Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

Agatha Christie’nin On Bir Kayıp Günü

Jared Cade

Çev. Çiğdem Öztekin

Altın Kitaplar

Polisiye edebiyatın tanrıçası Agatha Christie’nin hayatının gizemlerinden biridir kayıp on bir gün. Aslında bu on bir gün bizi de çok ilgilendiriyor. Neden mi?

Bu kayıp on bir günün mekanı İstanbul olarak yazılıp çizildi hep. Doğu Ekspresi’nde Cinayet romanını yazmak için geldiği İstanbul’da Pera Palas Oteli’nin 411 numaralı odasında kalır Agatha Christie.

Bir rivayete göre Şubat 1926 tarihinde on bir gün boyunca İstanbul’da ortadan kaybolur. Bununla ilgili çeşitli senaryolar üretilir.

Warner Bross şirketi Agatha’nın bu kayıp on bir gününü konu alan film yapmak ister. Ama onun tuttuğu günlük bulunarak ancak olay açığa çıkabilecektir. Bunun için ünlü bir medyum olan Tamara Land’dan yardım istenir. Çünkü o Christie’nin ruhuyla temasa geçtiğini iddia etmektedir.

7 Mart 1979’da Tamara Land, Pera Palas’ın 411 numaralı odasının parkelerinin altında gizli bir anahtar bulur. Ve o anahtarın açacağı kapının ardındadır Agatha’nın sırrı.

Bir başka iddia, daha sonra ressam Engin Varol tarafından ortaya atılmıştı. O da Agatha’nın odasında kalmış ve orada uyuduğu bir gece kendisiyle temasa geçmişti. Varol yaptığı araştırmalarda Agatha’nın rüyasında işaret ettiği yerlerde arama yapmış ve kürtajla ilgili malzemeler bulmuştu. Yani Agatha Christie yasak bir ilişki yaşamış ve hamile kalınca kürtaj olmuştu. O kayıp on bir günün sırrı buydu.

Jared Cade’in dilimize yeni çevrilen araştırması Agatha Christie’nin On Bir Kayıp Günü, bu iddiaları açık bir şekilde geçersiz kılıyor. Evet, Agatha’nın hayatında kayıp bir on bir gün var. Ama bu İstanbul’da değil Londra’da yaşandı. 3 Aralık 1926 günü İngiltere’nin Berkshire kasabasındaki evinden kayboldu ve on bir gün sonra Yorkshire Harrogate’deki lüks bir otelde bulundu. Doktorların ve eşinin öne sürdüğüne göre geçici bir hafıza kaybı yaşamıştı. Ancak sonra anlaşıldı ki, Agatha’nın ortadan kaybolmasının nedeni eşi tarafından aldatıldığını öğrenmesiydi. Olayın gerçek yüzünü sadece polis kayıtlarıyla değil, yazdığı kitapların da izini sürerek ortaya çıkartıyor Jared Cade.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!