‘Motorlar’ sistemi yendi

Güncelleme Tarihi:

‘Motorlar’ sistemi yendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk hukuk sistemindeki çarpıklık, Adnan Oktar davasıyla yine sorgulamaya açıldı. Örgütün ‘‘motor’’ları, ifadeleriyle Oktar'ın tutuklanmasında da, serbest kalmasında da belirleyici rolü oynadılar. Şimdi soru şu: Hukuk, ‘‘Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar’’ ifadelerinin oyuncağı olmaktan ne zaman kurtulacak.

ŞANTAJ çetesi kurduğu iddiasıyla yargılanan ve 255 gün cezaevinde tutuklu kalan Adnan Oktar'ın tahliye edilmesi, Türk hukuk sisteminin bir kez daha sorgulanmasına yol açtı. İfadeleriyle Oktar'ın tutuklanmasında ve yargılanmasında önemli rol oynayan ve örgütün seks ihtiyacını karşıladıkları iddia edildiği için ‘‘Motor’’ diye anılan Tuğçe Doras ile Seçkin Piriler, önceki gün İstanbul 1 No.lu DGM'de görülen duruşmada şikáyetlerini geri alıp beyanlarını değiştirince, Oktar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adnan Oktar ile uygunsuz vaziyette yakalanan Tuğçe Doras ve Seçkin Piriler, örgüt üyelerinin kendilerini seks yapmaya zorladığını, seks kölesi olarak kullanıldıklarını belirtip, şikáyetçi olmuşlardı. Örgüt içinde ‘Motorlar’ ismi verilen Tuğçe Doras ve Seçkin Piriler'in ifade değiştirmeleri, adaletin yanılmasına yol açtı. Oktar'ın değiştirilen ifadeler üzerine tahliye edilmesi, ‘Adnan Oktar yalan ifadeyle boşuna mı hapis yattı? Yoksa Adnan Oktar yalan ifadeyle mi tahliye oldu?’ sorularını akla getirdi.

EN KOLAY İNKAR YOLU

Doras ile Piriler, olayın sanığı değil mağduru olarak ifade vermişler ve sonra da haklarında dava bile açılmasına gerek görülmeden serbest bırakılmışlar. Yani Adnan Hoca ve arkadaşlarını suçlamaları için baskı yapılabilecek en son iki insan Tuğçe Doras ve Seçkin Piriler. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli üst düzey bir yetkili, en kolay inkar yolunun, ‘‘Polis ifademi zorla aldı’’ demek olduğunu belirtti. Yetkili, ‘‘Müştekiler ise ilk andaki ifadelerini, ya korktukları ya da geçen süre içinde sanıklarla anlaştıkları için değiştiriyorlar. Bu da adaleti yanıltıyor’’ dedi.

Fiyatları arttı

Bir mankenlik ajansına kayıt yaptırıp manken ve fotomodel olarak iş arayan Seçkin Piriler ile Tuğçe Doras, Adnan Hoca olayı ile ün yaptılar. İki genç kadın, seks kölesi olarak kullanıldıklarını belirten çarpıcı ifadeleri ve basında yeralan fotoğraflarıyla kendi çevrelerinde etkili oldular, iş alanlarındaki fiyatları da bir hayli arttı.

Yeminli ifade şart

Avukat Ali Rıza Dizdar, Amerika ve Avrupa'da tanıkların poliste ifade verirken yemin ettiklerinin altını çizerek, ‘‘Bu sistem Makedonya'da bile var. Bizde ise tanık, poliste yemin etmediği için ifadesinden vazgeçebiliyor. Bu da adaleti yanıltıyor’’ dedi. Dizdar şu yorumu yaptı: ‘‘Bu olayda, tanıklar hazırlık tahkikatında yemin etmediklerinden sadece soyut beyanlarla sanıkların tutuklanmalarına neden olmuşlar, mahkemede yeminlerinden sonraki somut beyanları, yani olayla ilgili suçlayıcı, yer gösterici, yan delillerle sanıkların cezalandırılmasına sebep olacak beyanları olmadığından, sanıklar mahkemece sistem gereği haklı olarak tahliye edilmişlerdir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!