Mostar’ı onardık Hayrabolu’yu gömdük

Güncelleme Tarihi:

Mostar’ı onardık Hayrabolu’yu gömdük
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 00:51

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Osmanlı dönemine ait yaklaşık 500 senelik tarihi köprü Koruma Kurulu kararına rağmen yıllardır toprak altından çıkarılmayı bekliyor. 1975 yılında Karayolları’nca yol genişletme çalışmaları sırasında köprünün üstü kapatılmıştı.

Haberin Devamı

Hayrabolu deresinin yatağı taşkınlardan dolayı 1960’lı yıllarda DSİ tarafından değiştirilince üstündeki tarihi köprünün de işlevi bitti. Osmanlı döneminde sefere çıkan askerlerin rahat geçmesi düşüncesiyle yapılan tarihi köprü gün geçtikçe bakımsız hale geldi. 4 metre genişliğinde 40 metre uzunluğunda 9 gözlü taş köprünün yol genişletme çalışması sırasında üstü toprakla örtüldü. Hayrabolu - Alpullu karayolu olarak o tarihten itibaren hizmete giren yolun altında kalan köprüyü bir daha da gören olmadı.

Mostar’ı onardık Hayrabolu’yu gömdük

İZİNLERİ HAZIR

Hayrabolu’da gazetecilik yapan Şerif Baysalan köprüyü yeniden gün yüzüne çıkarmak için mücadele etti. 1995 yılında dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’a durumu anlattı. Talay’ın hayretle tepki verdiği köprü için girişimlere başlandı. Koruma Kurulu kararı alındı, Tekirdağ Müzesi’ne kazı izni verildi. Ancak Hayrabolu’yu Alpullu’ya bağlayan başka bir yol olmadığından çevre yolu yapılana kadar köprünün çıkarılması ertelendi. Aradan 20 yıl daha geçti, çevre yolu tamamlandı ama köprü bir türlü toprak altından çıkarılmadı.

Haberin Devamı

İSTİMLAK KARARI ÇIKTI

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu 15.02.2013 tarihinde plan tadilatı projesini kabul etti. Plana göre yolun üst tarafında 10 metre istimlak yapılıp, yol o tarafa kaydırılacak. Kurul kararında “Köprünün en kısa zamanda belediyesi ile Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından ortaya çıkarılmasına karar verildi” denildi. Ancak bu tarihten itibaren de kamulaştırma bir türlü yapılamadı. Tarihi köprüyü yeniden kültürümüze kazandırmak için 40 yıldır mücadele eden gazeteci Şerif Baysalan, Hayrabolu Belediyesi’ni suçluyor. Tekirdağ Eski Müze Müdürü Mehmet Akif Işın: “2. Bayazıd dönemi olduğunu tahmin ediyoruz. 500 yıllık köprü. Mostar Köprüsü’nü onarıp açıyoruz ama kendi ülkemizde köprüyü gömüyoruz. Müdürlüğüm döneminde çok uğraştım ama bürokratlar her ne hikmetse köprünün çıkarılmasını istemediler” diyor.

Haberin Devamı

BAŞKAN ALBAYRAK: ÇIKARMAK İSTİYORUZ

Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu köprüyle ilgili sorumluluğun Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu söyledi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Beraber planlama yapıyoruz. Biraz daha vakit alacak ama köprüyü çıkarmak istiyoruz” dedi.

KİTABE DE KAYBOLDU

Köprü toprakla gömüldükten sonra tarihi kitabe de kayboldu. Şerif Baysalan ve 5 arkadaşı Karayolları’na ait şantiyenin arkasında taş yığınları arasında kitabeyi bulup Hayrabolu Belediyesi’ne teslim etti. Uzun yıllar belediye binasının girişinde sergilenen kitabe 2000’li yılların başında yeniden sırra kadem bastı. Kitabenin şimdi nerede olduğu bilinmiyor. 1967 senesinde kitabe ‘Hayrabolu Sesi’ gazetesinde yayınlandı. Kitabedeki bilgilerden yola çıkarak ebced hesabıyla tarihlemesi 1576 yılına tekabül ediyor. Kitabeye göre köprü 1861 senesinde hayır sahibi Ataullah Bey tarafından onarılmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!