MİT’e içerden atama

Güncelleme Tarihi:

MİT’e içerden atama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2005 01:49

Erken emekliliğini isteyen MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un yerine, en kıdemli yardımcısı Emre Taner vekalet edecek.

Başbakan Erdoğan da Atasagun’un emekliliğini istediğini doğruladı.

Başbakan Erdoğan’la ilişkisinde sıkıntı yaşadığı için emekliliğini isteyen MİT Müsteşarı Atasagun’un yerine, en kıdemli yardımcısı Emre Taner vekalet edecek. Onay makamı olan Cumhurbaşkanı Sezer’in de içeriden atamaya sıcak baktığı belirtiliyor.

GÖREV süresi dolmadan erken emekliliğini isteyen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Şenkal Atasagun’un yerine teşkilat içinden bir ismin getirilebileceği belirtiliyor. Başkent kulislerinde, MİT’in şu andaki en kıdemli Müsteşar Yardımcısı olan Emre Taner’in adı öne çıkıyor. Atasagun’un emeklilik kararını almasından sonra görüştüğü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de, MİT’in başına içeriden bir kişinin getirilmesine sıcak baktığı belirtiliyor.

YIPRANMASIN

Kulislerden sızan bilgiler arasında, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ilişkisinde sıkıntı yaşayan Atasagun’un bir süredir erken emekliliği düşündüğü, ‘teşkilatı yıpratmamak’ için böyle bir kararı uygun bulduğu bilgisi de yer alıyor. Normal görev süresi 2006’da sone erecek olan Atasagun’un, yakın çalışma arkadaşlarına hükümetle ilişkisindeki sıkıntıyı anlattığı ve ‘Teşkilatı kurtarmamız gerekiyor. Teşkilatın daha fazla yıpratılmaması için erken emekliliğimi istememin doğru bir yöntem olacağı’ dediği öğrenildi.

MGK GÖRÜŞECEK

Bu arada Atasagun’un geçen 18 Nisan’daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında erken emekliliğiyle ilgili bir görüş belirtmediği bildirilirken, konunun MGK’nın haziran ayı olağan toplantısında gündeme geleceğine kesin gözle bakılıyor. Yeni MİT Müsteşarı, MGK’da görüşüldükten sonra Başbakan’ın resmi atama yazısı ve Cumhurbaşkarı’nın onayı ile belirleniyor.

ERDOĞAN DOĞRULADI

Başbakan Erdoğan da, Macaristan’a hareket etmeden önce gazetecilerin soruları üzerine Atasagun’un emekliliğini istediğini doğruladı. Erdoğan, ‘Süre olarak zaten hemen anında da yerine ataması yapılacaktır. Ne zaman atanacağı konusu, emekliliği işleme konulduğu andan itibaren olacaktır. Ben gazetelerde bu kadar dedikodu çıktıktan sonra bunu cevaplamayı doğru buldum’ dedi.

Atasagun ‘teşkilat’tan ilk sivil müsteşardı

MİT’e nasıl girdiğini ‘Ben bulmaca çözmeyi severdim. Babam da beyin jimnastiği yapmak için çok bulmaca çözerdi. İstihbaratçılık da bana bulmaca çözmenin uzantısı gibi geldi’ sözleriye özetleyen Şenkal Atasagun, teşkilata 1967’de katıldı. Galatasaray Lisesi ve Fransa Grenoble Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan 64 yaşındaki Atasagun, Kasım 1980’de ‘uygulamalardan duyduğu sıkıntı’ nedeniyle MİT’ten istifa etmişti. Ona göre, MİT; CIA gibi enformasyon alan, ‘dış tehdit’ olarak tanımlanan asli görev sınırlarında kalan bir kurum olmalıydı. Operasyonlar gizli tutulmalı, ama faaliyetler tamamen legal sınırlarda tutulmalıydı. Ancak Atasagun yaklaşık 1.5 yıl sonra MİT’e yeniden döndü. Atasagun, MİT’in 72 yıllık tarihinde teşkilat içinden gelen ilk sivil müsteşardı.

Öcalan operasyonunda imzası var

ŞENKAL Atasagun’un emekliye ayrılmasının ardından MİT Müsteşarlığı’na operasyondan sorumlu en kıdemli Müsteşar Yardımcısı Emre Taner vekalet edecek. Kulislerde Taner’in bu göreve asaleten de getirilebileceği seslendiriliyor. Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde MİT Müsteşarlığı için Atasagun ile birlikte ismi geçen ikinci isim Taner’di. 63 yaşındaki Taner, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Bir ara Londra’da da görev yaptı. Atasagun tarafından Türkiye’ye getirilip bugünkü görevine atandı.

İSTİHBARATTA İŞBİRLİĞİ

Emre Taner, operasyonlardan sorumlu en kıdemli Müsteşar Yardımcısı olarak, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi operasyonunun arkasındaki isimlerden biriydi. Geçen yıl İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un da katıldığı toplantıda MİT Müsteşar Yardımcısı Emre Taner’in başkanlığında bir komisyon kurulması kararı alınmıştı. Komisyon, MİT, Emniyet ve Jandarma istihbarat örgütleri arasında işbirliğini sağlamayı ve böylece daha sağlıklı bilgiye ulaşmayı amaçlıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!