Mona Lisa bebeği İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Mona Lisa bebeği İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 17:40

Dünyaca ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'dan esinlenerek 1954 yılında ABD'de porselen bebek yapımcısı Fawn Zeller tarafından sadece bir adet üretilen “Mona Lisa bebeği”, şair Sunay Akın'ın çabalarıyla İstanbul'a getirildi.

Haberin Devamı

İstanbul Oyuncak Müzesi'nin de kurucusu olan Sunay Akın, Leonardo Da Vinci'nin ünlü tablosu olan Mona Lisa'nın Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilendiğini ve müzenin simgesi durumunda bulunduğunu hatırlattı.

Akın, ABD'de 20'nci yüzyılın ortalarında özellikle tarihi kişiliklerin ve sinema oyuncularının porselen bebeklerinin yapımının önemli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Sanat eserlerindeki karakterlerin de oyuncakları üretildi. Ancak sanat eserlerindeki karakterler, sinema oyuncuları kadar popüler olmadığı için seri üretime geçilemedi. Fawn Zeller adlı oyuncak bebek tasarımcısı, 1954 yılında ABD'de Mona Lisa'nın porselen bebeğini yaptı ve koleksiyonerler için sadece bir adet üretti. Geçtiğimiz yaz bu oyuncak, internet üzerinden Kanada'dan satılığa çıkarıldı. Mona Lisa bebeğini satışa çıkaran 2'nci sahibiydi ve biz de açık artırmaya girip bebeği satın aldık.”

MONA LİSA'NIN GİYSİSİ

Sunay Akın, Fawn Zeller'in Mona Lisa bebeğinin önemli bir özelliğinin de bulunduğunu ifade ederek, şunları anlattı:
“Porselen bebek, tablodakine müthiş benziyor. Louvre Müzesi'nde sergilenen tablodaki kadının belden yukarısı görünüyor. Oysa Fawn Zeller'in yapmış olduğu oyuncak tam bir bebek. Bu nedenle Zeller, Da Vinci'nin yaşadığı dönemdeki kadınların kıyafetlerinin alt kısmı nasıl olmalı diye bunu da araştırdı ve tablodaki elbisenin etek kısmını da oyuncağında tamamladı, ama sorun orada bitmedi. Tabloda görünmeyen bir de Mona Lisa'nın iç kıyafeti meselesi vardı ve bu kez de Zeller, 500 yıl önce kadınların iç çamaşırları nasıldı diye bunun üzerinde çalıştı. Mona Lisa bebeğine ipek giysinin altına dantelli jüpon dikildi.

Bugün Louvre Müzesi'ne gidenler Mona Lisa adlı tabloyu görüyorlar. Orada belden yukarısı var, ama İstanbul Oyuncak Müzesi'nde Mona Lisa'nın tamamı var. Eksiksiz Mona Lisa bizde, Louvre Müzesi'ndeki yarım.”
İstanbul Oyuncak Müzesi, 25 Nisan 2005'te Sunay Akın'ın ailesinden kalma Göztepe'deki köşkünde kuruldu. Müzedeki en eski oyuncak, 1817 yılı yapımı bir keman. 5 kattan oluşan müzede, pek çoğu tarihi değere sahip 4 bin oyuncak yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!