Mülteci kampında buruk bayram

Güncelleme Tarihi:

Mülteci kampında buruk bayram
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 13:20

Lübnan'daki 19 mülteci kampında yaşam mücadelesi veren 400 bin Filistinli bu bayramda "vatansız ve geleceğe güvensiz" bir şekilde girmenin burukluğunu yaşıyor.

En büyük burukluk ise, 2005'te Lübnan güvenlik kuvvetlerinin baskın düzenlediği, çok sayıda asker ve Filistinlinin yaşamını yitirdiği Nehr El Bâred kampında yaşanıyor. Bu burukluğun en büyük nedenini ise hala bombaların enkaza dönüştürdüğü binaların molozlarının bile temizlenmemiş olması, kentin adeta "Hayalet Şehir" olarak kalması teşkil ediyor.

Operasyonun ardından çok sayıda güvenlik noktası ve kapısı kurularak askerler tarafından sıkı kontrol altına alınan kampta yaşam mücadelesi veren 20 bin Filistinli geleceğe umutla bakmak, yeni bayramlara gelecek ve güvenlik endişesi yaşamadan ulaşabilmeyi hayal ediyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı, mültecilerin geleceğe dönük beklentilerinin canlı tutabilmek için bölgeye yardım elini uzattı. 5 İHH gönüllüsü ve AA muhabirinden oluşan ekip, 2005'ten bu yana sıkı güvenlik çemberi altında tutulan Nehr El Bâred kampına zorlu bürokratik işlemlerin ardından girmeyi başardı.

İHH ekibi bayramı namazını kamptaki camide Filistinli mültecilerle birlikte kıldı. Ardından İHH ekibi, partneri Filistin Halkı Hayır Derneği ile birlikte kurban kesim kampanyası başlattı. Kesilen kurbanları ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı, sonra hasta ve düşkün aileler ziyaret edildi.

Ekip, yeni elbiselerini giyerek yıkık binalar nedeniyle "Hayalet Şehir"e dönmüş durumdaki kampın sokaklarında bayram sevincini yaşayan çocuklara şeker ve çikolata ikram etti. Çocuklar ve büyükler Türk misafirlerine yakın ilgi gösterdi. Çocuklar sokaklarda ve kampın tek lunaparkında doyasıya eğlenirken maddi gücü yeterli olan babalar ise kurban kesimiyle ilgilendi.

Kampta oldukça ağır yaşam şartlarıyla mücadele ettiklerini belirten mülteciler, "2005'teki operasyonun ardından kampa giriş çıkışlar oldukça sıkıntılı bir hal aldı. Güvenlik gerekçesiyle sürdürülen uygulamalar bizleri daha da zora sokuyor. Bombardımanda yıkılmış binaların enkazı 4 yıldır kaldırılmamış durumda bu da kampı adeta hayalet şehir görüntüsüne büründürüyor. Birçok alt yapı ve eğitim problemimiz var. Vatanımızdan uzakta buruk bir bayram daha geçiriyoruz. Geleceğe dönük umutlarımızı büsbütün yitirmek istemiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!