Mülteci inadı

Güncelleme Tarihi:

Mülteci inadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Reşit ÇAĞLIYANGİL, Cesur SERT / İZMİR
Haberin Devamı

İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında yaşanan mülteci faciasında kaybolan 9 kişinin aranması sürerken, Çeşme Limanı'ndan İtalya'ya giden bir feribotta da 20 Kuzey Iraklı yakalandı. Geçen perşembe sabahı Çeşme Limanı'ndan İtalya'nın Bari limanı'na gitmek üzere hareket eden Medlink Lines'a ait Poseıdon adlı feribotun görevlileri açık denize çıktıklarında geminin çeşitli bölümlerine gizlenen Kuzey Iraklı'ları farketti. Feribotta 20 kaçak Kuzey Iraklı olduğu saptanırken, olay Çeşme'ye bildirildi. Kuzey Iraklılar'ın İzmir'den gelen cam yüklü TIR'ın dorsesine üst branda bezini keserek girdikleri ve böylece feribota bindikleri anlaşıldı. Kuzey Iraklı'ların TIR'ın içinde sıcaktan bunalınca dışarıya çıktıkları belirlendi. Yetkililer, feribotun kaçaklarla birlikte önümüzdeki hafta Çeşme'ye döneceğini bildirdi.

Sahil Güvenlik ve Jandarma'nın içinde 31 kişinin bulunduğu tekne faciası sonrasında kayıp 9 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar bulunan 16 ceset İzmir'de Belediye morguna kaldırıldı. Cesetlerin İstanbul'dan gelecek Kuzey Irak Türkmen Derneği üyeleri ve yakınları tarafından alınacağı belirtildi. Sağ kurtulan 6 Kuzey Iraklı da Karaburun Jandarması'nda bekletiliyor. Karaburun Adliyesi'nde Nöbetçi Mahkemece tutuklanan ‘Ölüm tacirleri' Mustafa Seçer ve Yusuf Zamanoğlu, sağ kurtulan Kuzey Iraklılar'la yüzleştirilip teşhis yaptırılacak. Jandarma ve polis, tutuklanan Zamanoğlu ve Seçer'in suç ortakları olduğu belirlenen şebekenin diğer üyeleri Dursun Akça, Mustafa Sadi Dalaylı, Şeyh Taha, ön adları Silvan ve Avni olan 5 kişiyi yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

TOPLAM 161 ÖLÜ

Yetkililer, şebekenin merkezinin İstanbul'da olduğunu söyledi. Tekneyi kullandığı öne sürülen ve faciadan sağ kurtulan Kuzey Iraklı elektrik mühendisi 32 yaşındaki Samman Rauf Said, Savcılıkta suçlamayı kabul etmedi. Sağ kurtulan 5 Kuzey Iraklı'yla Samman Rauf Said yüzleştirilecek.

Körfez kriziyle başlayan ‘umuda yolculuk', sadece deniz kazalarında 161 kişinin can vermesine neden oldu. Son 7 yılda yasadışı yollarla Türkiye'ye girip, Ege kıyılarından Yunanistan'a gitmek isterken yaşamlarının yitirenlerin büyük bir bölümünün Kuzey Iraklı oldukları belirtildi. İlk mülteci faciası 1990 yazında, Kuşadası'nda yaşandı. Kaçakların teknesi aşırı yük nedeniyle battı, 20 kişi can verdi. Bir yıl sonra, 8 Eylül 1991'de aynı yerde tekne battı, 6 İranlı boğuldu. 14 Eylül 1992'de Çeşme'de tekne battı, 29 kişi öldü. 30 Ekim 1992'de ise 14 kişi yaşamını yitirdi. Muğla'nın Bodrum İlçesi sahilinde de 15 Kasım 1994'te tekne battı 27 kişi öldü. Mayıs 1996'da İzmir'in Gümüldür sahillerinde de 24 kişi Ege Denizi'ne gömüldü. Bu yıl başında 34 kaçağın bulunduğu tekneye Yunan askerleri ateş açtı, 2 kişi öldü. Nisan ayında Kuşadası Güzelçamlı'da, tekne battı 6 kişi boğuldu. Mayıs ayında da aynı bölgede yaşanan tekne faciasında 17 Türkmen yaşamını yitirdi. Ege'de son facia ise dört gün önce Çeşme'de yaşandı, acı bilançosu netleşmedi. Güvenlik güçlerinin etkin önlemler alıp, son üç ay içinde 224 kaçağı yakalamalarına karşın insan kaçakçılığının önüne geçilemedi.

Feribotta kaçak 20 Iraklı daha

Facialara aldırmayan Iraklı mülteciler, Avrupa'ya ulaşmak için her yolu deniyor. Kaçak olarak gizlendikleri TIR'la İtalya'ya giden bir feribota binen 20 Iraklı, sıcaktan bunalıp, dışarı çıkınca yetkililer tarafından fark edildi. Feribot, kaçaklarla birlikte önümüzdeki hafta geri dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!