Mucit öğretmenden yakıt tasarrufu sağlayan alet

Güncelleme Tarihi:

Mucit öğretmenden yakıt tasarrufu sağlayan alet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2001 00:00


Çanakkale Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni Halil Akman, uzun yıllar çalışarak icat ettiği, otomobilleri alkol karışımlı benzin ve hava basıncı ile çalıştıran ve yakıtta yüzde 40 tasarruf sağlayan aleti basına tanıttı.
22 yıldır meslek liselerinin makine bölümü ve metal işleri öğretmenliği yapan Halil Akman, ''Pinömatik Devreli Alkol Karışımlı Sistem'' adını verdiği alet için Mayıs ayında Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Aracı çalıştırmak için alkol karışımlı benzin ve hava basıncının kullanıldığı bir sistem kullanıyorum. Sistem sayesinde yüzde 40 oranında yakıt tasarrufu sağlanıyor. Sistemi tamamladıktan sonra kendi arabamda 8 ay boyunca 3 bin 100 kilometre yol katederek denedim,yüzlerce deney yaptım. Araca hiçbir zararı olmadığı gibi, yakıtın dahaiyi yanmasını sağlıyor, üstelik daha az korbonmonoksit ürettiği için çevre dostu bir sistem.''

Akman, deney amacıyla bant üzerine alınan aracın normalde 1 litre benzin, 90 kilometre sabit hızla 22 kilometre gidebildiğini belirterek, ''Pinömatik devreli, alkol karışımlı sistem takıldığında, 1 litre benzinle 36 kilometre gidilebiliyor'' dedi.

Sisteminin fazla bir maliyeti olmayacağını ve seri üretim için büyük bir otomobil firmasıyla anlaşma yaptığını belirten Akman, ''seri üretime geçildiğinde, her otomobil sahibi aracına bu sistemi taktırarak yakıt maliyetini önemli ölçüde düşürecektir'' dedi.

Akman, yeni icatlar için evinde çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!