MIT, polis, jandarma dinleyecek

Güncelleme Tarihi:

MIT, polis, jandarma dinleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 02:01

1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek yeni TCK’yla MİT’in önleyici dinlemede problemlerle karşılaşacakları itirazı üzerine TCK’da değişiklik yapılmasına karar verildi.

Arka arkaya yapılan toplantılar sonrasında özel bir yasadansa önleyici istihbarat çalışması için MİT, emniyet ve jandarmanın görev ve sorumluluklarını düzenleyen yasalara ek yapılarak problemin çözülmesine karar verildi.

Kamuoyunda telekulak olarak bilinen dinlemelere ilişkin değerlendirme yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘Güvenlik kuvvetlerimizin moralini güvenini kaybetmemesi gerekiyor. Onların yaptığı hizmet, tamamıyla özveriye dayanıyor. Güvenlik kuvvetlerine yasadan çok moral gerekiyor’ diyerek, yasal düzenlemelerin 1 Nisan’a kadar hazırlanmasını emretti.

Yapılacak düzenlemede Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’nın kuruluş yasasının 4’üncü maddesine, emniyet teşkilatının Polis Vazife ve Selayet Kanununun 7’nci maddesine, Jandarma Teşkilat Kanunu’nun da 10’uncu maddesine eklenecek ek maddelerle önleyici istihbarat amaçlı dinlemeler, düzenlenecek. Yapılacak düzenlemede yine dinlemeler için hakim kararı esas oluşturulacak. Ancak, TCK’da olmayan ‘acil durumlar’ için 3 güvenlik kuvveti de dinleme yapabilecek. Fakat, bu dinlemeler 24 saat içinde hakim huzuruna götürülecek. Bir örneği de İngiltere’de olan bu yasal düzenlemede hakime ‘neden ivedilikle dinleme yapıldığının ve cürüm teşkil eden unsur’ detaylı şekilde anlatılacak.

Bu yasal düzenlemeler ile ayrıca dinlenen kişilere ‘Pardon’ denilmeyecek. Yeni TCK’da bulunan dinleme yapılan kişinin suç unsuruyla bir bağlantısı bulunmadığı takdirde ‘Sizi şu kadar dinledik. Herhangi bir suç bulunmadı’ denilmeyecek. Ancak, potansiyel suç ve suça bağlı teşekkül delillerle ortaya konulursa, bu dinleme önleyici dinlemeden çıkacak. Adli soruşturma olacak. Savcıya sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!