ne gönderildi.

KARS

Kars'ta, Sultan Mahallesi'nde kanatlı hayvanların yakılarak öldürüldükten sonra çöpe bidonuna atıldığı duyumunu alan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri mahallede inceleme yaptı.
Çöp bidonundaki yanan hayvanlardan örnekler alan ekipler, ayrıca mahalledeki kümesleri kontrol ederek, itlaf edilmek üzere kanatlı hayvanları topladı. Aynı bölgede telef olan bir köpek ve bir küçükbaş hayvan yavrusu da bulan yetkililer, bölgenin temizlenmesinin ardından çevrede dezenfekte çalışmaları yaptı.

IĞDIR

Iğdır'da 9 çocuk, kuş gribi şüphesiyle Iğdır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne getirildi.
Yapılan ilk incelemelerde bir bulguya rastlanmadığı bildirilen, çocukların 6'sının taburcu edildiği, 3'ününse gözlem altında tutulduğu belirtildi.
Erzurum Tekman İlçesi'nde de bazı kanatlı hayvanların şüpheli ölümü üzerine, ilçede itlaf çalışmaları başlatıldı.

BEYŞEHİR

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, bir kümeste 17 tavuğun ölmesi üzerine sağ kalan son tavuk İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince incelenmek üzere alındı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Beyşehir'e bağlı Tolca Köyü'nde yaşayan Asım Karakurt, aynı kümeste bir hafta içinde ölen 17 tavuğu, bir çuvalın içine koyarak bir kanala attı.
Karakurt, ülke genelindeki kuş gribi vakaları üzerine tavuklarının ölümünü jandarmaya bildirdi. Jandarmayla birlikte ihbar üzerine köye gelen Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, kümeste kalan ve ölmek üzere olan son tavuğu incelemek üzere aldı.
Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, içinde tavuk kalmayan kümes, evin çevresi ve ölen tavukların atıldığı söylenen kanalda dezenfeksiyon çalışması yaptı.
Hüyük'ten çağrılan sağlık ekipleriyse tavukların sahibi Asım Karakurt ve eşini sağlık kontrolünden geçirdi.
Yetkililer, Hüyük İlçesi'ne bağlı İlmen Beldesi'ndeyse Habibe Harmankaya'nın 3 tavuğunun öldüğünün tespit edildiği, her 2 vakadan alınan örneklerin, kuş gribi olup olmadığının anlaşılması için Konya'ya gönderildiğini kaydettiler.

MERSİN

Mersin Tarım İl Müdürü Mehmet Kara, il genelinde vatandaşlar tarafından yapılan tüm tavuk ölümü ihbarlarını değerlendirdiklerini söyledi.
Kara, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ortaya çıkan kuş gribi vakalarından sonra vatandaşların ihbarlarını değerlendirdiklerini, alınan numuneleri Adana ve Bornova Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini ifade ederek, bugüne kadar “kuş gribi” vakasına rastlanmadığını kaydetti.
Kara, vatandaşların panik yapmak yerine, yetkililerin açıkladığı önerileri dikkate almalarını da istedi.
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Özbaba da kuş gribinin önüne geçilebilmesi için entegre tesisleri dışında kanatlı hayvan beslenmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Hastalığın temas ve solunum yoluyla geçtiğini anımsatan Özbaba, ”Bu nedenle hastalık, entegre tesislerin dışında, her evin önünde üç-beş tavuk olan yerlerde insan sağlığını tehdit etmeyi sürdürecektir. Vatandaşlarımız, bir an evvel bu tür kanatlı hayvan besleme işinden vazgeçmelidir. Devlet de bu hastalığı, tazminatlı hastalıklar arasına alarak, itlaf sistemine geçmelidir. Aksi takdirde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanabilir” dedi.

KEŞAN

Edirne'nin Keşan İlçesi'nde, bir hindi sürüsünden ölen 14 hindinin dereye atılması üzerine, hasta bir hindi kuş gribi şüphesi üzerine İstanbul'daki Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Keşan'da hindilerin telef olduğunun bildirilmesi üzerine, olay yerine uzmanların gönderildiğini söyledi.
Hindi üreticisinin yılbaşında satmak üzere hindileri İstanbul'a götürdüğünü ve satamadıklarını getirirken yolda birkaç hindinin telef olduğunun kendisine iletildiğini anlatan Miroğlu, “Uzmanlarımız olay yerinde incelemelerini sürdürüyor. Bu olayla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılacak” dedi.
Keşan Mera Komisyonu Başkanı Adnan Karlıdağ da Ali Çakır'a ait hindi sürüsünden telef olan 14 hindinin Keşan Ovası'nın yanından geçen Cevizli Deresi yatağına atıldığını tespit ettiğini bildirdi.
Keşan İlçe Tarım Müdürü Lütfü Açar ise hindi sürüsünden aldıkları
hasta bir hindiyi kuş gribi tehlikesine karşı İstanbul'daki Pendik
Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini, diğer sürüdeki hayvanların gözetim altında tutulduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!