Müftü Şahin: Kurbanlıklar, kesilirken birbirini görmesin

Güncelleme Tarihi:

Müftü Şahin: Kurbanlıklar, kesilirken birbirini görmesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 12:06

SAMSUN Müftüsü Osman Şahin, kurbanların diğer hayvanların görmeyeceği bir yerde kesilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen hayvanların birbirini görmesi uygun değildir. Ayrıca milli servet olan derileri dikkatli yüzülmeli” dedi.

Kurban bayramına sayılı günler kala hayvan pazarlarındaki yoğunluk artmaya başladı. Hayvan pazarlarını dolaşanlar bütçelerine uygun kurbanlık alabilmek için besicilerle sıkı pazarlık içine girdi. Pazarlarda yoğunluk artarken, Müftü Osman Şahin, kurbanın Kuran-ı Kerim'de belirtilen kurallara uygun kesilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, şöyle dedi:

“Kesilecek olan hayvanın yaş problemi olmamalı. Küçük baş hayvanların 1, büyük baş hayvanların ise 2 yaşını doldurmaları gerekir.

Kesilen kurban zayıf olmamalı. Müslüman olan herkes kurban kesebilir. Ancak, kurbanların diğer hayvanların görmeyeceği bir yerde kesilmesi gerekir. Kesilirken birbirlerini görmemeleri daha uygun olur. Derileri iyi yüzülmeli, yırtık ve kesik olmamalıdır. Onlar milli servettir. Kurban derileri yasanın gösterdiği yerlere verilmelidir.”

SATICILAR MEMNUN DEĞİL

Diğer taraftan Çatalarmut Mahallesi'ne İlkadım Belediyesi tarafından kurulan ‘Hayvan Pazarı’ bu yıl eski günlerini arıyor. Günler öncesinden Samsun'un merkez, ilçe ve köylerinden gelerek hayvan pazarına çadır kuran besiciler satışlarından memnun değil. Kilosuna göre 1000- 3000 YTL arasında değişen fiyatlarla satılan büyük baş hayvanlara kurban bayramına 1 hafta kala beklenen ilgiyi göremediklerini söyleyen besiciler, promosyonlu satışlara yöneldi. Halkın daha çok arife ve bayram gününü beklediklerini anlatan Erdal Özdemir, şöyle konuştu:

“Daha ucuza alabilmek için acele etmiyorlar. Bizleri zayıf noktamızdan yakalayıp kurbanlıkları ucuza getirmek istiyorlar. O nedenle bayrama kısa süre kalmasına rağmen kimse pazara gelmiyor.”

Besicilerden 50 yaşındaki Hilmi Tuluk ise, 350 kilo ağırlığındaki tosununu 3 bin 500 YTL'ye satıyor. Halkın kurbanlıkları pahalı bulduğunu söyleyen Tuluk, “İnsanlar büyük baş hayvanlara hisseli giriyor. Herkes kendine 300 YTL fiyat belirlemiş. Mesela 5 ortaklı vatandaşlarımız 1500 YTL’nin üzerinde fiyat vermiyor. Bu fiyatın üzerine kolay kolay çıkmıyorlar. Biz de kurbanlıklar elimizde kalmasın diye bazı besiciler, yanında çeşitli hediyeler veriyor” diye konuştu. Besiciler kurbanlıkları satabilmek için yanında cep telefonundan, çamaşır makinasına, elektrikli tıraş makinasından, 51 ekran televizyona kadar çeşitli hediyeler teklif ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!