Muğla Üniversitesi'nden keşif rabotu

Güncelleme Tarihi:

Muğla Üniversitesinden keşif rabotu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 20:17

MUĞLA Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü tarafından mühimmat aramalarında ve gaz kaçağı tespitlerinde kullanılmak üzere uzaktan kumandalı keşif robotu üretildi. TÜBİTAK destekli keşif robotuna ’Muğla-1’ adı verildi.

Haberin Devamı

Öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. İlhan Tarımer, araştırma görevlisi Uğur Bekçibaşı ve ikinci sınıf öğrencisi Davut Akyol, tarafından üretilen ’Muğla 1’ robotunun üzerinde ısı, nem ve gaz sensörü bulunuyor ve uzaktan kumandayla çalışıyor. Kemaralar da bulunan robotun, yangın ve deprem anındaki gaz kaçaklarını belirlemede, biyolojik atıkların taşınmasında, mühimmat aramasında güvenlik amaçlı ön inceleme için kullanılabileceği belirtildi.

Ağırlığı 5 kilo 700 gram olan robotun üstündeki kamera 270 derece sağa ve sola, 180 derece yukarı aşağıya dönebiliyor. Elde ettiği görüntüleri anında ana bilgisayara aktaran robot 2 bin 500 liraya mal edildi. Robotun üretim maliyeti TÜBİTAK ve Muğla Üniversitesi tarafından sağlandı.

Muğla Üniversitesi laboratuarlarında üretilen ilk robot olan ’Muğla-1’in insan hayatını kolaylaştıracağı kaydedildi. Güvenlik amaçlı keşif robotunun sınır bölgeleri için üst versiyonları tasarlanacak. Yaptığı robotla önemli bir adım atan bilim ekibi uzaktan EKG çekebilen başka bir robot üzerinde çalışıyor.

Muğla Üniversitesi’nin robot araştırmalarına önem verdiğini belirten Yardımcı Doç. Dr. İlhan Tarımer, yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yardımcı Doç. Dr. Tarımer, "Robotlar insan yaşamını kolaylaştıran en önemli cihazlar. Bunları hayatımızın her alanına sokabiliriz. Güvenlik amaçlı ürettiğimiz robot uzaktan kumanda edilerek bilgileri internet ortamından aktarıyor. Depremlerde yaşanan göçüklerde, mağaralarda ve mühimmat aramalarında kullanılacak olan Muğla-1 adını verdiğimiz robot insan yaşamını kolaylaştıracak" dedi.

Yeni projeleri hakkında da bilgi veren Yardımcı Doç. Dr. Tarımer, "Uzaktan kumandalı EKG çekebilen bir robot üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca sınır bölgelerde kullanılacak yılan robot projemiz var. Bunları da önümüzdeki aylarda tamamlayarak hayata geçireceğiz. Üniversitemiz robot tasarımı ve üretim alanında önemli bir adım atacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!