Muhalefet ‘uyum’da uyumsuz

Güncelleme Tarihi:

Muhalefet ‘uyum’da uyumsuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:03

Düşünce özgürlüğünü genişletmek ve yasakların alanını daraltmak isteyen muhalefet, tam tersi bir duruma neden oldu.

Uyum tasarısında DYP'nin verdiği önergesiyle ‘‘Cumhuriyet ve demokrasi’’ kurumuna hakaret edenler de ceza kapsamına alındı. Yapılan hata sonradan tekrir-i müzakere ile düzeltildi ve ‘demokrasi’ ifadesi maddeden çıkartıldı.

Muhalefet, TCK'nın 159. maddesindeki değişikliğe, ‘‘Özgürlükler daraltılıyor, yasanın kapsamı genişletiliyor’’ gerekçesiyle karşı çıktı. DYP'li Sevgi Esen ve Mehmet Gözlükaya, devletin kurumlarına hakaret suçunun düzenlendiği madde üzerinde değişiklik önergesi verdi. DYP'liler, ‘‘Cumhuriyet ve demokrasi’’ye hakaretin de kapsam içine alınmasını istediler. ANAP'lı Işılay Saygın ve DSP'li İsmail Aydınlı, önergeye destek verdi. Önerge, 8'e karşı 9 oyla kabul edildi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ‘‘Demokrasi’’ kelimesinin yasanın kapsamını genişlettiğini belirtti. Türk, ‘‘Böyle demokrasi olmaz’’ diyen birinin bu maddeye göre suç işlemiş sayılacağını söyledi. DSP'li Yekta Açıkgöz, yasanın kapsamını daraltmayı amaçlayan muhalefete, ‘‘Kendi kendinize gol attınız. Çok iyi bir gol yediniz’’ diye espri yaptı.

Toplantıya ara verildikten sonra yapılan düzenlemenin yanlış olduğu tartışıldı. Hükümet ortakları, bu maddeyle ilgili tekrir-i müzakere isteyerek, ‘Demokrasi’ sözcüğünün metinden çıkarılmasını sağladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!