Mısır'da yargılanan ABD'lilerin ülkelerine gönderilmesi tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda yargılanan ABDlilerin ülkelerine gönderilmesi tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2012 11:31

Mısır'da batı kökenli ve finansal destekli sivil toplum kuruluşlarında çalışan 16 ABD vatandaşının yargılamaları devam ederken, 5 milyon dolar kefaletle Mısır'dan çıkmalarına izin verilmesine tepki yağıyor.

Haberin Devamı

Mısır'ın en büyük siyasi grubu kabul edilen Müslüman Kardeşler Örgütü'nün sözcüsü Muhammed Gozlan, ülkelerine dönmelerine izin verilen ABD vatandaşları için ABD'nin Mısır'da iktidarı elinde bulunduran askeri yönetime baskı yaptığına inandığını söyledi.

Gozlan, Mübarek rejiminin ABD baskılarına boyun eğdiğini, Mübarek sonrası iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in ülkede devrim olmamışçasına aynı dış politikaya devam ettiğini kaydetti.

"ULUSAL EGEMENLİĞİN İHLALİ"

Karame (Onur-Şeref) Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi ise sivil toplum kuruluşu çalışanı ABD'lilerin yargılanma aşamasındayken haklarındaki seyahat yasağı kaldırılarak, ABD'ye dönmelerine izin verilmesini Mısır'ın ulusal egemenliğine ve yargı bağımsızlığına karşı yapılmış bir ihlal olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Sabbahi, Twitter'da yayımladığı mesajda, ABD vatandaşları hakkındaki seyahat yasağının kefalet karşılığında kalkmasını kınadı.

Arap Birliği'nin eski Genel Sekreteri ve cumhurbaşkanı adayı Amr Musa, Mısır halkının, ülkelerine dönen ABD vatandaşları için seyahat yasağını kimin kaldırdığını öğrenme hakkı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı adaylarından Muhammed Selim El Avva da hükümetin konuyla ilgili hemen açıklama yapması gerektiğini söyledi.

YÜKSEK ASKERİ KONSEY SUÇLANIYOR

Ülkedeki birçok siyasi parti ile gençlik hareketi, ABD vatandaşı sivil toplum örgütü çalışanlarının kefaletle ülkelerine dönmeleri konusunda iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'i suçluyor.

Mısır'da zaman zaman "batı hayranı" olarak eleştirilen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski Başkanı, Nobel ödüllü Muhammed El Baradey, olayı demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak nitelendirerek, ABD'lilerin ülkelerine dönmelerine izin verilmesini eleştirenler arasında bulunuyor.

Mübarek'in istifa etmeden önce atadığı son başbakan olan Ahmet Şefik, olayın, ülkede yargı bağımsızlığının ihlaline delil teşkil ettiğini öne sürdü.

Mısır hükümetinin, söz konusu davaya yeni yargıçlar atadığını ve yeni yargıçlar yönetimindeki ilk duruşmanın 8 Mart'ta yapılacağını açıklaması, ülkedeki siyasi partiler, gençlik hareketleri ve önemli siyasi şahsiyetleri tatmin etmedi.

Haberin Devamı

Mısır basını, ülkeden ayrılan ABD vatandaşlarının bundan sonra duruşmalara gelmeyeceğini, haklarında ceza verilse dahi bunun hiçbir geçerliliği olmayacağını yazdı.

17 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ BASILMIŞTI

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde merkezleri bulunan 17 sivil toplum örgütünün Mısır temsilcilikleri geçen Aralık ayında askeri polis tarafından basılmıştı. Bu örgütlerin arasında Hürriyet Evi, Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü, Uluslararası Demokrasi Enstitüsü, Gazeteciler Merkezi Kurumu ve Alman Adenauer Vakfı bulunuyor.

Kahire Ceza Mahkemesi, sivil toplum kuruluşları davasında yargılanan, aralarında ABD Savunma Bakanı'nın oğlunun da bulunduğu 16'sı Amerikalı 43 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuştu. Fakat yurt dışına çıkış yasağı bulunan 16 ABD vatandaşının, 5 milyon dolar kefalet karşılığında ABD'ye dönmelerine izin verildi.

Haberin Devamı

Batı, söz konusu kuruluşların demokrasi yanlısı olduğunu savunurken, Mısır, bu örgütlerin birçok hukuki eksikliği bulunduğunu ileri sürerek, haklarında inceleme başlatıldığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!