MİT'le ilgili müthiş iddia

Güncelleme Tarihi:

MİTle ilgili müthiş iddia
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2012 11:18

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent, Suriye’deki isyancıların Suudi Arabistan ve Katar tarafından silahlandırıldığını iddia etti. Gazetenin haberinde, “silahların Suriye’ye Türkiye üzerinden gönderildiği, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın da bu duruma zımnen destek olduğu” öne sürüldü.

Haberin Devamı

Ankara’da görev yapan Batılı bir diplomat, Independent’a yaptığı açıklamada, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) mensup isyancılara Suudi Arabistan ve Katar’dan silah geldiğini, silahların Türkiye üzerinden Suriye’ye girdiğini, MİT’in de bu duruma üstü kapalı olarak destek verdiğini söyledi.

 

Türkiye-Suriye sınırında yaşayan bir ÖSO üyesi ise “Türk hükümeti bizim silahlanmamıza yardımcı oldu” derken silahların gemiyle Türkiye’de bir limana indirildiğini, sonra da Türk yetkililerin müdahalesi olmadan sınırdan içeri girdiğini belirtti.

 

Adının açıklanmasını istemeyen ve Ankara’da bulunan bir Batılı diplomat da isyancılara “hafif silahlar” verilmesinin “yakın zamanda yaşanan bir gelişme” olduğunu teyit etti. Silahların üzerinde işaret olmayan kamyonlarla sınırdaki isyancı gruplarına getirildiğini ifade eden diplomat, “Türklerin bilgisi dahilinde gelen silahlar var” dedi.

 

Haberin Devamı

SUK DA TESLİMATI DENETLEDİ

Haberde, Suriye’deki muhalif grupların çatı organizasyonu olan Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) teslimatı denetlediği de ifade edildi.

 

Diplomat, “Resmi olarak bunu kabul etmeyecekler” derken, SUK’un “MİT’in adamları” olduğunu söyledi. SUK temsilcilerinin teslimatı denetleme amacının da silahların radikal İslamcıların ellerine geçmesine engel olmak olduğu belirtildi.

 

Bununla birlikte diplomat pratikte silahların sadece Müslüman Kardeşler yanlısı isyancılara teslim edildiğini belirterek, “Sadece Müslüman Kardeşler’le bağlantılı gruplar silah alıyor” dedi. Sınır bölgesindeki Müslüman Kardeşler’le ilgili olmayan isyancılar ise birkaç gün öncesine kadar silah teslimatı yapıldığıyla ilgili bir şey duymadıklarını ifade etti.

 

İsyancı komutanlardan biri ise, Suriye-Türkiye sınırındaki Bab-el Hava kasabasının kontrolünün büyük bir kısmını ele geçirdiklerini belirterek, kendilerine ulaşan silah ve iletişim ekipmanlarıyla önümüzdeki günlerde bir saldırıya hazırlandıklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

"TÜRKİYE KİMSEYE SİLAH VERMİYOR"

Suudi ve Katarlı yetkililer Independent’ın bu haberle ilgili yorum taleplerine yanıt vermezken Türkiye’den bir yetkili, “Türkiye kimseye silah vermiyor, silahlı unsurları Suriye dahil herhangi bir komşu ülkeye göndermiyor” dedi. Yetkili, Batılı ülkelerin “öldürücü olmayan” yardım yapmayı sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

 

Suudi yetkililer ise geçmişte yaptıkları açıklamada isyancıların silahlandırılması gerektiğini açık bir dille ifade etmiş, Suriye Kralı Abdullah ise diyalogun “beyhude” olduğunu belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!