Milletvekiline çifte kıyağı liderler önledi

Güncelleme Tarihi:

Milletvekiline çifte kıyağı liderler önledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Milletvekili maaşlarının 4 milyar liraya çıkmasını sağlayacak önergenin Anayasa Komisyonu'ndan geçmesini ANAP Lideri Mesut Yılmaz ve MHP Lideri Devlet Bahçeli önledi. Kriz yaratan önergenin asıl sahibinin kıyak emekliliğin mimarı olan Türk Parlamenterler Birliği olduğu ortaya çıktı.

MİLLETVEKİLLERİNİN gece yapmaya çalıştıkları ‘çifte kıyak operasyonu’, son dakikada liderler tarafından önledi. Anayasa Komisyonu'nda üçlü paketin akıbetini dakika dakika telefonla izleyen liderler, vekil maaşlarını 4 milyar liraya çıkmasını sağlayacak önergenin geri çekilmesini istedi. MHP'lilerin önergeye destek verme ısrarı da, Devlet Bahçeli'nin telefonuyla değişti.

Anayasa Komisyonu'nun 10.5 saat süren üçlü paket maratonunda ‘liderlerin gözü kulağı’ salondaydı. Komisyon üyeleri ve görüşmeleri izleyen grup başkanvekilleri saat başı liderlerine gelişmelerle ilgili bilgi verdiler. Herşey, komisyonun akşam saatlerinde yemek arası verdiğinde yaşandı. Tartışmaların azaldığı ve üyelerin yorulduğu bir saatte, DYP'liler kulis yapmaya başladı. DYP'li Ayvaz Gökdemir, Mehmet Sağlam ve Ahmet İyimaya, 86. madde görüşmelerine önerge vermeyi kararlaştırdı. Önergeye o anda salonda olan DSP'li Edip Özgenç'in de desteğini aldılar. İyimaya, önergeyi ‘‘Milletvekili haklarına yalnızca Anayasal güvence sağlıyoruz’’ diyerek Özgenç'i ikna etti. Önerge metni DYP'li Gökdemir ile DSP'li Özgenç'in imzası ile başkana verildi. Ancak Özgenç hatasını fark edip, daha sonra altında imzası bulunan önergeye destek vermedi. Olay, DYP'lilerin üzerine kaldı.

Salona dönen üyeler, 86. maddeyi görüşmeye başadılar. DYP'nin verdiği önerge bir anda komisyonu karıştırdı ve ‘‘Bir sakınca yok, aksine faydası var’’ sözleri arasında oylama yapıldı. MHP ve ANAP'lıların DYP ile birlikte hareket etmesi sonucu önerge kabul edildi. Asıl kriz bundan sonra yaşandı. Önergenin içeriğini fark eden bazı milletvekilleri, ‘‘Bu düzenleme bizim başımızı ağrıtır. Kimseye izah edemeyiz. Vazgeçin’’ diye itiraz ettiler.

TELEFON TRAFİĞİ 86. maddenin önerge ile değiştirildiğini öğrenen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Grup Başkanvekili Murat Basesğioğlu'nu arayarak ‘‘Orada neler oluyor’’ diye sordu. Aynı anda Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Yılmaz arasında, ardından da Devlet Bahçeli ile telefon trafiği yaşandı.

Bu arada komisyonda şiddetli bir tartışma çıktı. Hatasını anlayan iktidar milletvekilleri çark etmenin yolunu aradılar. Yılmaz'ın da uyarısının ardından ANAP'lı Işın Çelebi tekrir-i müzakere metni hazırlayarak, maddenin yeniden görüşülmesini istedi. Teklif sahibi DYP'li Gökdemir sinirlenerek, ‘‘Ben sadece katiplik yaptım. Yanlış yapıyormuşuz izlenimi vermeyelim. Fakirin fukarının hakkını yemiyoruz’’ dedi.

BAHÇELİ DEVREDE Metnin eski haline dönüştürülmesi için yapılan oylamada, MHP'liler DYP'yle birlikte hareket edip, FP'liler de çekimser kalınca amaca ulaşılmadı. Bu arada MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'ye gelen bir telefondan sonra MHP tavır değiştirdi. Telefonun Bahçeli'den geldiği öğrenildi. ‘Çifte kıyak’ niteliği taşıyan düzenlemeden de vazgeçildi. Komisyonda bir anda krize yaratan ‘önergenin’ asıl sahibinin ilk kıyak emeklilik yasasının mimarı olan Türk Parlamenterler Birliği olduğu ortaya çıktı.

Ankara Türkiye'ye engel

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Ankara'nın tüm yetki ve kaynakları elinde tutarak, Türkiye'nin gelişmesini engellediğini söyledi.

Türk Belediyecilik Derneği'nin Genel Kurulu'nda konuşan Yılmaz, belediyelerin yaşadığı sorunların, Ankara'nın tüm yetki ve kaynakları elinde tutmasından kaynaklandığını savundu. ‘‘Aslında Ankara tıkanmıştır. Ankara sadece belediyelerin değil, Türkiye'nin, önündeki en büyük engeldir’’ diyen Yılmaz, bu tıkanıkların aşmanın yolunun, yetki ve kaynakların yerel yönetimlere verilmesinden geçtiğini söyledi. Yılmaz, 18 Nisan seçimleriyle belediye başkanı seçilenlerin heveslerinin kursağında kaldığını da belirtti, ‘‘18 Nisan'da seçilenler, hangi partiden olursa olsun son 20 yılın en çok sıkıntı çeken belediye başkanlarıdır. Bir çok başkan arkadaşım, iş talepleri ve büyük borç yükü altında ezildikleri için uykularının kaçtığını söylüyor’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!