MİT TIR'ları haberine muhalefetten tepki

Güncelleme Tarihi:

MİT TIRları haberine muhalefetten tepki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2015 19:06

Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan MİT’e ait TIR’larda yapılan aramalarda bulunduğu iddia edilen silahların, fotoğrafları ve kamera görüntüsü ortaya çıktı. Savcılık bu görüntüler hakkında soruşturma başlattı. Muhalefet görüntüler üzerine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İşte MİT TIR'ları haberi üzerine muhalefetten gelen tepkiler

"CUMHURİYET DÜNYANIN ÖNÜNE KOYDU"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

"Cumhuriyet, TIR’ların içinde silah olduğunu dünya kamuoyunun önüne koydu. Ben merak ediyorum, hükümet ne diyecek? Siz bir ülkeye gayrimeşru yollardan silah gönderiyor. Müslüman’ı Müslüman’a kırdırıyorsunuz. Bunu yapanların elleri kanlıdır. Kendi ülkesinin çıkarları doğrultusunda hareket etmemektir. Türkiye sadece Ortadoğu’da değil bu görüntülerle dünyada da yalnızlaşacak. Türkiye, Ortadoğu’nun sorunlarını çözmek yerine, Ortadoğu’da sorun yaratan ülke konumuna geldi"

HANGİ GEREKÇEYLE

Bu silahlar nereden geliyor, hangi ülkeden geliyor, nasıl gönderiliyor, hangi gerekçeyle gönderiliyor? Bu silahlar IŞİD’e teslim edilen silahlar mı? Bu nedenle mi IŞİD’e ‘Terör örgütüdür’ denilemiyor? Ellerine silah verdikleri teröristler bizim Musul Konsolosluğumuzu basıp, 49 vatandaşımızı rehin aldılar. Acaba bu silahlarla mı yaptılar bunu? Terör örgütlerine silah gönderen bir siyasal iktidarın yaptığı bu eylemin açıklanması, terörün engellenmesi amacını taşır. Cumhuriyet bu yayınıyla Ortadoğu’daki teröristlere silah gönderen kişileri açığa çıkarmıştır. Terörün önlenmesi açısından çok önemli bir haberdir. Belki bu haber Ortadoğu’ya barışın gelmesinin de ilk habercisi olacaktır.” Okan KONURALP / KÜTAHYA - BİLECİK

Haberin Devamı

MİT TIRları haberine muhalefetten tepki



KİME GÖNDERİLDİ
Faruk Loğoğlu (CHP Adana Milletvekili):

Vakti zamanında bir suçüstü vardı, devletin bir bölümü de ağırlığını koyarak bunun üstünü örtmeye çalıştı. Olaydan sonra gelen bilgiler, şimdi ortaya çıkan fotoğraflar, bunu yapanlar kim olursa olsun, ortada var olan bir suçu kaldırmıyor. Bu fotoğraflarla birlikte bu suçun ne kadar gerçek olduğu durumu ortaya çıkıyor. Şimdi bunu şu yaptı, bu yaptı, şu maksatla yaptı şeklinde bir yöntemle bu suç ortadan kaldıramayacağına göre bunun üstüne gidilmesi gerektiği zorunluluğu ortaya çıkıyor. Zamanında Başbakan’ın ağzından bu TIR’larda askeri malzeme olmadığı, insani yardım malzemesi olduğu söyleniyordu. Bu durumda devlet adına hükümeti yönetenler tarafından gerçek dışı beyanlarda bulunulduğu ortaya çıkıyor, bu da itibarımıza zarar verir. Şimdi bu askeri malzemelerin kime gönderilmekte olduğu, bu sorulacaktır. Bu konudaki IŞİD’e, El Nusra’ya, diğerlerine gidiyor şeklindeki iddiaları da besleyecektir bu. Bunun uluslararası sonucu ise zaten kaybedilen itibarımıza bir çizik daha atılmış olur.

Haberin Devamı


"DEVLETİN YALAN SÖYLEDİĞİ BELGELENDİ”
Levent Gök (CHP Grup Başkanvekili)

“19 Ocak 2014 tarihinde yakalanan kamuoyunda MİT TIR’ları diye bilinen olayda devletin gizli saklı tertipler içerisinde bulunduğu, yalan söylediği ve halkı da yanıltarak Suriye’deki iç savaşın çatışanlardan biri lehine, onlardan yana tavır koymak suretiyle savaşın da içerisinde bulunduğu bugün bir kez daha belgelenmiş, tescillenmiştir. Son derece vahim bir hadisedir. Türkiye’nin demokratik kültürü, anayasal çizgisi, yurtta sulh cihanda sulh ilkesi ve tüm dış politikası uyarınca Türkiye tarihinde görülmemiş bir hadise saklanmaya çalışılsa da her gün yeni çıkan belgelerle artık reddedilemeyecek bir boyut kazanmıştır.“

