MTV 17 yaşında

Güncelleme Tarihi:

MTV 17 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Geçtiğimiz cumartesi günü MTV 17'nci yaşını kutladı. 1 Ağustos 1981'de, son derece ironik bir tercih yaparak The Buggles'ın ‘‘Video Killed The Radio Star/ Video Radyo Yıldızını Öldürdü’’ adlı parçasıyla ABD'de yayın hayatına başlayan MTV, bugün dünyanın hemen hemen her yerinde seyredilen bir televizyon kanalı.

Müzik ve görüntü konusunda ilk fikri, Arsenal- Nottingham Forest türü maçların aralarında yayınlanan Alman müzik programlarına dayanan biri olarak MTV'yle 1990'larda tanıştığımda bayağı etkilenmiştim. MTV sadece beni ve benim durumumda olanları etkilemedi tabii ki. İzlendiği her yerde hayat ve müzik bir daha eskisi gibi olmadı. MTV, albüm satışlarını artırdı, bugün başlı başına dev bir sektöre dönüşen klip sektörünün oluşmasını sağladı, hatta konunun pek çok uzmanına göre, kameranın kullanım şekillerini yeniden belirledi.

MTV yayına başladığında Rod Stewart gibi eski tüfeklerin yeniden dirilmelerine yardımcı olurken, Stray Cats gibi o dönemin taze isimlerini de meşhur etti. Plak şirketleri, kliplerin satışları direkt etkilediğini fark edince düşük bütçeli video-klipler yerine maliyeti bir sinema filmini bile aşabilen kliplere bütçe ayırmaya başladı (Michael Jackson'ın meşhur Thriller klibinin 1.5 milyon dolara mal olduğu duyulduğunda insanlar bayağı şaşırmıştı.)

MTV zaman içinde popüler kültürün bir parçası olmaktan çok, popüler kültürün en önemli belirleyicisi haline geldi. Ağırlık noktası çocuklar ve gençlerde olsa da her yaş grubunun takip ettiği bir kanal haline gelen MTV; yayınladığı kliplerle ve zamanla yayın akışına serpiştirmeye başladığı prodüksiyonlarıyla, giyim tarzlarını, konuşmaları, hatta kişilerin vücut dilini bile etkiledi.

Müzik kanalı olmanın ötesine geçmeyi başaran MTV, yayınını ABD'nin dışına, Avrupa'ya, Asya'ya da taşıdı (MTV Asya ne kadar fena bir şey anlatamam. Ama şu anda konumuz o değil. O Hintli şarkıcıların klipleri filan; harika, harika...)

MTV'nin ne kadar etkin olduğunu göstermek için 1992'ye dönmek yeterli. ‘‘Rock The Vote’’ adlı bir kampanya başlatan ve gençlerin politika hakkında seslerini duyurmalarını sağlayan MTV, kimilerine göre ABD'nin yeni başkanının belirlenmesinde çok etkili oldu. George Bush ve rakibi Bill Clinton'ın gençler tarafından sorulan soruları yanıtlamaları için çağrı yapan MTV'nin bu davetine Clinton katılırken, Bush olayı ciddiye almadı. Bill Clinton, canlı olarak yayınlanan bir röportajda MTV izleyicilerinden gelen soruları cevapladı. Neticede Bill Clinton başkan seçildiğinde, pek çok siyasi yorumcu Clinton'ın seçim zaferinde MTV'ye çıkmasının büyük etkisi olduğunu, gençlerin oylarını buradaki performansıyla kazandığını söyledi...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!