Milletvekillerinden 'dokunulmazlık' savunması

Güncelleme Tarihi:

Milletvekillerinden dokunulmazlık savunması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 13:53

Adalet Anayasa Karma Komisyonu üyelerinden oluşan hazırlık komisyonları, milletvekili dokunulmazlık dosyaları için çalışmalarına başladı. 1 Nolu hazırlık komisyonu, haklarındaki dokunulmazlık dosyası için 14 milletvekilinin sözlü ve yazılı ifadelerine başvurdu. 25 Dosyayı görüşen komisyon DTP’li Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Nezir Karabaş ile AKP’li Hanifi Alır’ın sözlü ifadelerine aldı.

Haberin Devamı

1 Nolu hazırlık komisyonu, AKP Konya Milletvekili Ali Öztürk başkanlığında toplanarak haklarında dokunulmazlık dosyaları bulunan milletvekillerinin sözlü ve yazılı ifadelerine başvurdu.

SAKIK: "HAKKIMIZDA DÜĞMEYE BASILDI"

1 Nolu hazırlık komisyonunda ilk olarak hakkında 7 dosya bulunan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık sözlü ifade verdi. Sakık, 6 dosyanın seçim kanunlarına muhalefet etmekten, 1 dosyanın ise Anayasa’nın 14. maddesi kapsamımda olduğunu belirtti. Sakık, komisyona dokonulmazlığının kaldırılarak yargılanmak istediğini bildirdi.

Sakık, daha sonra gazetecilere şu açıklamada bulundu:

“Şu anda hukuk işlemiyor, parlamento seyirci kalıyor. Hiç olmazsa '94 yılında dokunulmazlıklarımız şeklen kalktı. Bugün ise o şekli yaklaşım bile yok. Yargıçlar Anayasa’nın 14. maddesine göre işlemlerini sürdürüyorlar. Bizim için düğmeye basıldı” dedi. Sakık 12 Eylül rejiminden sonra uygulamaların antidemokratik bir şekilde devam ettiğini, bu şekilde Türkiye’nin demokratikleşemeyeceğini öne sürdü. Sakık şöyle devam etti:

“2006 yılında Denizli’de bir konuşmamdan dolayı hakkımda Anayasa’nın 14. maddesine göre ‘Halkı tahrik ve düşmanlığa” sevk ettiğim gerekçesiyle bir dosya bulunuyor. Orada çocuklarımız ve PKK’lı gençler ölüme sürükleniyor. Kan şiddet olmasın demişim. Ben milletvekili seçilmeden önce hakkımda dava açılabilirdi. Açmadılar şimdi de düğmeye bastılar” şeklinde konuştu.

ÖZÇELİK: “YASAK TANIMAM KÜRTÇE KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Hakkında iki dosya bulunan DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de komisyona verdiği sözlü ifadede, dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulundu. Özçelik seçim çalışmaları sırasında Kürtçe konuştuğu için hakkında fezleke hazırlandığını belirterek, “Benim ana dilim Kürtçe, seçmenimin yüzde 90’nı Kürt. Kürtçe konuşmaya devam edeceğim. Yasak tanımam” dedi.

GEYLANİ: "SİYASETÇİ KENDİNİ ENİYİ ANADİLİYLE İFADE EDER"

Hakkında iki dosya bulunan DTP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş’ın sözlü savunmasını ise Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani yaptı. Geylani, “Nezir Karabaş Roj TV'ye katıldığı için ve anadilinde konuştuğu için hakkında fezleke hazırlanmış. Bir siyasetçi kendini en iyi şekilde anadiliyle ifade eder. Bunun yeri de Roj TV’dir” şeklinde savundu. Karabaş’ın, ayrıca suçlu ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle Anayasa’nın 14. maddesi kapsamında “PKK gerilla” ifadelerini kullandığı gerekçesiyle hazırlanan bir dosyası da bulunuyor.

AKP’Lİ ALIR: “KÜRTÇE BENİM ANADİLİM”

Hakkında dosya bulunan AKP’li Mehmet Hanifi Alır da komisyona sözlü ifade veren milletvekilleri arasında yer aldı. Alır için de seçim çalışmaları sırasında Kürtçe konuştuğu için hakkında dokunulmazlık fezlekesi hazırlandı. Alır komisyona, “Benim anadilim Kürtçe, bugün seçim olsa yine konuşurum” dediği ögrenildi ve dokunulmazlığının dönem sonuna ertelenmesini istediği kaydedildi.

AKP’Lİ UZUN: “DOKUNULMAZLIĞIM KALKSIN”

İhaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle hakkında fezleke hazırlanan AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun, komisyona gönderdiği yazılı ifadesinde, “Dokunulmazlığımın kaldırılması talebinde bulunuyorum” dediği öğrenildi.

Komisyona yazılı ifade veren DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan da komisyona, “Sayın bir hitap şeklidir. Bir konuşmamda ‘şehit’ sözünü PKK için değil, Orhan Doğan için kullandım” dedi. Kurtulan’ın dokunulmazlığının dönem sonuna ertelenmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

Hakkında en fazla dosya bulunan AKP İstanbul milletvekili Necat Birinci, AKP İstanbul Milletvekili İdris Naim Şahin, MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve AKP Ağrı Milletvekilleri Fatma Salman Kotan yazılı ya da sözlü ifade vermediler.

MİLLETVEKİLLERİ VE DOSYALARI

AKP İstanbul Milletvekili Necat Birinci (6)

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık (7)

DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk (1)

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk (1)

DTP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş (2)

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik (2)

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan (1)

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis (1)

AKP Ağrı Milletvekilleri Fatma Salman Kotan ile Hanifi Alır (1)

AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun ile İstanbul Milletvekili İrdis Naim Şahin (1)

MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan (1)

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya (1)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!