Milo Venüsü’nü geri isteyelim

Güncelleme Tarihi:

Milo Venüsü’nü geri isteyelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

Mersinli işadamı Erol Makzume oryantalist resmin ve özellikle ‘saray ressamı’ diye bilinen Fausto Zonaro’nun dünyadaki önde gelen uzmanlarındandır.

Haberin Devamı

Makzume, ‘İtalyanlar Fransa’dan Mona Lisa’yı geri istiyor’ haberini okuyunca heyecanlanmış: “Louvre Müzesi’nin en ünlü eserlerinden biri Mona Lisa ise diğeri de Milo Venüsü’dür. İtalyanlar Mona Lisa’yı geri istiyorsa biz de Osmanlı topraklarından kaçırılmış Venüs heykelini isteyebiliriz.”

DENİZCİ BULDU

Makzume, Milo Venüsü’nün nasıl kaçırıldığını araştırıp bir de bununla ilgili bir makale kaleme almış: “1820’de Milos Adası’nda Yorgos Kentrotas adındaki bir köylü tarlasında çalışırken Yunan mitolojisinde Afrodit diye bilinen tanrıçanın heykeliyle karşılaşıyor. Kaidesindeki imza incelenince Antakyalı Alexandros’a ait olduğu anlaşılıyor. Ada açıklarındaki Fransız donanmasında görevli bir subay heykelden haberdar olup Fransız Büyükelçi’yi eserin Fransa’ya kazandırılması için ikna ediyor.”
Makzume’ye göre iş daha da ilginç bir hal alıyor çünkü heykeli satın alıp Fransa’ya yollaması için gönderilen Vicomte de Marcellus bir sürprizle karşılaşıyor. “Sultan II. Mahmud’un Ortadoğu donanmasında görevli sanatsever ve koleksiyoner Nikola Murusi adlı papaz, köylüden heykeli satın almış; Afrodit İstanbul’a gönderilmek üzere gemiye yükleme hazırlığında... 20 kadar Fransız askerle heykeli götüren adalılar arasında çatışma çıkıyor.”

Haberin Devamı

ELMA TUTAN KOLU KOPTU

Heykel zarar görüyor ve elma tutan sol kolu kopuyor. Fransızlar Yunanlı yetkililere büyük paralar ödeyerek satışı durduruyor. Hasarlı heykel Fransız l’Estafette korvetine 26 Mayıs 1820’de yüklenip Osmanlı gümrüğüne beyan edilmeden kaçırılıyor. Louvre Müzesi’nde altı ay süren bir restorasyondan sonra XVIII Louis’ye sunuluyor. O da heykeli müzeye bağışlıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!