Mozart'ın doğum günü hediyesini Viyana'da verdi

Güncelleme Tarihi:

Mozartın doğum günü hediyesini Viyanada verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 10:56

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, Avusturyalı ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın 250. doğum yıldönümü kutlamaları için özel olarak bestelediği “Patara” adlı bale eserinin prömiyeri, dün akşam Viyana'daki ünlü Tanzquartier salonunda yapıldı.

Haberin Devamı

Say'ın, kendisi gibi küçük yaşta müzikle tanışan ve döneminin ”harika çocuğu” olarak bilinen Mozart'a “doğum günü hediyesi” olarak bestelediği “Patara” adlı bale eserinin prömiyerini, Tanzquartier salonunu dolduran 450 Viyanalı sanatsever izledi.

Ünlü sanatçının, “sakin bir eser” olarak nitelendirdiği ”Patara”da piyanoya eşlik eden neyden yükselen doğu müziğine has  mistik nağmeler, kudümün derinden gelen vuruşları, dinleyenleri, Anadolu ile Viyana arasında mistik bir yolculuğa çıkardı.

Fazıl Say'a eşlik eden Avusturyalı ünlü koreograf Elio Gervasi'nin genç dansçıları da “Patara”ya ayrı bir renk kattı.

Ünlü sanatçının kendi deyimiyle, “doğulu mu, batılı mı?” sorusuna da yanıt arayan “Patara”, doğunun mistik nağmeleriyle başlayıp, batılı Mozart'ın, C-Dur ve A-Dur sonatlarının ardından, Mehter Marşı'ndan esinlenerek bestelediği ünlü Türk Marşı (Alla Turca) ile son bulduğunda salondan yükselen coşkulu alkışlar, “Patara”nın Viyanalı sanatseverlerden tam not aldığının kanıtıydı.
  
TÜRK MARŞI'NI BUNDAN BÖYLE YENİ DUYGULARLA DİNLEYECEĞİZ
  
Konser sonrası, Mozart Yılı Komitesi'nin ünlü sanatçı onuruna verdiği resepsiyonda konuşan Mozart Yılı Genel Koordinatörü Peter Marboe, “Her eseri ilk kez duymak ve yaşamak bir nevi yeni bir doğum oluyor. Sevgili Fazıl Say bize bu akşam yeni bir doğumun sevincini ve mutluluğunu yaşattı” dedi. Marboe, “Mozart'ın ünlü Türk Marşı'nı bundan böyle başka bir duygu ile dinleyeceğiz. Sevgili Fazıl Say'a ve bu konsere emek veren herkese binlerce teşekkürler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Say'ın “Patara” adlı bale eserinin prömiyerini, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel ile büyükelçilik Birinci Müsteşarı Ahmet İhsan Başar da eşleriyle birlikte izledi.

Konser sonrası Say ve kendisine eşlik eden Soprano Burcu Soysev ile ney sanatçısı Celaleddin Biçer ve kudüm sanatçısı Aykut Köselerli'yi tebrik eden Büyükelçi Selim Yenel, “Sanatçılarımızla iftihar ettik. AB ile müzakerelere başladığımız bir dönemde bu başarılı konser, Avusturya'yı ikna etme sürecinin bir ayağını oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

“Patara”nın prömiyerini izlemek üzere Viyana'ya gelen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen de konserden sonra kuliste  Fazıl Say ve diğer sanatçıları tebrik etti.

Sümen, Mozart'ın 250. doğum günü etkinliklerini organize eden Viyana kent idaresine teşekkür ettiğini belirterek, “Bu güzel eserin, 250 yıl sonra Fazıl'ın, Mozart'la sevgi ve ruh beraberliğinin bir simgesi olduğunu” söyledi.

Ünlü sanatçı Fazıl Say, Mozart'ın 250. doğum günü komitesinin siparişi üzerine bestelediği “Patara” adlı bale eserini bugün ve yarın akşam da yerel saatle 20:30'da Tanzquartier salonunda sanatseverlere sunacak.

Mozart için doğum günü hediyesi olarak hazırladığı eserin Viyanalı sanatseverlerce büyük beğeniyle karşılanmasından mutlu olduğunu belirten Say, “Patara” adlı bale eserini Türkiye'de de sunacağını ve Avusturyalı ünlü koreograf Elio Gervasi'nin dans grubunu Türkiye'deki gösteriye de davet edeceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!