Minibüs mayına çarptı: 9 ölü

Güncelleme Tarihi:

Minibüs mayına çarptı: 9 ölü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 10:11

Hakkari yakınlarında bir yolcu minibüsü geçerken mayın infilak etti. Hakkari Valisi, 9 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Patlamanın olduğu yerin yakınında 3 sırt çantası içinde 2 patlayıcı düzeneği bulundu. Mayınların Rus yapımı anti tank mayını olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İŞTE OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

YARALILAR HASTANEYE BÖYLE GETİRİLDİ / WEB TV

HASTANE ÖNÜNDE ENDİŞELİ BEKLEYİŞ / Foto Galeri

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR 

 

Hakkari'nin merkeze bağlı Durankaya Beldesi Geçitli Köyü yakınlarında, köy minibüsünün geçişi sırasında uzaktan kumandayla ateşlendiği sanılan tahrip gücü yüksek mayın patladı. Büyük hasar gören minibüste bulunan 9 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Durankaya Beldesi'ne 7 kilometre uzaklıktaki Geçitli Köyü'nden 28 yaşındaki Aydın Erol yönetimindeki minibüs, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 13 kişiyle birlikte bu sabah 50 kilometre uzaklıktaki il merkezine gitmek üzere hareket etti. Ancak minibüs, köyün 2 kilometre uzağındaki viraja geldiğinde, saat 09.00 sıralarında asfalt yolda şiddetli bir patlama oldu.

Haberin Devamı

Bir anda parçalarak metal yığınına dönen minibüste bulunanlar şiddetli patlamanın etkisiyle çevreye savruldu. Araçta bulunan, şoför Aydın Erol ile birlikte 9 kişi olay yerinde hayatlarını kaybederken, 4'ü yaralandı. PKK'lı teröristlerin uzaktan kumandayla infilak ettirdikleri sanılan cinsi henüz belirlenemeyen ancak mayın olduğu üzerinde durulan patlayıcının yerleştirildiği yolda büyük bir çukur açıldı.

MAYINLAR RUS YAPIMI ÇIKTI

Hakkari Valiliği'nden patlamayla ilgili açıklama geldi.

Açıklama şöyle denildi:

"Bölgede yapılan incelemede patlatma düzeneğinin bulunduğu yerde içinde çeşitli yaşam malzemesi ve elektronik düzenek bulunan 2 (iki)  sırt çantası, (2) (iki) adet Rus yapımı anti tank mayın ve havan mühimmatının içine patlatma düzeneği ile tuzaklanmış c4 plastik patlayıcı madde bulunmuştur.
 
Olayla ilgili inceleme ve soruşturma devam etmektedir."

KÖYLÜLER FERYAT ETTİ

Köyün hemen dışında meydana gelen patlamadan sonra ölen ve yaralıların yakınları ile birlikte yaklaşık 500 kişi olay yerine akın etti. Ölenlerin yakınları cesetlerin başında ağıtlar yakarak gözyaşlarına boğuldu. Köylüler, feryat ederek saldırıyı yapanların bir an önce bulunmasını istedi. Bölgede başka patlayıcı veya saldırı olabileceğini göz önüne alan jandarma köylüleri bölgeden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

SIRT ÇANTASINDA PATLAYICI BULUNDU

Hakkari Valisi Muammer Türker, patlamanın  ardından olay yerine giden vatandaşlar tarafından 3 sırt çantası ile 2 patlayıcı  düzeneği bulunduğunu, düzeneğin incelenmek üzere güvenlik güçlerince muhafaza  altına alındığını bildirdi.

Vali Türker, yaptığı açıklamada, kent merkezine 28  kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında  meydana gelen patlamanın ardından Geçitli köyünde yaşayan çok sayıda vatandaşın  olay yerine gittiğini belirtti.

Patlamanın ardından bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri ile  vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandığını ifade eden Türker, şunları  kaydetti:
“Olay yerinde yapılacak inceleme için kalabalığı bölgeden uzaklaştırmak  isteyen askerler ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşanmış.  Yakınlarını kaybeden vatandaşların psikolojisi nedeniyle bu tür olaylar  yaşanabilir. Kalabalığın güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olay yerinden  uzaklaştırılmasının ardından cumhuriyet savcımız da olay yerinde incelemelerine  başlamıştır. Böylesine üzücü bir olayın bir daha yaşanmamasını temenni  ediyorum.”

Vali Türker, patlamanın ardından bölgeye ilk giden vatandaşların olay  yeri yakınında 3 sırt çantası ile poşette 2 adet patlayıcı düzeneği bulduğunu  bildirerek, “Düzenek jandarma ekipleri tarafından incelenmek üzere muhafaza  altına alındı. İncelemeden sonra patlayıcının türü ve menşei belli olacaktır”  dedi.

Bu arada, güvenlik güçleri ile vatandaşlar arasında yaşanan arbedede 2  askerin hafif yaralandığı, yaralı askerlerin helikopterle Hakkari Asker  Hastanesine kaldırıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ÖLEN VE YARALANANLARIN ADLARI

Patlamada ölen ve yaralananların kimlikleriyle ilgili resmi açıklama yapılmadan önce köylülerden alınan bilgiye göre saldırıda ölenlerin adları söyle:

Aydın Erol (30), Eşref Gür (32), Enes Erol (22), Şirin Kurt (23), Abuzeyt İdem (40), Cane Dayan (50), Zarife Çiftçi (25), Semiha Dayan (35), Nurullah Çiftçi (2), Umut Çiftçi (3)

Yaralıların adları: Özgür İdem, Sudenaz Kurt, Berivan Dayan, Zeynep Kurt (6 aylık)

ERDOĞAN: "KARŞILIKSIZ KALMAYACAK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari’deki mayın saldırısı üzerine, "Maalesef bu gün Hakkari’de sivil vatandaşlarımıza yönelik kurulmuş olan tuzak neticesinde içinde çocuk da olmak üzere 9 vatandaşımız şehit oldu.

Terör şüphesiz ki belli bir bedeli ödettiriyor ama bu bedel de karşılıksız kalmayacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Meclis Toplantısı'nda saat 14.30'da başladığı konuşmasında saldırıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"9 vatandaşımızın ölümü yanında 4’ü ağır yaralı olduğu için de gerçekten hüzünlüyüz. Allah’tan kendilerine rahmet diliyorum. Yaralılarımızı şifa diliyorum. Bu teröristleri tekrar huzurlarınızda milletçe lanetliyorum. Tabii ki sürecin çok daha farklı bir şekilde, kararlı bir şekilde takipçisiyiz, sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ve bu kararlılığımız da sonuna kadar devam edecek. Duruşumuzda bu tür olaylar tabii ki bizi yıldırmayacak. Ama terör şüphesiz ki belli bir bedeli ödettiriyor. Ama bu bedel de karşılıksız kalmayacak"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!