Mozaik atışması

Güncelleme Tarihi:

Mozaik atışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 02:04

TBMM Genel Kurulu, dünkü bütçe görüşmelerinde ‘Türk-İslam sentezi’ tartışmalarına sahne oldu. DSP Sivas Milletvekili Cengiz Güleç‘in Türk-İslam Sentezi’ni eleştirerek, Türkiye'de kültür mozaiğinden söz etmesine, MHP Bitlis Milletvekili İbrahim Halil Oral tepki gösterdi.

Oral, ‘‘Türk olan bir halkın mozaik olduğunu iddia etmek, ilmi düşünceye mizah katmak, politikaya ise delalet ya da ihanet bulaştırmaktır’’ dedi.

Güleç, 12 Eylül'den sonra Aydınlar Ocağı'nın ortaya attığı ‘Türk-İslam Sentezi’ni eleştirdi. Bu sentezin bir kültür politikası olarak uygulandığını vurgulayan Güleç, ‘‘Türk-İslam Sentezi, tarihsel gerçeklere uygun olmadığı gibi tutarlı da değildi’’ dedi. Tanrı kelamı olan İslam ile etnik bir köken olan Türklüğün birleştirilmeye çalışıldığını anlatan Güleç, sözde liberal olan bazı partilerin de tarihsel köklere sıkı sıkıya sahip çıktıklarını söyledi. Güleç, ‘‘Türk-İslam Sentezi‘nin asıl amacı, Türklüğü İslam içinde eritmekti‘‘ dedi. Söz alan Oral ise dünyanın hiçbir ülkesinde anadil dışında bir dille eğitim yapılmadığını belirterek, ‘‘Bu, Atatürk'ü nasıl anlamak?‘‘ diye sordu.Oral, şöyle konuştu:

‘‘Kültür mozaiği kavramı da DSP milletvekili gibi aydınlar tarafından geliştirilmektedir. Bu kavramın ilkeleri, Türkiye gerçekleriyle asla bağdaşmamaktadır. Mozaik özelliği taşıyan bir toplumun sosyal yapısında milletleşme süreci gerektiği gibi gerçekleşemez. Tarihe baktığımızda sadece insan bakımından değil, taşıyla toprağıyla Türk olan bir halkın mozaik olduğunu iddia etmek, ilmi düşünceye mizah katmak, politikaya delalet ya da ihanet bulaştırmaktır.’’


Ne mozaiği ulan


MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 11 Haziran 1995'teki bir açıklamasıyla ‘mozaik’ tartışması başlatmıştı. Türkeş, şunları söylemişti:

‘‘Bugün bazıları, ‘Türkiye pırıl pırıl mozaiktir' diyor. Ne mozaiği ulan. Türkiye'de Türk yaşıyor. Burası 1071'den beri Türklerin memleketidir. Türklerden önce buralarda Frigyalılar, Hititler, Lidyalılar yaşamış. Bunların hepsi ölü milletlerdir. Hepsi yok olup gitmişler. Kimi çevreler, ‘Kürt gerçeğini tanıyacağız' diyorlar. Yediği naneye bak. Sen önce Türk gerçeğini tanı. Kürtler bizim bin yıllık kardeşimizdir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!