Mod Medyan patlaması

Güncelleme Tarihi:

Mod Medyan patlaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 17:40

YGS’de şifreli soru iddialarının sonu gelecek gibi görünmüyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonrasında ortaya atılan ‘şifreli soru’ iddialarına cevap veren ÖSYM Başkanı Ali Demir'in "YGS'de şifre yok" açıklamasına rağmen tartışmalar bitmedi. Konu Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi haline gelirken YGS’nin iptal edilmesi için dava açıldı.

‘YGS’NİN ŞİFRESİ MOD MEDYAN’ İDDİASI

Tartışmalar sürerken bu kez de sınavdan önce YGS ile ilgili internette yapılan yazışmalar ‘mod medyan’ konusunu gündeme getirdi.

Sınavdan birkaç gün önce internet üzerindeki forumlarda, bazı dershanelerin YGS’de ‘mod medyan’ın sorulacağını öğrencilerine söylediği iddia edildi.

MOD VE MEDYAN NEDİR?

Matematik terimi olarak tarif edildiğinde mod, bir veri serisi içinde en çok tekrar edilen sayıdır. Medyan ise bir veri dizisinin küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe sıralanmasından sonra bu dizinin tam ortasında bulunan değerdir.

Haberin Devamı

Ancak YGS sonrasında mod ve medyan ‘seçenekleri kaydırarak doğru eşleşmeyi bulmaya yarayan yöntem’ olarak tanınmaya başladı.

GOOGLE'DA YGS ÖNCESİ ARAMALARDA MOD MEDYAN PATLAMASI

Forumlarda "YGS'de mod medyan sorulacak" şeklindeki yazıların çıkmasının ardından internet üzerinden yapılan mod medyan aramalarında adeta patlama yaşandı.

Mod medyan ve benzeri kelimelerin aramasında 27 Mart tarihinde yapılan YGS öncesindeki büyük artış hemen dikkat çekti.

Google arama sonuçlarını gösteren grafikte de görüldüğü gibi ‘mod medyan’ kelimesinin aranma sayıları sınav tarihi öncesinde düzenli bir şekilde artış gösteriyor. Sınavdan sonra ise normal seyrine geri dönüyor. En çok arama yapılan iller ise Ankara ve İstanbul olarak dikkat çekiyor.

Mod Medyan patlaması

 

 

 

 

 

 

Haberin Devamı



EĞİTİMCİLER NE DİYOR

Mod medyan aramasındaki bu artışı değerlendiren eğitimcilere göre ‘şifre’ veya ‘algoritma’ dışarı sızdırılmış olmasa bile, binlerce kişi günler öncesinden algoritmayı aramaya başlamış olabilir.

“DOĞRU SAYISI FAZLA ÖĞRENCİLER ARAŞTIRILABİLİR”

Radikal Gazetesi’nden Umay Aktaş Salman’a konuşan İstanbul Kültür Üniversitesi ARGE Merkezi Yöneticisi Burak Kılanç, “Algoritma dışarı sızmamış olsa bile her kişiye özel soru kitapçığının hazırlanacağı ÖSYM tarafından kamuoyu ile paylaşılınca, bu konuya kafa yoran bazı dershane öğretmenleri, cevapların bir algoritma ile sıralanacağını önceden düşünmüş ve sınav öncesinde kendilerince bazı şifre çözümleri üretmiş olabilirler. Bunu öğrencileri ile paylaşmış olabilirler. Bazı haber kaynaklarında YGS’nin hemen öncesinde Google’da mod-medyan konusunda yapılan aramaların yoğunlaşması bu şekilde açıklanabilir. Kitapçıkların üzerinde şifre varmış da deşifre ediliyormuş gibi bir karalama yapılıp yapılmadığına bakarak bunun tespitini yapmak mümkün. Belirli net sayısı üzerindeki öğrenciler üzerinden de denetleme yapılabilir” dedi.

Haberin Devamı

“KİTAPÇIKLARDA ŞİFRE KARALAMASI ARANABİLİR”

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç Öztürk ise, “Matematik testinde 30 ve üzeri net yapanların kitapçıklarını savcılık isteyip inceletebilir. Hatta sınav sonuçlarını beklemeden soru kitapçıkları üzerinden rasgele bir inceleme yapılsa bile şifre karalaması yapılmışsa tespit edilebilir. Savcılık nasıl bir inceleme yapıyor, bunu bilmiyoruz. Bu yöntem için savcılık adayların orijinal, üzerinde karalama yaptıkları kitapçıkları isteyebilir” diye konuştu.

Milliyet Gazetesi’nden Abbas Güçlü ise iddialar sonrasında şunları yazdı:

İnternette günlerdir dolaşan “mod medyan“ yazışmaları insanı şoke etmeye yetiyor da artıyor.
İddiaya göre -ki internette bu iddiayı kanıtlayan yüzlerce örnek bulabilirsiniz- mod medyan kavramı bazı yerlerde öğrencilere aşağıdaki şekilde anlatıldı:
“YGS’deki seçenekleri, büyükten küçüğe doğru sıralayın, üstteki seçenekle hangisi çıkışıyorsa, o mod medyandır.”

Haberin Devamı

Aslına bakılırsa mod ve medyan, istatiksel kavramlar. Sözlüklere girildiğinde uzun uzadıya anlatılıyor. Ama öğrencilere anlatımı bu şekildeymiş. Ve sınavdan bir iki gün önce bazı öğrenciler arasında “YGS’de mod medyan çıkacak haberiniz olsun“ diye mail trafiği olmuş. Konudan haberdar olanlar mod medyan kavramının ne anlama geldiğini hemen anlamış. Ama bu kavramı ilk kez duyanlar, sınava bir gün kala ders çalışmak olmaz, bırakın o soruyu da cevaplamayalım diye fazla kale almamışlar.

ÖSYM BAŞKANI: “YGS’DE MOD MEDYAN SORUSU YOK”

Sınavdan önce öğrenciler arasında “Sınavda Matematik testinde soruların  yanıtları 'medyan' çıkacakmış” yönünde söylentiler çıktığının ve internette  arama motorunda bu kelimelerin, sınava iki gün kala en fazla aranan kelimeler  olduğu ÖSYM Başkanı Ali Demir’e de soruldu. Demir konuyla ilgili “Bu söylentiyi ben de duydum ve sınavdan sonra, soru hazırlayan arkadaşlara “mod ile medyan ile alakalı bir soru var mıydı?” diye sordum. 'Yok' dediler. 'Mod' ile 'medyan' ile ilgili bir soru yok”  dedi.

Haberin Devamı

Gazetecilerin “Medyan bir soru olarak değil bir yöntem olarak söyleniyor” sözleri üzerine, “Pek çok söylenti, pek çok dedikodu her zaman duyulabilir. Burada sizlerin biraz kamuoyuna destek vermeniz gerekir, söylentiyle yola çıkmamanız gerekir” diye konuştu.

Lisans Yerleştirme Sınavları'nda soruların cevap şıklarının rastgele mi yoksa küçükten büyüğe mi sıralanacağı sorusu üzerine Demir, “Rastlantısallığı artıracağız, daha dikkatli olacağız” dedi.

TARTIŞMALAR SÜRECEK Mİ

Sonuç olarak; YGS’de mod medyan konusuna ait matematik sorusu çıkmadı ancak, ‘seçenekleri kaydırarak doğru eşleşmeyi bulmaya yarayan yöntem’ olarak tanımlanan mod medyan sisteminin kullanılarak soruların şifrelendiği iddiaları uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!