Muhalifler Esad’ın karargâhına kadar girip kurmaylarını zehirlemiş

Güncelleme Tarihi:

Muhalifler Esad’ın karargâhına kadar girip kurmaylarını zehirlemiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 10:19

Suriyeli muhaliflerin Esad'ın karargâhına kadar girerek, kurmaylarına suikast düzenlediği ortaya çıktı. Kurmayların son anda kurtulduğu bu saldırı, Suriye için "bir milat" olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Haaretz'e konuşan ancak adları açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkililer, Pazar günü ortaya atılan ve Suriye yönetimince inkâr edilen suikast haberlerinin gerçek olduğunu, ancak başarıya ulaşamadığını iddia etti.

İsrailli yetkililer, "güvenilir kaynaklardan" aldıkları bilgilere dayanarak, suikast girişimini, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı El Sahabe Tugayları'nın tertiplediğini öne sürdü.

HEDEFTE BAKANLAR VAR
İddialara göre, muhaliflerin hedefinde, Savunma Bakanı Dud Rajha, İçişleri Bakanı Muhammed El Şaar, Başkan Yardımcısı'nın danışmanı Hasan Türkmeni, Ulusal Güvenlik Şefi Hişam Bahtiyar ve Baas Partisi Genel Sekreteri Muhammed Seyid Bahtiyan bulunuyordu.

İsrail'e göre, Bahtiyan'ın kişisel koruması bir süre önce muhaliflere katılmıştı. Bu kişi 20 Mayıs'ta Şam'da düzenlenen ve üst düzey yöneticilerin katıldığı "kriz yönetim hücresi" toplantısında ikram edilen yemeklere zehir kattı.

Haberin Devamı

Ancak yöneticiler hızlı bir tıbbi müdahale sayesinde kurtuldu.

"SURİYE İÇİN BİR MİLAT"
Haaretz'e konuşan yetkililer, bu durumun Suriye açısından bir milat olduğunu söyledi. Bir yetkili, "İsyan artık yalnızca uzak şehirlerde değil, rejimin liderlerine ulaşmış durumda" dedi.

İsrail yetkilileri de suikast girişiminin tamamen başarısız olduğunu ve hiçbir Suriyeli yetkilinin ölmediğini belirtti. Aynı kaynaklar, Bahtiyan'ın korumasının da muhaliflerce yurt dışına çıkarıldığını savundu.

MUHALİFLERDEN AÇIKLAMA
Özgür Suriye Ordusu Sahabe Tugayları Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, suikastın ayrıntılarına yer verildi. Hedeflerin iki ay boyunca izlendiğini açıklayan örgüt, İsrail'in "Bahtiyan'ın koruması kullanıldı" açıklamasını da doğruladı.

Suikast için 5 güçlü maddenin bileşiminden oluşan renksiz ve tatsız sıvı ile toz 2 çeşit zehir hazırlandığı belirtilen açıklamada, 19 Mayıs'ta saat 19.30'da başlayıp 22.00'de biten toplantı sonrası saat 22.45'te başlayan yemekte saldırının yapıldığı iddia edildi.

Yemeğe katılanların farklı oranlarda zehirlendiği belirtilirken, bazı yetkililerin öldüğü iddia edildi.

Açıklamada, Buhaytan'ın korumasının ise saldırı sonrası ülke dışına çıktığı kaydedildi.

Bu arada, bazı tanıklar Şam'ın merkezinde bulunan Tişrin Parkı ve Eş-Şami Hastahanesi çevresindeki tüm yolların kapatıldığını, elektrik lambalarının söndürüldüğünü ve üst düzey önlemler alındığını söyledi.

SURİYE'DEN YALANLAMA

Suriye resmi haber ajansı SANA ise suikast iddialarını yalanlayarak, saldırıda öldürüldükleri iddia edilen Türkmani'nin, görevinin başında olduklarına ilişkin mesajlarını yayımlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!