Haberin Devamı

“SUÇ, DEVLET SIRRI OLAMAZ”
Mahmut Tanal (CHP İstanbul Milletvekili)

"Devletin suç işleme imtiyazı yok. Suç devlet sırrı olamaz. Gelen ihbar var deniliyor ki bu TIR’ların içerisinde silah, bomba yüklü. Bu ihbarlar geldiği zaman emniyet mensupları ne yapmak zorunda? İlgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbar ediyorlar. Cumhuriyet Savcılığı da o TIR’larla ilgili durdurma ve arama kararını veriyor. MİT Kanunu uyarınca MİT istihbarat bilgiyi yapar, silah taşıyamaz. Onun içerisinde ceset, eroin, esrar olsa ne olurdu? Yani devletin suç işleme imtiyazı yok. O mühimmatları, silahları nereye götürüyorsunuz? Devlet bu silahı kime teslim ediyor, terör örgütüne teslim ediyor. Suç işleyenler dışarıda, silah taşıyanlar dışarıda, silah sevkiyatını yapanlar dışarıda, terör örgütüne teslim edenler dışarıda, evrensel hukuk ilkeleri uyarınca görevini yapan Başsavcı, Başsavcı vekili ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin 17 tane personeli cezaevinde"

Haberin Devamı


ALGI OPERASYONU
Naci Bostancı (AK Parti Grup Başkanvekili)

Ben bunu seçimlere doğru algı operasyonu çerçevesinde yapılan bir yayın olarak görürüm. Bunun amacı MİT TIR’ları nedir, ne yapıyor, ne götürüyor, arka bağlamı nedir, buna ilişkin bir hakikat arayışı, bir kamuoyunu aydınlatma arayışı işi değil. 7 Haziran’a odaklı manipülatif bir iş. Cumhuriyet Gazetesi’nin politik pozisyonu belli, ılımlı bir perspektifi yok. Kendi angajmanı doğrultusunda her türlü veriyi seferber etmeye hazır bir yayıncılık yapıyor. Fazladan bir değerlendirmeye de lüzum görmem. Burada muhakkak bir hukuki süreç var, onun tamamlanmasını beklemek gerekir. Hukuki süreç tamamlanmaksızın görüntüyle bir takım yarım yamalak verilerle yapılacak açıklamaları ben olayın aydınlatılması çabası olarak değerlendirmem. Ama bu olayın kendisi mahiyeti itibariyle MİT TIR’larının önünün kesilerek böyle bir aramanın yapılması Türkiye’nin dışarıdaki itibarını zedelemeye dönük provokatif bir iştir. Zaten hukuki süreç bütün bunları da kapsayacaktır.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR"
Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili)

Çok ürkütücü ve korkunç bir şey. Bir devletin kim olursa olsun bir yerlere silah sevkiyatı meşru mudur, hangi kanun ya da TBMM’nin hangi kararına dayanılarak yapılıyor? Hukuk devletiysek devletin kurumlarının hukuka uyması gerekiyor. Komşumuzda oluşan bir iç savaşın taraflarına silah verilmesi, faili meçhul bir zihniyetin Türkiye’yi yönettiğini ortaya koyuyor. Bu konuda bir çok iddia vardı. Bu iddialara karşı bunun insanı yardım malzemesi olduğu, bunların da Türkmenlere gittiği söylenerek oluyın üstü örtülmek istendi, böylece Türkmenler hedef gösterildi. İnsanı yardımsa neden incelemesi engellendi? AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ‘bunlar Özgür Suriye Ordusuna gidiyordu’ diyor. Devleti yönetenler hangi yetkiyle böyle bir silahlandırmayı yapıyor, bir başka devlet yapsa biz ne deriz? Meşruiyeti olmayan bir tabloyla karşı karşıyayız. Devletimizin bugüne kadarki tarihinde bu medeniyet hafzasındaki ihtilaflarda kaba gücün, silahın tarafı, tetikçisi olması, müslümanı müslümana kıydıran bir savaşın tarafı olması gibi utanç verici bir olayı hiç yaşamadık. Görülüyor ki AKP, İsrail’in istediği Suriye’deki vekaleten yürütülen bu savaşı sürdürenlere silah ve lojiktik destek vermektedir. Bu yetkiyi kimden aldınız, İsrail’den gelen talimatı mı uyguluyor sunuz? Savcıların asıl bunu soruşturması gerekir. Çünkü bu olay Türkiye’nin güvenliğini de tehdit ediyor.

