Milli soframızda ayran yok, bira ve yoğurt var

Güncelleme Tarihi:

Milli soframızda ayran yok, bira ve yoğurt var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2013 00:00

Dünyanın en büyük haber ve görsel paylaşım sitelerinden olan Reddit’te bugünün en popüler paylaşımı, “Türk sofrasını” da gözler önüne seriyor. TIME dergisine bile konu olan o sofrada ayran yok, bira var.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Milli içkimiz bira değil, ayrandır" çıkışı hâlâ konuşuluyor.

Ayranın, boza ve kımız gibi, Türklerin milli içeceklerinden biri olduğuna şüphe yok.

Türk Patent Enstitüsü’nün 2009 yılında rakıyı “milli içki” olarak tescillemesini de unutmamak gerekiyor.

Hatta bugün dünyaya sorsak, milli içeceğimiz olarak muhtemelen en çok rakı cevabını alırız.

Peki “ayran vs. bira” karşılaştırması?

Uluslararası kamuoyunun algısında Türkiye denince bu karşılaşmadan kim galip ayrılır sizce?

Herkes farklı tahminlerde bulunabilir.

Ben, bugün Reddit sitesinde en popüler paylaşım olan bir girdide gördüğüm detayı paylaşarak, somut bir örnekle şu cevabı verebilirim:

Günümüzün Türk sofrasında bira, ayranı yenmiş gibi görünüyor.

Reddit’teki paylaşımın kaynağı, 2007'de yayınlanan Peter Menzel imzalı "Hungry Planet: What the World Eats” (Aç Gezegen: Dünya Ne Yiyor) adlı kitap.

Haberin Devamı

Kitapta, 24 ülkeden 30 ailenin bir haftada tükettiği tüm gıda ürünleri evlerindeki sofraya yığılmış ve aile üyeleriyle fotoğraflar çekilmişti.

TIME dergisi de daha sonra kitaptaki fotoğrafları yayınlamış ve böylece gıda tüketimindeki küresel eşitsizlik, çarpıcı bir görsellikle dünya medyasına yansımıştı.

Örneğin Orta Afrika ülkesi Çad'dan bir ailenin yoksul sofrasına bakarken, haftalık gıda harcamalarının sadece 1.2 dolar olduğu kitaptan öğrenilebiliyordu.

Peki, kitaptaki Türk ailenin sofrasında ne var? İşte o geleneksel Türk ailesi ve işte o sofra: 

/images/100/0x0/55ea8b55f018fbb8f886ea64

Reddit’teki yaklaşık 4 bin 500 yorumun birinde de dikkat çekildiği gibi, tipik Türk sofrasında dünyaya kıyasla en çarpıcı farklılık, ekmek bolluğu.

Başbakan’ın son çıkışından sonra oluşan “hassasiyetle” bakıldığında ise şu görülüyor:

Masada en az üç şişe bira var, ama ayran yok.

Haberin Devamı

Elbette, masada bulunan bir kova yoğurt ile arkadaki damacana suya bakıp, Türklerin ayranı hazır almayıp kendileri yaptıkları sonucu da çıkarılabilir.

Yine de insan sormadan edemiyor?

"Ayran mı, bira mı" sorusunu siyasi bir polemik haline getirmenin kime ne yararı var? Ayran, rakı, bira, çay, boza... Birini seçip bayraktarlığını yapmak yerine, tüm bunların oluşturduğu bütüne bakıp, Türkiye'nin çeşitliliğiyle övünmeliyiz aslında. 

Ve aynı resme bakıp aynı kitabı okurken, şöyle sormamız da gerekmiyor mu?

Neden tipik bir aile Almanya’da gıdaya 500 dolar, Fransa’da 419 dolar, ABD’de 341 dolar, Kuveyt’te 221 dolar, Meksika’da 189 dolar harcıyor da; Türkiye 145 dolarda kalıyor?

Haberin Devamı

Beyaz ekmeğin vücuda yararsız, kof besleyiciliği ile açlığımızı bastırırken, niçin biz bu alanda gelişmiş dünyanın ve hatta Çin ile Polonya gibi ülkelerin bile gerisinde kaldık?

Çad'ın aksine dünyanın en verimli, en çeşitlilik arz eden topraklarından bir kısmına sahip olmamamıza karşın, 50 yılı aşkın süredir devam eden yanlış politikalarla çiftçilerimizi ve hayvancılarımızı açlığa mahkum ettiğimizden olmasın?..

 

* Bu yazıda adı geçen içeceklerden boza dışında hiçbirini pek sevmeyen Hürriyet Gazetesi Dış Haberler Şefi Emre KIZILKAYA’nın iletişim bilgileri ve bloguna http://about.me/emrekizilkaya adresinden ulaşılabilir. Ayrıca: http://www.twitter.com/ekizilkaya
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!