Mimar Sinan'a sponsor aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Mimar Sinana sponsor aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 10:33

Dünya mimari sanatının büyük ustalarından Mimar Sinan için sponsor aranıyor..."Boyutların Ötesinde Anılan: Koca Mimar Sinan" başlıklı proje kapsamında tüm dünya internet kullanıcılarının hizmetine sunulacak, özgün görüntüler ve akademik bir içerikle özel bir internet portalı hazırlanıyor. Projenin gerçekleşmesi için ise projenin ruhunu benimseyerek sponsorluğunu yapacak kişi,kurum ve kuruluşlardan destek bekleniyor.

Haberin Devamı

İNTERNETTE BİR İLK

Projenin koordinatörlüğünü üstlenen, kendisi de matematik mühendisi olan ve de aynı zamanda bir Crea-Factory adında tasarım stüdyosu da bulunan Reha Başoğul, 6 aylık yoğun bir çalışma sonunda internette yayına başlayacak projenin özelliklerini şu şekilde anlatıyor: " Öncelikle Mimar Sinan projesinin bir gençlik projesi olduğunu söylemekte fayda var.  Danışmanlığını, konusunda uzman akademisyen ve sanatçıların yapacağı Mimar Sinan Proje'sinde yaklaşık 60 kişilik kadronun büyük çoğunluğu, 30 yaşın altında genç yeteneklerden oluşacak.

Sinan'ın Dünya mimarisine,kültürüne,sanatına olan büyük katkısıyla beraber aynı zamanda kullandığı matematiksel denklemler, ses düzeni ya da simetri yasaları  açısından  çağını aşan bir deha içerdiğini görürsünüz. Ülkemizde varolan ve Mimar Sinan'ın bu dehasını ve katkısını büyük bir hevesle anlatmak istemeleri konusunda şüphe duymadığımız genç tasarımcı ve araştırmacı insan potansiyelimizi, 6 ay boyunca bu  projeye odaklayacağız.

Haberin Devamı

Örneklerini, tüm Dünya'da geniş yankılar uyandıran, Christian Jaco'un "Ramses" kitapları serisinin ya da Dan Brown'un "Da Vinci Şifresi" kitabının kitlelere yayılım ivmesine baktığımızda göreceğimiz gibi, içinde bu örneklerde kullanılan içerik ve görsel malzemeden hiç de az kalmayacak Sinan'ın ve döneminin bizlere bıraktığı bu denli geniş yazılı ve görsel içeriği internete aktararak, tüm Dünya'ya ilk kez ve tamamen özgün bir tasarım kullanılarak yayma heyecanını, eminim herkesle paylaşmaktan mutluluk duyacağız."

ÖDÜL BEKLENİYOR

Yaklaşık 60 kişilik konusunda ilerici bir görüşe sahip genç bir kadroyla çalışılacağını belirten Reha Başoğul, Mimar Sinan projesinde görsel öğelerin 3D, 2D  modelleme, ilüstrasyon, interaktif  animasyonlar ve fotoğraf sanatıyla anlatılacağını, yenilikçi ve kültürel tasarım trendlerinin ortak paydada buluştuğu internet teknojileri kullanılarak, bir yandan Selçuklu'dan günümüze gelen tezyinat,hat,tezhip gibi bir tasarım birikimimizin olduğunu, diğer yandan bu birikimin,proje vesilesiyle Dünya tasarım caminasına tanıtılacağını ve kültürel zenginliğimizin internet sitelerinin tasarımı hazırlanırken de bir referans kaynak teşkil edeceğini söylüyor.

Mimar Sinan’ın mantığını çözdü

Yaklaşık iki yıldır Mimar Sinan’ın eserlerini inceleyerek antığını çözen mühendis Vahit Okumuş, bugünkü mimaride birçok bilginin yanlış olduğunu, eski eserleri onarırken de çok yanlışlar yapıldığını söylüyor.

Mimar Sinana sponsor aranıyor

Haberin Devamı

Anıtlar Kurulu ve Rolöve Müdürlüğü’nden yetkililerin ricası ile Mimar Sinan'ı ile incelemeye başladığını anlatarak, “Ben var olanı, yani Sinan’ın dehası ile ortaya koyduğu eserleri inceledim. Çünkü Sinan var olmayanı yapmış. Dolayısıyla onun mantığını yakalayacağım, çünkü onun mantığı doğru.” diye yola çıktıktan sonra elde ettiği veriler karşısında Sinan’a hayran kalmış. Ve tespitlerini “Sinan N/P=0/0” isimli bir kitapta toplamış.

Okumuş, Sinan'ın mantığını nasım yakaladığını şöyle anlatıyor:"Günlerce eserlerini sadece seyrettim, mantığını yakalamak için. Eserlerinde her şey simetrik, asimetrik hiçbir şey yok. Önce şu soruyu sordum kendime: “Bugünkü bilimin kullandığı metotlarla onun mantığını bulabilir miyim?” Denedim. Bir türlü yanaşamadım. Ama bazı ipuçları yakaladım. Rolövelerden ve eski eser onaranlardan edindiğim bilgileri de kullanarak “Niye bunu böyle yapmış?” diye sorguladım. Bir süre sonra onun gibi düşünmeye başladım. Mesela kubbenin ortası delik olmalı diyorsunuz; çünkü çok önemli bir özellik. Gidip bakıyorsun kubbenin ortası hakikaten delik.

