Muhalifler de rejim de memnun

Güncelleme Tarihi:

Muhalifler de rejim de memnun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 22:38

TÜRKİYE ve Rusya’nın İdlib’de silahlardan arındırılmış tampon bölge konusunda anlaşması, uluslararası arenada büyük etki yarattı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le birlikte duyurduğu, İdlib’de 15-20 kilometre genişliğinde silahsız bölge inşa edilmesine ilişkin anlaşma uluslararası arenada olumlu karşılandı.

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) önde gelen isimlerinden Mustafa Secari, anlaşmanın Esad rejiminin Suriye’nin tamamını kontrol etme hayalini sona erdirdiğini savundu. Secari, Erdoğan ve Putin’in vardıkları anlaşmanın muhalefete bir ‘coğrafi bölgeyi’ fiilen denetleme imkânı verdiğini ve bu bölgenin Esad’ın iktidarına son verecek olan siyasi geçiş için bir sıçrama tahtası olacağını söyledi.

Reuters’ın haberinde, Suriye hükümetinin de anlaşmadan memnuniyet duyduğunu aktarıldı. Reuters’a konuşan bir Suriyeli yetkili Rusya ile Türkiye arasında Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlib konusundaki anlaşmanın bir takvimi olduğunu iddia etti. Suriye devlet medyasında yer alan habere göre yetkili “Bu, tüm Suriye topraklarını gerek teröristlerden, gerekse gayrimeşru yabancı askeri varlığından kurtarma taahhüdüne dayanan önceki anlaşmaların bir parçası” dedi.

‘DİPLOMASİ SAVAŞI ÖNLEDİ’
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Tahran’daki zirveye ve Soçi görüşmelerine değinerek, diplomasinin İdlib’de savaşı önlediğini belirtti. Zarif, “Sorumluluk üzerine inşa edilmiş aktif diplomasi, İdlib’de savaşın önlenmesiyle sonuçlanıyor. Diplomasi çalışıyor” ifadelerini kullandı. Bakan Zarif, Ankara ve Şam ziyaretlerinin yanı sıra Tahran’da düzenlenen üçlü zirve görüşmeleri ve aynı zamanda Soçi oturumunun da bu doğrultuda olduğuna, barışa hizmet ettiğine dikkat çekti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, önceki gün İran’ın muhtemel bir İdlib harekâtına katılmayı planlamadığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!