Mobbing ne demek? Mobing kelimesinin tarihçesi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Mobbing ne demek Mobing kelimesinin tarihçesi nedir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2020 13:10

Özellikle iş hayatındakilerin sıklıkla aradıkları terimlerden biri olan 'Mobing'in ne anlama geldiği merak ediliyor. Hangi şartlarda mobing olur, mobing kelimesinin anlamı nedir merak edilen sorular arasında yer alıyor. Peki Mobing nedir mobing kelimesinin tarihçesi nedir?

Haberin Devamı

Mobbing kelimesi iş hayatında zaman zaman gündeme gelen konular arasında yer alıyor. Peki, mobbing ne demek? İşte, iş hayatında belirli zamanlarda gündeme gelen mobbing hakkında bilinmesi gerekenler

Mobbing ya da bezdiri, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması. Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır. 

MOBBİNG KELİMESİNİN TARİHÇESİ

Mobbing sözcüğü önceleri çocukların birbiriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılmıştır. İşyerlerinde de 1950-1960’lı yıllarda yapılan araştırmalar, mobbingin sadece çocuklar arasında yaşanmadığını ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar.

Bir araştırmaya göre mobbing, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe daha yaygındır. Yüksek işsizlik oranları ve dolayısıyla çalışanın değersiz görülmesi mobbingin artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak her işyerinde ve her türlü kuruluşta rastlanabilir. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde, disiplin getirmek, verimliliği artırmak, refleksleri koşullandırma (askeri disiplin) öne sürülerek yapılmakta ve meşrulaştırılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!