Model imajı zedeleniyor

Güncelleme Tarihi:

Model imajı zedeleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2012 00:00

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanması dünyada da büyük yankı uyandırdı. Önde gelen birçok gazete ve televizyonu habere geniş yer ayırdı. Uluslararası medyadaki tepkilerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

New York Times: İnsan hakları eylemcileri hükümetin mahkemeleri muhaliflerinin gözünü korkutmak için kullandığını söylüyor ve tutuksuz yargılanabilecek sanıkların rutin olarak hapse atılmasından duydukları endişeyi dile getiriyorlar. 97 gazeteci, yayıncı da olması, tutuklamaların eleştirel sesleri susturma niyetiyle yapıldığı yolundaki endişeyi artırıyor. Hükümetin elinin bu davalarda ağır olması, Türkiye’nin Müslüman dünyaya bir demokrasi modeli olarak sunduğu imajını zedelerken, AB adaylığını da sorgulatıyor.

BBC: 2010’da emekliye ayrılan Başbuğ genişletilmiş Ergenekon Örgütü davasından tutuklanan en rütbeli asker. Savcı 2003 yılında ulusalcı bir grubun Tayyip Erdoğan hükümetini düşürmek için bir darbe girişiminde bulunduğunu savunuyor.

DPA: Şu ana kadar Ergenekon davasında 400 kadar şüpheli tutuklanıp resmen suçlandı. Aralarında muvazzaf 58 general ve amiralin yanı sıra onlarca akademisyen, bürokrat, gazeteciler var. Duruşmalar üç yıldır sürmesine karşın hiçbiri haklarındaki suçlamalardan mahkûm olmadı.

Haberin Devamı

AP: Birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemez bir şey olan eski bir genelkurmay başkanının tutuklanması, üç seçim kazanan hükümetin ordunun siyasi etkisini ciddi biçimde azalttığı dönemde geldi.

The Economist: NATO’daki mesai arkadaşları ondan “askeri entelektüel” olarak bahsediyor. Ama Başbuğ, Türkiye’nin ılımlı Müslüman hükümetini devirmeyi amaçlayan terör çetesinin üyesi olmak suçlamasıyla hapse atıldı.

Ordunun operasyonel yetkileri etkileniyor

İngilizlerin dünyaca ünlü haber ajansı Reuters, Başbuğ’un cezaevindeki Ergenekon sanıklarının arasına katıldığını belirtirken, davanın, “AK Parti ile laikçiler arasındaki çekişmenin bir parçası olarak görüldüğünü” yazdı. Ajansa konuşan ve uzun süre İstanbul’da yaşayan güvenlik analisti Gareth Jenkins, “Davalar böyle sürerse (orduda) istifalar gündeme gelebilir. Moral zaten dipte. Ordunun operasyonel yetenekleri de bundan etkileniyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!