Haberin Devamı

Sinan'ın kendisini şaşırtan pek çok özelliğini keşfettiğini de söyleyen Okumuş:" Sinan çok iyi geometri ve trigonometri biliyor. Zannediyorum Sinan’a Süleymaniye’yi yap dediklerinde 7 yıl beklemesinin, kubbeyi çakmamasının nedeni de bu. Süleymaniye’nin kubbesinin matematik hesabını çıkarmaya çalışır. Çünkü bir buluştur o. Öyle bir hesap yapıyor ki, bunu yaptıktan sonra yeni bir tanesini yapması için hesap yapmasına gerek yok. Ben diyor 100 yıllık eser yapmak istemiyorum, 1000 yıl dayanacak eser yapmak istiyorum. İddia ediyorum 1000 yıldan fazla yaşayacak Sinan’ın eserleri. Bugün dünyada, aynı malzemelerle bu işi yapabilecek mühendis, mimar yoktur. Formülünü bilmedikleri için yapamazlar. Betonla yaptıkları da 100 yıldan fazla dayanmaz.

Haberin Devamı

"Eserlerin veritabanından Sinan çağındaki Dünya'daki ve Osmanlı'daki kültürel,sanatsal gelişmelere, Sinan'ın Ayasoyfa'ya olan ilgisi gibi özel dosyalardan,mirasının edebiyattaki yansımasına kadar toplam 65 ana başlıktan oluşan ve 1000 sayfanın üzerinde bir dökümantasyonun 3 dilde aktarılacağı dev bir içerik kurgusu oluşturduk. Bu içeriği de diğer yandan, şu anki internet kuşağının görsel malzeme yaratmak için referans bilgi kullanımını değiştirip, baz aldıkları batı normlarının, aslında Türk süsleme ve tipografi sanatindan gelen altyapı sayesinde oluştuğunu gelecek kuşaklara  yine bir miras mantığıyla göstererek bezemek istiyoruz. İnanıyoruz ki, proje tamamlandıktan sonra, Scientific American Web Awards, Web Marketing Association gibi uluslararası yarışmalara katılıp, ödüller de kazanacağız. Mimar Sinan, çoğumuzun e-postalarda ya da aramızda bireysel düzeyde geçen sohbetlerde üstünkörü anılan bir üstad ve bunun da yansıması olarak ne yazık ki internette yurtdışında örnekleri çok görülen Da Vinci, Mozart, Tesla gibi kişiliklerin adına yapılmış internet siteleri gibi, bir tane Mimar Sinan adına yapılmış internet sitesi bulunmamakta. Oysa ki, dehasına,kişiliğine ve verdiği eserlerin niteliğine baktığımızda hem Dünya, hem Mimar Sinan böyle bir internet sitesini  hakediyor diye düşünüyoruz."

Haberin Devamı

SPONSORLAR DUYARLI OLMALI

Geçen yıllar içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı da dahil bir çok sponsor adayı kurumlarla görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını belirten Reha Başoğul, projenin Mimar Sinan teması olmasına rağmen, sponsor adayı firmaların konuya yeterince duyarlı yaklaşmadığından yakınıyor:

" Bugüne kadar projemize  ilgi duyan bir çok firma ile görüştük. Ve bu ilginin, onları heyacanlandırmasından çok da memnun olduk. Ancak sponsor olacak firmaların, bu denli geniş bir kitleye hitap edecek bir proje için, ne yazık ki kadrolarında bulunan bazı kişilerin günlük çıkarlar içerisinde bizi de boğmak isteyerek hem bize hem de kendilerine vakit kaybettirdiğini üzülerek gördük. Aynı eksende projenin ne siyasi,ne dini, ne de ayrımcı bir düşünceye malzeme olmasını istemiyoruz. Dirayetli, entellektüel ve teknolojik vizyonu geniş, yenilikçi ve Mimar Sinan projesinin ve dehasının ne demek olduğunu idrak etmiş sponsorlarla çalışmak istiyoruz. Daha önce sponsor olunmuş benzer projelerin aksine, proje kadrosuna alınacak  genç yeteneklerin hevesini ve inancını da hesaba katarak proje maliyetini; sponsor olabilecek düzeyde firmaların herhangi bir kurumsal internet altyapısıyla ya da 1 aylık internet reklam kampanyalarının  bütçesiyle başabaş noktada bile olmayan 120.000 Dolar gibi düşük bir bütçede tuttuk. Bu, Türkiye'mizde deprem bilinci, kültür ve sanat tanıtımlarının işlevsellik ve internet gibi mecralarda eksikliği, genç tasarımcıların potansiyelinin  efektif kullanılmaması gibi sorunlar ve bu sorunlara bulunacak çözümlere dair beklentimiz varken,  projeden beklentimizin maddi düzeyde olmadığını yeterince anlatan bir bütçe olduğunun altını çizmek gerekir."

Ayrıntılı bilgi için:
http://www.crea-factory.com/mimarsinan/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!