Mısırın patlamasını sağlayan şey nedir?

Güncelleme Tarihi:

Mısırın patlamasını sağlayan şey nedir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 17:31

Mısırın patlamasını ne sağlar? İçindeki su damlacıkların tamamen buharlaşıp dışarıya salınması olayı patlama mı gerçekleşir? İşte mısırın patlamasını sağlayan şey nedir sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Fransız fizikçiler Emmanuel Virot ve Alexandre Ponomarenko patlamış mısırın nasıl şekil aldığını araştırmaya karar verdiler.

Her bir mısır tanesi, içinde minik bir su damlacığı bulundurmakta. Aslında mısırın patlaması için %14 oranına karşılık gelen bu suya ihtiyaç var. Su, dıştaki sert kabuğun altında yer alıyor. Tanecikler, 100 santigrat derecenin üzerine ulaştığında içlerindeki su kaynayarak buhar basıncı oluşturmaya başlıyor. Bu durum devam ettikçe basınç artıyor ve dış kabuk kırılıyor.

 Bu esnada mısırın içindeki besi dokusunda (endosperm) bulunan yumuşak nişasta granülleri genişleyip dışarı fırlayarak patlamış mısıra şekil veriyor. Ancak patlama sesiyle mısırları bir oraya, bir buraya fırlatan şey bu değil. İlginçtir ki; patlamalar, taneciklerin içindeki su damlacıkları buharlaşıp tamamen dışarıya salındığında oluşuyor. Sebebi de içerideki basıncın düşmesi. Patlamadan kalmış olan taneciklerdeyse dış kabuğun yanmış olması nedeniyle bu süreç gelişemiyor.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!