Misafirlerimiz geldiğinde başımız dik olacak

Güncelleme Tarihi:

Misafirlerimiz geldiğinde başımız dik olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2006 00:00

Esenboğa Yeni İç ve Dış Hatlar Terminali ile Ankara’yı Esenboğa Havalimanı’na bağlayan Turgut Özal Bulvarı dün Başbakan Tayip Erdoğan tarafından açıldı. Erdoğan, önemli bir ihtiyacın giderildiğini belirterek, "Bundan sonra misafirlerimiz geldiğinde başımız dik olacak" dedi.

BAŞBAKAN Tayip Erdoğan Esenboğa Havalimanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminali’yle, Ankara’nın taşra havası veren alan yerine modern bir havaalanına kavuştuğunu kaydederek, "Bundan önce misafirlerimiz geldiği zaman içimiz burkuluyordu, şimdi başımız dik olacak" diye konuştu.

TAV Havalimanları Holding’in yapımını gerçekleştirdiği Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali ile Ankara’yı Esenboğa Havalimanı’na bağlayan Turgut Özal Bulvarı’nın önceki gün gerçekleştirilen açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Birçok bakan ve bürokratın yanı sıra yabancı diplomatların da katıldığı açılışa özellikle bölge halkının yoğun ilgisi oldu. Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, terminalin 24 ayda tamamlanmasından mutluluk duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

TÜRKİYE İÇİN SIÇRAMA TAHTASI: "Yeni terminal ile birlikte önemli bir ihtiyaç giderildi. Türkiye, gücüne ve büyüklüğüne yakışmayan, taşra havaalanı izlenimi veren alan yerine modern bir havaalanına kavuştu. Böyle bir havaalanına kavuşmak Türkiye için bir sıçrama tahtası. Bundan önce misafirlerimiz geldiği zaman içimiz burkuluyordu, şimdi başımız dik olacak. Çok şükür ki bütün alanlarda Türkiye’nin bütün imkan ve kaynaklarını Türkiye’ye kazandırdığımız gibi bu terminal ile Ankara’yı layık olduğu hava terminaline kavuşturmuş oluyoruz."

ANKARA-KATAR UÇUŞU BAŞLAYABİLİR: Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, açılışın Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümüne rastlamasının ayrı bir mutluluk verdiğini ifade etti. Yeni terminalin ülkenin başkentine yaraşır bir eser olduğunu kaydeden Yıldırım, Başbakan’ın "Bu meydan bu ülkenin başkentine yakışmıyor" sözleri üzerine, 2004’de yeni terminal çalışmalarına başlandığını ve 2 yılda 300’er bin metre karelik kapalı ve açık alana sahip yeni terminalin hizmete hazır hale getirildiğini anlattı. Yıldırım, açılış töreninin ardından törene katılan Katarlı bakanlarla ayak üstü sohbet etti. Sohbette, konuk bakanlar, Katar Havayolları’nın İstanbul’a haftada 3 sefer yaptığını, bunu artırmak istediklerini söyleyince Yıldırım da, konuk bakanlara Ankara’nın da doğrudan uçuşlar için düşünülebileceğini ifade etti.

ÖRNEKTERMİNAL: Törende konuşan TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise, Esenboğa’nın yeni iç ve dış hatlar terminalinin genç mimar ve mühendisler tarafından projelendirildiğini belirterek, terminalin bu açıdan da ülkeye örnek olacağını söyledi.

ÖZAL BULVARI DİPLOMATİK GİRİŞ KAPISI: Esenboğa terminalinin açılışından önce Başbakan Erdoğan, Ankara’yı Esenboğa Havalimanı’na bağlayan ve protokol yolu olarak da anılan Turgut Özal Bulvarı’nın da açılışını yaptı. Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu yolun aynı zamanda yabancı misafirlerin Türkiye’ye "diplomatik giriş kapısı" olduğunun altını çizdi. "En üst seviyede misafirleri, devlet ve hükümet başkanlarını, diplomatik misafirleri burada karşılıyor ve bu yoldan getirip götürüyorduk" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

ARTIK ALNIMIZ DİK: "Yıllar yılı yabancı misafirleri bu yoldan getirip, götürürken inanıyorum ki onlara eşlik eden bakanlarımız da çoğu zaman başları eğik gidiyor ve geliyorlardı. Zira modern, çağdaş bir ülkenin başkentinin girişi böyle olamazdı. Yıllar yılı bu yol çekildi. Fakat bundan sonra inanıyorum ki alnımız dik olacak. Bu yol, Ankara’nın diplomatik misyonu için çok anlamlı. ’Yol medeniyettir’ anlayışını lafla değil, uygulamayla göstermiş olacağız. Hem protokol yolu, hem havalimanı uzun zaman ihtiyacı karşılamaktan, bu temsil görevini icra etmekten acaba niçin uzak kaldı? İşte şimdi bu yanlışı düzeltiyoruz."

