Modada gürbüz - look

Güncelleme Tarihi:

Modada gürbüz - look
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Modanın toplumsal trendleri dönüştürme hızı kontrolden çıkıyor. Sektör dışında kalanlar, modacıların neyi dikte ettiğini kesinlikle farkedemiyor. Amerikan Yönetimi bile modacıların taktik ve stratejilerini tam olarak takip edemiyor.

ABD Başkanı Bill Clinton geçenlerde ‘‘eroin şıklığı'' akımından vazgeçmeleri için modacılara ültimatom verdi. Sırtı karnına yapışmış, uyuşturucu müptelası görünümlü kavruk modellerin gençlere kötü örnek olduğunu savunan Clinton, ‘‘Böyle estetik olmaz'' diyerek, modacıların güzelliği ve sağlığı vurgulamalarını istedi.

Bu uyarının ardından Amerikan basınında, ‘‘heroin-look'' denilen akımın hız kesip, yerini ‘‘power-look''a bıraktığı türünden yorumlar çıktı.

Ancak New York'ta yaşayan Alman modacı Wolfgang Joop, Der Spiegel dergisine yazdığı makalede duruma açıklık getirdi. Clinton'ın bu uyarıyı yapmakta çok geç kaldığını belirterek, eroin şıklığı modasının bir yıl önce sona erdiğini son derece akılcı argümanlarla ortaya serdi.

Joop'a göre bu akım, Nirvana grubunun uyuşturucu bağımlısı solisti Kurt Cobain'in intihar ettiği günlerde doruk noktasına ulaşmıştı. Cobain'in büyük sarsıntı yaratan intiharından sonra da çaptan düşmeye başlamıştı. Nitekim bir zamanlar kolunda enjektör delikleri, bacağında kaçık çoraplarla gayet pejmürde bir şekilde dolaşan Cobain'in dul eşi Courtney Love artık haute-couture giyiniyordu. Larry Flynt filmindeki rolüyle büyük sükse yapan Courtney, tertemiz, şık ve dayanılmaz derecede güzel haliyle ‘‘power-look''u temsil ediyordu.

Oysa ki Clinton'a verilen bilgiler böyle değildi. Eroin şıklığı akımının yaratıcılarından New York'lu moda fotoğrafçısı Davide Sorrenti'nin geçen şubatta yüksek dozda eroinden ölmesinin sektörde şok yarattığı söylenmişti ona. Bu nedenle de modacılara sıkı bir ültimatom verilmesinin tam sırasıydı. Clinton eleştirilerinde özellikle, reklamlarında açlıktan bayılmak üzereymiş gibi görünen modelleri kullanarak eroin şıklığını yücelttiği gerekçesiyle Calvin Klein'i hedef aldı.

Bu arada top model Claudia Schiffer de Clinton'a tam destek verdiğini açıkladı; moda sektörünün güzellik ve sağlığı empoze etmesi gerektiğini söyledi. Çünkü moda dergilerindeki eroin çekmiş görünümlü modellere özenen genç kız ve kadınlar, bunları taklit ederek kendilerini tehlikeye atabilirlerdi. Bu değerli görüşlerini iki ayda bir yayınlanan puro dergisi CIGAR AFICIONADO'ya açıklayan Claudia, iyi bir puronun lezzet ve ‘‘şıklığına'', puro içen insanların dostluğuna hayran olduğunu da eklemeyi unutmadı tabii.

Galiba trendlerin dönüşüm zamanlaması konusunda moda sektörü de tam olarak anlaşamıyor. Cobain'in intiharı mı, yoksa Sorrenti'nin ölümü mü dönüm noktasını oluşturuyor, belli değil. Ancak kesin olan bir şey var; modacılar artık ‘‘power-look''u, gürbüz görünümü dikte ediyor.

Tabii bu ‘‘power-look'' sütten çıkmış ak kaşık olmak anlamına gelmiyor. Bu kavram kesinlikle masumiyeti içermiyor. Çünkü zaten mükemmellik modanın ruhuna aykırı düşüyor; çok sıkıcı bir şey olduğu için sinir bozuyor. Modanın doğası gereği aykırı, sorumsuz ve uçucu olması gerekiyor. Yani moda dünyası yine uyuşturucu ve uyarıcılarla iç içe yaşıyor. Ancak bunu dış görünüşe, yüzeye yansıtmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!