Moskova, Ankara'yı avucunun içine aldı

Güncelleme Tarihi:

Moskova, Ankarayı avucunun içine aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 13:50

Türkiye ve Rusya arasında son imzalanan ticaret ve enerji anlaşmalarıyla Kremlin hem Ankara üzerindeki kontrolünü artırdı hem de NATO’nun etki alanını daraltma çabalarında önemli bir avantaj elde etti.

Haberin Devamı

ABD’li bağımsız istihbarat ajansı G2 Bulletin son raporunu Moskova ile Ankara arasındaki yakınlaşmaya ayırdı. Son dönemde NATO, nüfuzunu doğuya, Moskova’nın etki alanı olarak bilinen, eski Sovyet ülkelerine doğru genişletmeyi planlıyordu.

 

World Net Daily sitesinde yayımlanan Josep Farah imzalı raporda Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasıyla Kremlin’in NATO’nun güvenlik alanını genişletme hedefini zayıflatma fırsatı bulduğu belirtildi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı Moskova ziyaretinde milyar dolarlık ticaret ve enerji anlaşmaları imzalanmıştı.

 

Haberin Devamı

Taraflar iki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki beş yılda 35 milyar dolardan 10 milyar dolara artırılmasına karar vermiş, enerji alanında da stratejik işbirliği kurulması kararlaştırılmıştı.

 

ANKARA’NIN BAŞKA ÇARESİ YOK

Raporda Türkiye’nin doğal gaz ithalatının yüzde 70’inin Rusya’dan tedarik edildiği göz önüne alındığında Ankara’nın enerji alanında Moskova’yla işbirliğine gitmekten başka çaresi olmadığı belirtildi.

 

Türkiye’nin enerji bağımlılığı, Rusya’nın Ankara üzerindeki siyasi ve ekonomik yaptırımını artırdı.

 

Dahası Moskova, Avrupa’nın enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamak için kullanılan boru hatları üzerindeki kontrolünü de genişleterek, Avrupa’nın enerji geleceği hakkında daha büyük söz sahibi oldu.

 

SADECE DOĞALGAZ DEĞİL

Daha da önemlisi Rusya, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmeyi ve işletmeyi teklif etti.

 

Türkiye’de, enerji alanında Rusya’ya bağımlılığın artıyor olmasından kaynaklanan muhalif sesler yükselse de Erdoğan ve Putin, santralin inşa edilmesi için bir taahhütname imzaladı.

 

Haberin Devamı

Üzerinde anlaşılan santral Akdeniz kıyısında Akkuyu civarında inşa edilecek. Rusya’nın Atomstroyexport ve Inter Rao Eus şirketleriyle Türkiye’den Park Teknik’in oluşturduğu konsorsiyum inşaattan sorumlu olacak.

 

Raporda Putin’in Türkiye’yle nükleer santral taahhütnamesinin imzalanmasının ardından “Rusya, rekabette önemli avantajlar elde etti” sözlerini kullandığının altı çizildi ve şu yorum yapıldı:

 

“Putin Moskova’nın Ankara’yı enerji alanında avucunun içine aldığını kastediyordu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!