Muhalefet Hristofyas'ın istifasında ısrarlı

Güncelleme Tarihi:

Muhalefet Hristofyasın istifasında ısrarlı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 15:34

Bir askeri deniz üssünde 11 Temmuz'da meydan gelen ve 13 kişinin öldüğü patlamayı soruşturan Polis Poliviu'nun hazırladığı raporda patlamanın “baş sorumlusu” olarak gösterilen Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sorumluluklarını üstlenmeyi reddetmesi bir siyasi krize dönüşüyor.

Haberin Devamı

Poliviu'nun Hristofyas'ı sorumlu gösterdiği raporu Perşembe günü Rum Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülecek ve siyasi partiler Poliviu'nun bulgularıyla ilgili görüşlerini açıklayacak. Perşembe günkü meclis toplantısında, Hristofyas'ı istifaya çağıracak bir karar çıkması da bekleniyor.

Rum muhalefet partileri, Hristofyas'ın istifa etmemesi durumunda, meclis kanalıyla baskı yapmaya hazırlanıyor. Rum meclisinde oy çokluğu muhalefette bulunuyor.

MUHALEFET BAN'A KADAR GİTTİ

Rum basınında yer alan haberlere göre, partiler Hristofyas'ın istifa etmesi veya etmemesi durumuyla ilgili çeşitli “kriz aşma” senaryoları üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum yönetimi lideri Hristofyas arasında Ekim ayı sonunda New York'ta yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmesinin ertelenmesi de önerildi.

Haberin Devamı

Demokratik Parti (DİKO) ve eski Meclis Başkanı Marios Karoyan, Hristofyas'a, “Kıbrıs müzakerelerinde bir pazarlık (al-ver) prosedürüne girmeyi kabul etmemesi ve BM'den, ekim sonundaki üçlü görüşmenin ertelenmesini talep etmesi” çağrısı yaptı.

Karoyan, “Başkan Hristofyas, gerek müzakerelerde ilerleme olmadığını gerek yaşamakta olduğumuz siyasi kriz nedeniyle Kıbrıs Rum tarafının hazırlanması için uygun zaman olmadığını gerekçe göstererek (üçlü görüşmeyi) bu ertelemeyi talep edebilir” dedi.

AKEL DIŞINDAKİLER İSTİFADA ISRARCI

Komünist AKEL partisi dışındaki Rum siyasi partileri, “siyasi krizden çıkış yolu” olarak Hristofyas'ın istifasında ısrarlı. Partiler, Hristofyas'ın istifası halinde Şubat 2013'de yapılacak başkanlık seçimine kadar bir geçiş hükümetinin görevi üstlenmesi ve ortak bir aday üzerinde duruyor.

Partiler, Hristofyas'ın istifa etmemesi durumunda, Kıbrıs görüşmelerindeki müzakerecilik görevinin “gayrı meşrulaştırılması” için, bütün muhalefet partilerinin Ulusal Konsey'den muhtemel çekilme fikrini de gündemlerinde tutuyor.

ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

Ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis, “Hristofyas'ın istifa etmesi ve geriye kalan görev süresinin geçici başkan tarafından yürütülmesi”, DİKO Başkanı Marios Karoyan, “soldan olsa bile, ortak kabul görecek bir başkanla ulusal kurtuluş hükümeti kurulması” görüşünü ortaya koyarken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da “Dimitris Hristofyas başkanlığında ulusal birlik hükümeti” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Lefkoşa ara bölgede, yoğunlaştırılmış Kıbrıs görüşmelerinde bir araya gelen Rum lider Hristofyas, öğle saatlerinde, yarım saat kadar görüşme yerinden ayrıldı ve sonra geri döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!