Kanayan yaraydı

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, Kuzey Ankara girişinin bugüne kadar "kanayan bir yara" olduğunu, Türkiye’ye gelen yabancıların Esenboğa yolunu kullanırken kötü görüntüyü görmemeleri için diplomatların çaba sarf ettiklerini ifade etti. Gökçek, 8 alt geçidi bulunan yeni yolun Kuzey Ankara Projesi’nin tamamlanmasıyla Ankara’ya yakışır hale geleceğini kaydetti.

Ankara kongre merkezi olacak

Ankara’nın
yeni terminalle dünyaya mesaj verdiğini belirten Erdoğan, Ankara’nın siyasi bir merkez ve başkent olmasının yanı sıra sanayide de önemli atılımlar yaptığına dikkat çekti. Ankara’nın bir kongre merkezi olarak da işlev göreceğini ifade eden Erdoğan, "Yeni terminal, bu konuda da işimizi kolaylaştıracaktır" diye konuştu.
/images/100/0x0/55ea7e02f018fbb8f8838097


Melih Gökçek şoförlük yaptı

TBMM
Başkanı Bülent Arınç’ın da katıldığı havaalanı açılışına eşi Emine Erdoğan ile gelen Erdoğan, törenden sonra İstanbul’a uçtu. Erdoğan, Esenboğa’ya ise protokol yolunun açılışının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kullandığı Başbakanlık makam aracıyla geldi. Bu araçta Gökçek’in eşi Nevin Gökçek de yer aldı.

Esenboğa’ya İsmet İnönü ismi verilsin

Birleşmiş
Milletler Türk Derneği, havaalanlarına tarihte önemli rolleri olan Türk devlet adamlarının isimlerinin verilmesini önerdi. Dernek, 13 Ekim 1923’te Ankara’nın Başkent oluşuyla ilgili yasa önerisini İsmet İnönü’nün verdiğini belirterek, Esenboğa Havaalanı’nın isminin İsmet İnönü Havaalanı olarak değiştirilmesini istedi. Dernek Başkanı ve Trabzon eski Milletvekili Rahmi Kumaş yaptığı açıklamada İstanbul Yeşilköy Havaalanının adının Atatürk Havaalanı olarak değiştirildiğini anımsatarak, İsmet İnönü ve eski Başbakan Hasan Saka’nın adlarının hiçbir havaalanına verilmemiş olmasını eleştirdi. Kumaş, dernek olarak Esenboğa Havaalanına İsmet İnönü, Trabzon Havaalanına Hasan Saka, Malatya Havaalanına da İsmet Paşa isimlerinin konulmasını istediklerini belirtti.

Üst düzey katılım

Yeni terminalin açılış törenine yerli ve yabancı katılım üst düzeyde gerçekleşti. TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Gürcistan Başbakan Yardımcısı Giorgi Baramidze, Tunus Ulaştırma Bakan Yardımcısı ve Sivil Havacılık Başkanı Nabil Chettaoui, Katar Turizm Bakanı Akbar Al Baker, Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı, yabancı misyon temsilcileri ve işadamları törene katıldı.

Dikkatle izledi

Esenboğa İç ve Dış Hatlar Terminali açılış töreninde dikkat çeken bir sima da İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi oldu. Törene geç geldiği için ayakta kalan Avivi, Başbakan Erdoğan ve diğer konuşmacıları sonuna kadar büyük bir dikkatle izledi. Kurdele kesiminin ardından iki elçilik mensubuyla terminali gezen Avivi, Ankara Hürriyet muhabirinin "Terminali nasıl buldunuz?" sorusuna şöyle cevap verdi: "Yeni terminal her şeyiyle çok güzel olmuş, Atatürk Havalimanı’ndan da güzel olmuş diyebilirim. Bu havalimanına giren kişinin ilk izlenimi ’Vaauv’ olur ancak! Bir ülkeye veya şehre gelen kişi, o ülke hakkındaki ilk izlenimlerini hiç şüphesiz havaalanından edinir. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!