O SİLAHLAR BÜTÜN GRUPLARA ULAŞTI
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş

"Seçime bir hafta kala bütün bunlar daha alenileşmiş oldu. Aslında ilk günden beri biz bunları söyledik, hep tekrarladık. Daha dün önceki gün mitinglerde bunları söyledim. Bunlar yaşandı Türkiye'de. Fakat her şey seçim sonrası artık. Belli olacak. Bütün bu suçlar, günahlar örtülecek mi? Yoksa bu suçları işleyenlerle ilgili en azından bir yaptırım uygulanacak mı? HDP'nin başarısına bağlı. Matematik olarak da bu böyle. HDP başarılı olursa Türkiye'de suç işleme özgürlüğü ortadan kalkar, iyi bir anayasaya kavuşuruz ve herkes geçmişte, yakın zamanda işlediği bütün suçlardan adil bir şekilde sorumlu tutulabilir. Fakat HDP başarılı olamazsa, 8 Haziran'da daha korku ve baskı ortamının arttığı bir Türkiye'ye uyanabiliriz diye biz tedirginiz. Orada Türkiye'nin gönderdiği ne insani yardım, neden silahlar tam olarak amacına ulaştı, gideceği yere gitti diyemeyiz hiç kimse. Eğer Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa oradaki gruplara bunun yasal, resmi yolları ve yöntemleri vardır. İlaç kutularının altına saklayarak falan gönderiyorsanız demek ki bir suç işliyorsunuz. Bu ülkenin parlamentosu var, parlamentosundan karar aldırırsınız, onay aldırırsınız, alenen açık bir şekilde resmi bütçeden parayı harcayarak yaparsınız, resmi sorumluluğunu da üstlenirsiniz bunun. Fakat öyle yapılmadı. Bu silahlar karşıya gittikten sonra, orada kime ulaştığı, nasıl dağıtıldığı konusunda hiç kimse garanti veremez. Çok sayıda grup var ve kesinlikle bu silahlar orada ki bütün gruplara ulaşmış, dağılmıştır, IŞİD dahil olmak üzere. Buna dayanarak bunu söylüyorum ben." Gülseli KENARI-Özkan ARSLAN / DHA


"Maksat yıldırma ve korku salmak"

BASIN Konseyi Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR'larıyla ilgili haberinden sonra soruşturma açılması ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: "19 Ocak 2014 tarihinde, Adana Ceyhan'da ‘silah taşınıyor’ ihbarıyla durdurulan 3 TIR ile ilgili, yayın yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi hakkında savcılıkça, ‘terör’ soruşturması açılması, gazeteciliğe getirilen sansürleme girişiminin son örneğidir. Bu konuda getirilen yayın yasaklarına, bir yıldır defalarca karşı çıkan Basın Konseyi haberciliğe engel konulmayacağını savunmuştu. Ne var ki, Cumhuriyet gazetesinde yer alan MİT TIR’larıyla ilgili haber üzerine, CUMHURİYET hakkında ‘terör’ suçlamasıyla savcılık soruşturması açılması, haberciliğe getirilmek istenilen bir engeldir, yıldırmadır, korku salmaktır. Halkın haber alma hakkının engellenmesi, yasaklarla basın özgürlüğünün yok sayılması, kabul edilemez. Savcılıklarca bir yılı aşkın süredir getirilen ‘uzun süreli’ yayın yasakları, haberciliğe de ‘ucu açık’ bir engelleme girişimidir. Ve bu anlayışla da habercilik yapılması olanaksızdır. Yayın yasaklarının gerekçesi tam olarak açıklanamazken, silahların olmadığını ileri süren siyasi anlayışın karşısında, habere getirilen bu yasakların ‘koruyucu kalkan’ olamayacakları ve uzun süreli yasaklarla özgür habercilik yapılamayacağı aşikardır. ‘Bir ülkenin utanacağı bir durum yoksa, sorun da yoktur’ anlayışıyla, haberciliğe getirilen bu tür soruşturma girişimlerinin, demokratik ülkelerdeki basın özgürlüğü ile bağdaştırılması zordur."

TGC: BASKILAR ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA

Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto da Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmaya tepki gösterdi. Olcayto, Türkiye’de medyaya ve gazetecilere yönelik baskıların arttığını belirterek yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Seçime günler kala medya üzerinde baskı oluşturarak halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının önüne geçmek isteyenlere karşı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyoruz. Türkiye’de İç Güvenlik Paketi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte gazeteler, televizyonlar, radyolar, internet siteleri ve medya çalışanları üzerindeki baskılar endişe verici boyuta ulaşmıştır. Gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini ve alıkonan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!