Molla Ömer'in yakalanması an meselesi

Güncelleme Tarihi:

Molla Ömerin yakalanması an meselesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2001 13:15

ABD`deki saldırıların bir numaralı sorumlusu olarak gösterilen Bin Ladin ve onun Afganistan`daki koruyucusu Taliban lideri Molla Muhammed Ömer`i arama operasyonlarının tüm hızıyla devam ettiği bildiriliyor.

Afganistan`daki kaynaklar, Taliban karşıtı güçlerin, ülkenin orta kesimleri ve Pakistan sınırına yakın yerlerdeki dağlık bölgelerde bulunan tüm mağara ve oyuklarda Bin Ladin ve Molla Ömer`i aradığını, Amerikan istihbarat servisi elemanlarının da ipucu elde etmek için elegeçirilen Taliban ve El Kaide örgütü militanlarını sorguladığını belirtiyorlar.  

Afganistan`ın doğusundaki Tora Bora bölgesinde de Taliban karşıtı aşiret savaşçılarının dağlık alanlardaki mağaraları tek tek aradıklarıbildirilirken, Muhammed Zaman`a bağlı güçlerin gece boyunca süren çatışmalardan sonra 5 El Kaide üyesini ele geçirdiği belirtiliyor.  

Zaman`ın kardeşlerinden Muhammed Aman Hiari, El Kaide üyelerinin bu bölgedeki mağaralarda saklanmalarına rağmen, liderleri Bin Ladin`inbu bölgede olduğundan kuşkulu olduğunu söyledi.  

Hiari, ``Bin Ladin burada olsaydı, onlar bizimle savaşacaktı. Ancak bu durumda Bin Ladin`in Tora Bora`da olduğunu sanmıyorum, çünkü onlar bizimle savaşmıyor. Şimdi başka bir yerde ya da ölmüş olabilir``dedi.  

Afganistan`ın güneyinde Kandahar kentinin istihbarat şefi Hacı Gülayay, Molla Ömer`in 300 ya da 400 kadar militanıyla ülkenin güneyindeki Bagran bölgesinin dağlık kesimlerine kaçtığını söyledi.  

Gülayay, ``Amerika onun nerede olduğunu biliyor. Fakat bizim aynı yere gitmeye ve Amerika`nın herhangi bir bombalama operasyonuna maruz kalmamaya ihtiyacımız var`` dedi.  Bagran, Afganistan`ın Türkmenistan yolu üzerinde ve Çeçenistan`danBin Ladin için gelen militanların güzergah olarak kullandıkları bir bölge.  
     
PAKİSTAN, SINIRLARINI TAKVİYE EDİYOR
     
Bu arada Pakistan`ın, Tora Bora yakınındaki sınır hatlarında buradan olabilecek sızmaları önlemek için kuvvetlerini takviye ettiği bildiriliyor. Pakistanlı yetkililer, son birkaç gün içinde 88 El Kaideüyesini tutukladıklarını belirtiyorlar.  

Bölgeden gelen haberlere göre, son günlerde çıkan çatışmalarda sayıları 1000 ila 2000 arasında tahmin edilen El Kaide üyelerinden sadece birkaç yüzünün öldürüldüğü ya da ele geçirildiği belirtilirken,ele geçirilen bazı El Kaide militanlarının Bin Ladin`i Tora Bora`da gördüklerini söyledikleri, ancak bu ifadelerin kuşkuyla karşılandığı kaydediliyor.  

Taliban`ın Afganistan`da yenilgiye uğramasından sonra komşu ülkelere kaçan mültecilerin de evlerine dönmeye başladığı, özellikle sınır şehirlerinde oturan yüzlerce Afgan göçmenin evlerine yerleştiği ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!