Muğla'da ‘ateist mezarlığı’ ortalığı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Muğlada ‘ateist mezarlığı’ ortalığı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 10:18

Muğla’nın Datça İlçesi’nde açıldığı düşünülen ‘ateist mezarlığı’ ilçeyi karıştırdı.

Haberin Devamı

Muğla’nın Datça İlçesi’nde açıldığı düşünülen ‘ateist mezarlığı’ ilçeyi karıştırdı.

MİZAHİ bir internet portalında yer alan haberde Datça’ya Türkiye’nin ilk ateist mezarlığı açıldığı belirtilince haberi ciddiye alarak eleştirenler ve belediyenin hizmetini alkışlayanların ardı arkası kesilmedi. Sosyal medya üzerinde de hızla yayılarak 3 binin üzerinde paylaşım yapılan haber karşıt görüşleri de peşinde getirdi.

İLK MEZAR SANATÇIYA AİT

Haber’de: “Muğla’nın Datça ilçesinde yaşayan, çoğunluğu yöreye yerleşmiş yabancılardan ve emeklilerden oluşan yöre sakinleri, ateist mezarlığına ihtiyaç olduğunu düşünerek, konuyla ilgili olarak topladığı imzaları Muğla Belediyesi’ne iletti. Toplanan imzaları değerlendirmeye alan Muğla Belediye Meclisi, verdiği sürpriz bir kararla geçen hafta Türkiye’nin ilk ateist mezarlığını hizmete açtı. Mezarlığa ilk defnedilen kişi ise geçen hafta kalp krizinden hayatını kaybeden ressam-şair-oyuncu-heykeltıraş Mehmet Gülenyüz oldu” denildi.

HALK İKİYE BÖLÜNDÜ
Hizmetin tartışmalara da neden olduğunu konu alan mizahi haber şöyle devam etti: “Türkiye’nin yeni açılan ilk ateist mezarlığı, birçok farklı tartışmayı da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan bazı yöre sakinleri ‘Türkiye’de farklı inançlara yönelik baskıların konuşulduğu bir dönemde yapılan bu uygulama, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor’ derken, bazı köylüler de mezarlıkta şarap içildiğini ifade ederek, mezarlığın kapatılması için muhtarlığa dilekçe verdiler.”

BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI
Haberin ciddiye alınarak internet üzerinde yayılması üzerine Datça Belediyesi açıklama yapma gereği duyarak, “Datça’da ateist mezarlığı açıldı başlıklı mizah haberinin yanlış anlamalara yol açabilme ihtimali karşısında kısaca bilgi verme ihtiyacı duyduk. Datçalılardan böyle bir talep gelmediği gibi bu yönde bir meclis kararımız da söz konusu değildir. Ancak ilçemiz tüm inançlara ve insanlara aynı hoşgörü ile yaklaşan, saygı kelimesinin hakkını veren bir yerdir. Kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

NİYET NE ANLAMADIK
Haber hakkında bilgilerinin olduklarını ancak kendilerine yöre sakinlerinden konuyla ilgili bir soru veya şikayet gelmediğini belirten Datça Müftüsü İbrahim Yavuz da haberin masa başında yazılmış şaka içeren bir kurgu olduğunu belirterek “Bu haberi yazanlar iyi niyetli midir yoksa kötü niyetli mi bilemiyoruz” diye konuştu.

ATEİZM DERNEĞİ: ATEİST MEZARLIĞI YAPILMALI
Türkiye’nin ilk ateizm Derneği ise haberi gördüklerini, konunun şakadan ibaret olmaması gerektiğini kaydetti. Ateizm Derneği yöneticilerinden Zehra Pala, “Ateistler içerisinde Hıristiyan veya Müslüman mezarlığına gömülmek istemeyen binlerce kişi var. Dernek olarak en yakın zamanda imza kampanyası düzenleyerek yetkili kurumlara ateist mezarlığı açılması yönünde talebimizi ileteceğiz. Ayrıca Türkiye’nin yüzde 99’unun Müslüman olduğu iddiasını da Avrupa Birliği ile geliştireceğimiz ortak bir anket projesiyle en yakın zamanda kanıtlayacağız” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!