Moon-Gülen karşılaştırması

Güncelleme Tarihi:

Moon-Gülen karşılaştırması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Başkanlığı'nın, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği Avrupa Birliği Şurası'nın ikinci gününde Fethullah Gülen hareketi ve satanizm de gündeme geldi.

4 ayrı komisyona ayrılarak çalışmalarını sürdüren siyaset, din ve bilimadamlarının, dün sunduğu 20'yi aşkın tebliğ, şûraya katılan 150 kadar yerli ve yabancı delegenin tartışmasına açıldı.

‘Üçüncü bin yıla girerken dini arayışlar ve dini anlatım metodu’ başlığı altında çalışmalarını sürdüren komisyonda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hüsnü Ezber Bodur, ‘Küreselleşme Bağlamında Batı’da Ortaya Çıkan Yeni Hareketler ve Türk Toplumuna Etkileri: Mooni-Fethullan Gülen Karşılaştırması', Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Ahmet Güç de ‘Batı’da Yeni Din Arayışları Çerçevesinde Satanizm Örneği' konulu tebliğler sundular.

Prof. Dr. Bodur, Moon hareketi ve Fethullah Gülen hareketini karşılaştırdığı tebliğinde, bu tür hareketlerin, Tanrı adına dini ve milliyetçi tepkiler içerdiği için ulusal kimliğe tehdit olarak algılandığını, kendi aralarında menfaat yarışına girmeleri halinde de topluma olumsuz etkilerde bulunduklarını anlattı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan, Prof. Dr. Bodur'un tebliğine ilişkin konuşmasında, bazı yazarların bu tür hareketlerin çoğulcu demokrasiye katkıda bulunduğu yolunda görüşler ileri sürdüğünü, ancak bu tür dini hareketler içinde Türkiye'de demokrasi ve dini hayata zararlı olanların bulunduğunu belirtti. Doç. Dr. Ahmet Güç, ‘‘Şeytan'a tanrı diye tapınmak' şeklinde tanımlanan Satanizm'in ‘Yahudi-Hıristiyan din tahakkümüne ve özellikle de Hıristiyanlığa karşı başlatılan bir tepki'nin adı olduğunu belirtti.

Viyana Üniversitesi'nden Prof. Dr. Susanne Heine'nin Avrupa'daki İslamiyeti Hıristiyan bakış açısından anlattığı şurada FP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi üyesi Oya Akgönenç, ‘‘Biz böyle bir ortamda İslam ile köprü kurmak istiyoruz. Üzerinde durmamız gereken konular çok çetin. İşimiz zor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!