Mimardan modern hat

Güncelleme Tarihi:

Mimardan modern hat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 01:49

HAT sanatçısı Ali Toy'un modern hat yorumları görenleri şaşırtıyor. Asıl mesleği mimarlık olan Ali Toy, ‘‘modern hat’’ adını verdiği stilde hazırladığı tablolarla farklı bir istif yöntemi kullanıyor.

Yazı stilinin genelde beğenilmekle birlikte, zaman zaman eleştiri aldığını da söyleyen Toy, ‘‘İnsanlar hattı, kutsal zannediyorlar. Elbette hatla kutsal yazılar da yazılır. Ama klasik olarak bilinen hatlar Osmanlı icadıdır, bizim ülkemize mahsustur. Bizim dışımızdaki hiçbir İslám ülkesinde hat yok’’ dedi.

20'nci kişisel sergisini Çırağan Sarayı'nda açan Ali Toy, hattın ‘‘kurallı yazı sanatı’’ olduğunu belirterek, ‘‘Modern hat, klasik yazının bozulmuş ya da geliştirilmiş hali değildir. Bu formlar tamamen yeni ve benim buluşlarım. Zaten klasiklerimiz de teknik olarak yeterince güçlü ve bozulmaya ihtiyacı yok’’ dedi.

Prof. Dr. Ali Alparslan'dan hat eğitimi alan Ali Toy, 16 yıldır hattatlıkla meşgul oluyor. Toy, hattın sürekli yenilenen bir sanat olduğunu belirterek şunu vurguluyor: ‘‘Klasik hatları bugün yazanlar eski Osmanlı hattatlarından daha güzel yazıyorlar. O yazı da kendi içinde sürekli olarak gelişiyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!