Milliyet Yayınları'ndan yeni kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Milliyet Yayınlarından yeni kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim Tutkusu

Prof.Dr. Onur Güntürk'ün yaşamöyküsü

Kemal Yalçın

‘‘Onur, 1962 yılının 17 Ağustos gecesi sağlıklı yatıyor. Sabah kalktığında sadece gözlerini kıpırdatabiliyor. Çünkü çok ağır bir çocuk felcine yakalanmıştır. Oysa tam koşup oynayacak çağdadır.’’

Prof.Dr. Onur Güntürk'ün Almanya'da sürdürdüğü lateralizasyonla ilgili çalışmalarıyla beyin konusunda çok önemli buluşlara imzasını atan bir Türk bilimadamı. Henüz dört yaşındayken yakalandığı çocuk felci, onun bilim yolunda tutkuyla yürüyüşünü engelleyemedi. İlk ve ortaokulu tedavi gördüğü Almanya'da, liseyi İzmir'de okudu. Bochum Üniversitesi'nde 16 yaşında psikoloji öğrenimine başladı. Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nde beyin üzerine önemli bilgiler edindi. Halen Bochum Üniversitesi Psikoloji dalı başkanı.

Bilim Tutkusu, Güntürk'ün bu amansız hastalığa karşı verdiği zorlu mücadelenin öyküsü. Bilimin hangi koşullarda, nasıl yapılabileceğinin, bilimsel ilerlemenin ve bilimin geleneğinin nasıl gerçekleşebileceğinin, insana verilen değerin bilime giden yolları nasıl açtığının canlı bir örneği.

Almanya'da yaşayan öğretmen-yazar Kemal Yalçın'ın kaleminden çıkan kitap, kendi deyişiyle ‘‘Bizden de bilimadamı çıkabilir umudunu vermek için, dünya çapında örnek bir isim olan Prof.Dr. Onur Güntürk'ün yaşamı, bilimsel çalışmaları ve umutsuzluktan umudu yaratışı’’nın öyküsü.

12 Eylül - Türkiye'nin Miladı

Mehmet Ali Birand, Hikmet Bila, Rıdvan Akar

Kitap, Türkiye'nin çokpartili yıllarının en ciddi ve en kritik dönemine ışık tutuyor. Eser, 1972 yılındaki Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının darağacında sallandığı günden başlayarak 12 Eylül askeri müdahalesine nasıl gelindiğini, müdahale ve sonraki gelişmeleri anlatıyor, 1983'teki Turgut Özal hükümetinin kurulmasıyla son buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!