Motorlu taşıtlar vergisi borcu nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Motorlu taşıtlar vergisi borcu nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 15:51

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vatandaşlarına bazı sorumluluk ve yükümlüleri yerine getirmelerini zorunlu tutmuştur. Bunlardan birisi de vergi yükümlülüğüdür. Bir çok vergi çeşidi bulunmaktadır ve bunlarda birisi de Motorlu Taşıtlar vergisidir. Motorlu Taşıtlar Vergisi 2016 yılında ne kadar artacak? Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama nasıl yapılır? Tüm soruların yanıtları haberimizin devamında…

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NEDİR?

Haberin Devamı

Ülkemizde tüm mal varlığına vergilendirme uygulanmaktadır. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi olmak üzere bir çok vergi çeşidi vardır. Araba, tır, kamyon, otobüs, minibüs, Panel Van, motorsiklet, traktör, kamyonet ve jeep gibi motorlu araçlara sahip olan kişiler de Motorlu Taşıt Vergisi yani kısa adı ile MTV’yi ödemek ile yükümlüdür. Tüm araç sahibi vatandaşlar her yıl iki defa MTV ödemek zorundadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi Ocak ve Temmuz aylarında ödenmektedir. MTV, son yıllara kadar aracın bağlı bulunduğu vergi dairelerine ödeniyordu. Fakat artık teknolojik imkanlar sayesinde online olarak borç ödemesi gerçekleştirilebiliyor. Peki MTV e-devlet sistemi üzerinden nasıl ödenir?

Haberin Devamı

Motorlu taşıtlar vergisi borcu nasıl hesaplanır

MOTORLU TAŞIT VERGİSİ E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL ÖDENİR?

E-devletin sunduğu hizmetlerden birisi de vergi ödeme sistemidir. Bu sayede MTV hesaplama, araç vergisi sorgulama gibi işlemler böyle gerçekleştirilebilecektir. Araç vergisi borcunuzu böylece sorgulayabilir ve ne kadar olduğunu görebilir, araç vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca araç tipini, aracın motor silindir hacmini ve aracın yaşı bilgilerini girerek araç sorgulama işlemini ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.

2016 YILINDA TRAFİK CEZALARINDA ARTIŞ VAR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bu yıl tüm vergilerin, ceza ve harçların % 5,58 oranında artırılması beklenmektedir. Yeniden değerleme oranlarına göre bu artışın yapılması tahmin ediliyor. Bu açıklamaya göre 1 ile 3 yaş grubundaki 1.300 cm3’e kadar olan arabaların Motorlu Taşıt Vergisi 624 liraya çıkacak. 1301 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin  998 liraya, 4001 cm3’ün üstündeki arabaların ise 22.717 liraya çıkması beklenmektedir.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hız sınırını % 30’a kadar aşan vatandaşlar 200 lira ödeyecek. % 30’un üstünde hız aşımı yapan sürücülere ise 413 lira ceza yazılacak. Kırmızı ışıkta geçen araçlar 200 lira ödeyecek. Emniyet kemeri takmayan sürücüler ve park yasağı kuralını çiğneyen sürücüler 90 lira ceza ödeyecek. Alkollü araç kullananların ilk cezası ise 845 lira olacak.

BAKMADAN GEÇME!